Chili con Carne i Crock Pot

Jag har testat den nya Crock Poten och tänkte därför berätta lite mer om varför jag tycker den är så bra. Sanningen är att jag från första början tyckte att Crock Pot var en rätt dum sak eftersom den bara kan göra en sak. Den kan inte hacka, vispa eller bryna maten. Det är bara en gryta…

Varför ska man ha en Crock Pot?

Eftersom jag ändå var nyfiken och förstås är rätt pryltokig var det ändå värt att testa. En lustig sak jag märk under åren (för nu har jag haft Crock Pot i två år) är att det finns två skilda läger. Det första lägret är det jag en gång var i, det vill säga de som inte testat den och tycker att det är en hypad och onödig pryl.

Lammlägg i Crock PotDet andra lägret är de som har den och tycker det är världens bästa sak. Den tar ju liksom hand om din matlagning och gör lekande lätt olika goda grytor och möra köttbitar till grillen. Det finns till och med dem som gör julgröten i crock poten, och precis som jag, som kokar julskinkan i den.

Det bästa med en Crock Pot

Det blir lite av ett haleluja-moment när man testat den. En sak får mig också alltid att le, och det är när man låtit Crock Poten stå på när man går ut. När man sedan kommer hem har man hunnit glömam bort den och undrar vad det är som luktar så himla gott så fort när man öppnar ytterdörren. Det lite som att komma hem från en lång arbetsdag och ens underbara sambo lagat god mat åt en.

Gamla och nya modellen

Crock PotDen nya modellen har fått en uppdaterad formfaktor vilket gör att den går ännu lättare att få ner i vasken för att handdiska (jag handdiskar helst stora grytor och kastruller), den är alltså smalare och lite högre. Dessutom har man tagit bort alla utstickande knappar och handtag som den gamla hade.

Nu sitter handtagen integrerade i metallhöljet medan de tidigare utskickande vreden har ersatts med smidiga knappar med tydliga instruktioner på. Det är alltså svårt att ta fel och man behöver ingen manual för att använda den. tack vare den nya slimmade designen går den också lekande lätt in i skåpet. Den gamla fick man liksom vålda in bland alla vispar, mixers, cirkulatorer och andra pruttilutter…

Nya funktioner

Gulasch i Crock PotYtterligare en ny funktion är att den piper till när en är klar. Inget ihållande och irriterande ringande utan bara en kort signal. Perfekt! Det jag också gillar lite extra är att den nya har glaslock och en glacerad beläggning inuti, två saker som gör att man kan kika ner i grytan utan att behöva glänta på locket. Diskningen går också snabbt tack vare glaceringen och inget bränner fast. Den äldre modellen hade en halvmatt beläggning och ett svart lock.

En del tycker att Crock Poten är dyr, och alla har förstås inte ekonomin att slänga ut en massa pengar på en gryta. Sanningen är ju också att det finns flera billigare modeller av slökokare. Vanligt är dock att dessa inte har varmhållning – något som jag tycker är en av de mest konkurrenskraftiga och användabara funktionerna av dem alla.

Behövs varmhållning?

Crock PotVarmhållningen gör att maten hålls varm till man kommer hem. Man behöver alltså inte beräkna tid utan bara hur länge den ska laga maten. När tillagningstiden löpt ut slår den automatiskt om till varmhållning. Dessutom kan man använda varmhållningen som ett extra värmeläge.

Det var faktiskt en kompis som är kock som tipsade om detta. Han startar Crock Poten på något av de varmare lägena och kör den i två timmar. Därefter slår han om den till varmhållning och kan laga på riktigt, riktigt låg temperatur.

Som ni kan förstå blir det hur mört om helst! Som sagt, alla har inte ekonomin, men varmhållningen skulle jag inte kunna leva utan.

Fördelar med en Crock Pot

+ Slår automatiskt över till varmhållsningsfunktion när maten är klar
+ 3 värmelägen tack vare varmhållningsfunktionen
+ Går lätt ner i vasken vid handdiskning (men den går även i maskin)
+ Bättre värmeeffektivitet än en ugn
+ Lagar maten när man är inte är hemma och kan lämnas på
+ Lättanvänt interface
+ Timerfunktion gör att man inte behöver passa maten
+ Snygg
+ Lagar mycket

Nackdelar med en Crock Pot

– Högt pris, billigare varianter finns på marknaden
– Kan bara göra en sak, dvs koka
– Tar plats

Vem behöver en Crock Pot?

En Crock Pot passar vem som helst – såväl stora familjer som småhushåll. Även om man är en person i hushållet rekommenderar jag att man köper den största modellen. Varför? Jo, för att man kan laga mycket på en gång till matlådor och flera middagar. Precis som jag själv kan hålla med många singlar om är att det är så förbaskat tråkigt att laga mat till bara en person. Är man en stor familj är det perfekt eftersom man kan laga flera portioner på en gång och kan lämna den på under dagen. När ungarna kommer hem och här hungriga är maten klar.

Mer läsning

Crock Pot


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.