Tacos med pulled beef i tryckkokare

Varför ska man ha en tryckkokare?

En ny mackapär har gjort entré i mitt kök. Som matskribent och bloggare för Årets Kock träffar man många spännande människor, däribland flera av landets främsta kockar. Något jag stött på kontinuerligt i dessa sammanhang, och som kockarna gärna använder, är en tryckkokare.

Jag har själv favoriserat slökokare fram tills nu. Dels för att jag hört att vitaminer i grönsaker behålls när de tillagas på lägre temperatur, och en slökokare tillagar som bekant på låg temperatur under längre tid.

Vitaminer och temperaturer

”Vid varje form av tillagning av ett livsmedel sker en viss näringsförlust. Vissa metoder förstör proteinerna mer än andra, och en del förändrar egenskaperna hos kolhydraterna. Vitaminerna försätts i ett obrukbart stadium eller lakas ur med vissa metoder, medan en del mineraler bildar föreningar med andra ämnen och blir giftiga. Det enda som är gemensamt för alla metoder är att tillförsel av värme på ett eller annat sätt förorsakar detta. Det finns ett antal sätt att mildra denna effekt, dels genom att välja rätt metod för en viss typ av livsmedel, dels genom att utföra tillagningen på ett skonsamt sätt.” – Källa, Wikipedia.

Förutom att vitaminer är värmekänsliga, framför allt B-vitaminer och C-vitamin som kan förstöras av för höga temperaturer, är det också allmänt känt att vitaminer är vattenlösliga (och fettlösliga). Därför ska man helst ångkoka eller äta grönsaker råa för att behålla så mycket vitaminer som möjligt. Vitaminerna kokar ut i vattnet, och tar man inte tillvara på vätskan har man kokat bort dem. Med andra ord gör man rätt i att ta tillvara på kokvätskan, oavsett hur man tillagar, samt som wiki föreslår, välja passande tillagningssätt.

Det bästa med en tryckkokare

Med det i bakhuvudet var min plan att primärt tillaga kött i tryckkokaren (glöm inte att spana in receptet på Tacos med pulled beef i tryckkokare längre ner). Om jag tillagar grönsaker är det i en ånginsats som går att att köpa till tryckkokaren. Eller så gör jag en soppa.

Jag blev i alla fall nyfiken på varför så många kockar använder en tryckkokare, och här kommer den stora skillnaden mot en slökokare – det går fort! Väldigt fort. Med en tryckkokare kan man spara upp till 70% av tillagningstiden. Till exempel är kött som vanligtvis kräver åtminstone en timmes koktid färdigt redan efter cirka 20 minuter. Med den snabba tillagningen sparar man även upp till cirka 50% av energin.

Varför ska man ha en tryckkokare?

Tacos med pulled beef i tryckkokare

Varför ska man ha en tryckkokare?

Skillnad på slökokare och tryckkokare

När man talar om slökokare och tryckkokare har jag märkt att många blandar ihop dem.

Slökokare, även kallas långsamkokare, tillagar maten långsamt, på låg temperatur. Det är alltså en elektrisk gryta som inte kommer upp över 100°C. Det fina med den är att man kan lämna den påslagen på morgonen och komma hem till färdiglagad middag på kvällen. Här kan du läsa mer om fördelarna med en slökokare.

Tryckkokare tillagar maten snabbt, under vakuum i högre temperatur. Tryckkokaren behöver ingen separat el utan är en vanlig kastrull/gryta som du sätter på spisen. Kärlet till tryckkokaren är slutet och lufttätt vilket gör vätskan inte kokar bort som ånga. Istället stiger trycket och därmed vätskans kokpunkt. Både slökokare och tryckkokare måste däremot innehålla någon form av vätska när de är igång.

Vilken tryckkokare ska man köpa?

Första gången jag använde tryckkokaren stod hela familjen spänt runt om och tittade på. Skulle den explodera? Det var förstås lite överdrivet dramatiskt, men efter första användningen hade man bekantat sig med tryckkokarens olika ljud och indikationer. När jag valde tryckkokare var det viktigt att den inte hade ett utskickande handtag som en kastrull, utan två öron som en gryta. Jag ville nämligen få in den i skåpet bland alla mina andra mackapärer och apparater. Jag ville också ha en som var enkel att använda utan en massa konstiga funktioner.

Ytterligare en viktig aspekt var storleken – för hur stor tryckkokare behöver man egentligen? Precis som det råd jag brukar ge när folk ska köpa en slökokare är att inte köpa en för liten. Jag ville heller inte ha en jag inte kunde få in i skåpet. Tryckkokare finns i många olika storlekar, och efter lite efterforskningar tyckte jag att 6 liter var den perfekta storleken. På så vis får man ner större köttbitar, utan att behöva dras med ett stort åbäke. Den jag valde har också två indikationer på ventilen upptill som visar hur högst trycket respektive temperaturen är. Fiffigt!

Den jag har kommer från Kitchentime och är en Demeyere tryckkokare på 6 liter. Jag har tidigare beställt från Kitchentime och tyckte både servicen var bra och leveranserna snabba. Därför var det självklart att välja denna butik igen.

Det första jag lagade i tryckkokaren fick bli tacos med pulled beef, vilket också är receptet du hittar nedan. Något som i vanliga fall tar ett par timmar gick nu istället på 40-45 minuter i tryckkokaren. Smidigt! Servera förslagsvis dina tacos med dryckestipset under receptet.

Tacos med pulled beef i tryckkokare

För: 4 personer

Tacos med pulled beef i tryckkokare

Pulled beef i tryckkokare:

1 kg högrev
33 cl mörk öl
5 vitlöksklyftor
1,5 liter vatten
salt, peppar
1 tsk malen koriander
1 tsk malen spiskummin
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk lökpulver

1-2 dl köttspad
1,5 msk ljus redning
1 tsk malen koriander
1 tsk malen spiskummin
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk lökpulver
salt, peppar

Gul tomatsallad:

5 ananasringar
5 gula tomater
2 knipplökar
1/2 kruka färsk koriander
1 lime
1 röd chilifrukt
1 vitlöksklyfta
salt

Guacamole:

1 tomat
1/2-1 röd chilifrukt
1 salladslök
1 stor vitlöksklyfta
2 avocados
1/2 lime
färsk koriander
salt

Tillbehör:

gräddfil
salsa
jalapeños
1 paket antojitos

1. Ansa högreven från segt fett och skär den till mindre bitar. Hetta upp tryckkokaren med smör i botten och bryn lite av högreven vartefter. Lägg av den brynta högreven i en skål och slå i öl. Låt den puttra upp och ha sedan i skivad vitlök, vatten så det täcker samt kryddor. Lägg i högreven och sätt på locket. Låt tryckkokaren få upp trycket och kör den sedan med högsta trycket i 45 minuter.

2. Släpp ut trycket och slå av köttspadet i en annan kastrull. Trasa köttet med två gafflar så det separeras. Pudra över redning och kryddor. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och slå i lite av köttspadet. Rör om så att allt blandas.

3. Stek eller grilla ananasringarna så de får fin färg på båda sidor. Hacka ananas, tomat, knipplök och koriander och blanda med pressad lime, finhackad vitlök och chili. Smaka av med salt.

4. Hacka tomat, chili, salladslök och vitlök och blanda med grovt mosad avocado och saften från pressad lime. Smaka av med hackad koriander och salt efter smak. Servera med gräddfil, salsa, jalapeños och antoitos.

Rekommenderad dryck till tacosen: Weihenstephaner Hefe Weissbier (1526) 21,90:-

Varför ska man ha en tryckkokare och vilken sort? Här hittar du info samt och ett gott recept på tacos med pulled beef i tryckkokare.