Vårig pasta med lax, gurka och ärtor

I år ska det odlas nya grejer minsann

Våren är i luften vare sig det ser ut så eller inte. Fåglarna kvittrar och temperaturerna är mildare. Jag börjar i alla fall mentalt bli inställd på vår och har nu satt igång att förodla inomhus. Den här våren ska jag våga mig på lite nya saker och har köpt frön till Västeråsgurka, sparris, kronärtskocka och brysselkål. Om något ens kommer upp – och överlever – får vi se om de usla mördarsniglarna mumsar upp allt.

Kampen mot sniglarna

Odlingar 2021Förra året gjorde ett test med koppartejp, men det seglade sniglarna bara rakt över. Snigelskrället verkade inte bry sig det minsta… Istället la jag strängar med vägsalt runt alla odlingslådor och det funkade hur bra som helst (se bild). Enda problemet var om det regnade, för då fick man vara snabb ut och fylla på med nytt salt. Endast några få sniglar slank in i lådorna och det var mitt eget fel eftersom jag inte orkade gå ut direkt under ett regnoväder. Som tur var regnade det inte så mycket förra året så kampen mot sniglarna funkade bra. Värre var det med kålmalen som ändå lyckades ta sig in under fiberduken och börja mumsa på kålen. Där måste jag klura vidare på en bättre lösning, för de där rackarna verkar ta sig in vare sig man har kålnät eller fiberduk… I år ska jag också modifiera lösningen med salt och sätta vindskiveplåt någon decimeter ovanför marken så att regnet inte hamnar på saltet och spolar bort det. Vi får se hur det går.

Det är kul att odla… i alla fall när inte skadedjuren tar allt för en. Då kan man plocka godsaker man själv har odlat och använda i maten. Det är ju hur lyxigt som helst och smakar så mycket bättre. I år ska jag också odla massor av dill. Jag älskar dill men har har inte lyckats få med än några taniga små rackare som stuckit upp ur odlingarna. Kanske hade jag för gamla frön, så i år jag har köpt nya. Även purjolök ska jag göra ett försök med. Jag har testat en gång förut, för länge sedan, men då kom inget upp över huvud taget.

En enkel allt i ett-rätt

Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och grytaSå med tanke på att jag ska odla både gurka, purjolök och dill (och sockerärtor, som man kan sprita när de är stora) kanske gör jag denna rätt med egna grönsaker nästa gång. Vem vet? En vårig pasta med lax, gurka och ärtor är i alla fall gott och enkelt att svänga ihop – vare sig man odlar själv eller handlar sina grönsaker i butiken. Och självklart passar den precis lika bra på sommaren när man vill ha något fräscht och lättlagat.

Och du, jag måste verkligen betona hur enkelt det är att göra denna pastarätt. Stek laxen och purjolöken. Tärna gurkan. Sedan är det bara att koka pastan, slå av kokvattnet och röra i crème fraiche och resten av ingredienserna. Det hela blir en god allt i ett-rätt som passar fint med ett glas vitt vin till. För att piffa till det hela och göra det lite lyxigare kan man också slänga in ett par vitlöksbröd i ugnen och mumsa på till. Och du, gillar du allt i ett rätter – spana in min andra kokbok Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta som bjuder på 50 stycken goda och enkla allt i ett-rätter för alla tillfällen.

» Här hittar du fler recept på goda pastarätter

Vårig pasta med lax, gurka och ärtor

Vårig pasta med lax, gurka och ärtor

För: 6 personer

500g lax
20 cm purjolök
salt, peppar
300g tagliatelle
4 dl crème fraiche
200g frysta gröna ärtor
10 cm gurka
1/2 kruka dill

  • Skär laxen till kuber. Skölj och strimla purjolöken – ta gärna både av den vita och den gröna änden. Värm smör i en stekpanna och stek laxen på medeltemperatur tills den fått yta. Salta och peppra och strö över purjon. Låt den mjukna och laxen stekas klart.
  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Slå av vattnet och rör i crème fraichen.
  • Tina ärtorna och tärna gurkan. Grovhacka dillen. Blanda ner ärtor, gurka, lax, purjo och dill i pastan. Smaka av med salt och peppar.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.