Världens enklaste havregrynsplättar

Världens enklaste plättar

Jag har fått pippi på världens enklaste havregrynsplättar. På sistone har sambon börjat göra proteinpannkakor, och det var i samband med detta som jag funderade på om det inte fick att steka havregrynsgröt. Havregryndgröt är enkelt att göra och blir helt glutenfritt om man väljer ren havre. Havregrynsgröt kräver bara vatten, havregryn och en nypa salt och peppar. Jag brukar också ha i lite solrosfrön och linfrön i min gröt får att få den lite tuggigare.

Glutenfritt, istället för pannkakor

Precis på samma vis gör man detta plättar; man blandar alla ingredienserna i en skål och ställer in den i micron på full effekt i totalt två minuter. Därefter hettar man upp en stekpanna med lite smör och klickar ut gröten. Plättarna får en en härligt knaprig yta och serveras med den sylt man föredrar, eller kanel. Jag tycker dessa havregrynsplättar är hur goda som helst och äter dem mycket hellre än en skål med gröt. Dessutom behöver de ingen mjölk – den kan man å andra sidan ha i ett glas till.

Havregrynsplättar

3-4 stycken

Världens enklaste havregrynsplättar

2 dl havregryn
2 msk linfrön
0,5 dl solrosfrön
2-3 dl vatten
1 nypa salt
1 nypa strösocker

1. Blanda alla ingredienserna i en skål och rör ihop. Ställ in skålen i micron och kör 1 minut på full effekt. Tag ut, rör om och kör sedan ytterligare 1 minut.

2. Smält smör i en stekpanna och klicka i gröten i 3-4 plättar (beroende på hur stora man vill ha dem). Platta till och forma dem runda – cirka 1 cm tjocka. Stek dem gyllene och knapriga på båda sidor och servera med jordgubbssylt eller kanel och socker.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.