Varma mackor med ost, skinka och tomat

Recept och inspiration till de varma mackorna

Varma mackor är en klassiker som är enkel att göra och som passar när man inte orkar gå ut och köpa pizza. Varma mackor är ju trots allt som pizza och kan varieras på precis samma vis. Det enda som skiljer sig är att botten inte är en deg som bakas i ugnen utan består av färdigbakat bröd. De varma mackorna kan man göra i en smörgåsgrill, i en vanlig ugn eller i micron.

När jag har riktigt bråttom (och är riktgt hungrig) kör jag mackorna i micron – de behöver ju bara vara inne i 1-2 minuter. Annars gör jag helst mina varma mackor i vanliga ugnen. Lagar man de varma mackorna i en smörgåsgrill bör de dock ha bröd på båda sidor som en dubbelmacka för att inte allt ska fastna. Alltså bör du i så fall dubbla antalet bröd i receptet nedan.

Varma mackor i ugn eller i micron

Varma mackor är verkligen superenkelt att göra. Jag minns när microvågsugnen dök upp hemma hos oss för första gången när jag var liten. Jag gick i fyran och hade precis fått nyckel hem. Efter plugget var man förstås hungrig, och att slänga in ett par varma mackor i denna nya, magiska mackapär var något jag suktade efter när jag kom hem på eftermiddagarna. Då gjordes det varma mackor för fulla muggar, men oftast med bara smör, en tomatskiva och ost. Dessutom är micron perfekt för barn så de inte riskerar att bränna sig.

Varma mackor med ost, skinka och tomatNedan hittar du receptet på klassiska varma mackor med ost, skinka och tomat. Alla gör sina varma mackor på olika vis, men så här gör jag mina. I botten, alltså på själva bröden, brukar jag antingen bre smör eller tomatpuré. De färdiggräddade mackorna strösslar jag sedan torkad oregano över.

Självklart kan man variera sina varma mackor på massor av goda vis genom att addera och byta ut ingredienser. Därför har jag också gjort en liten lista nedan med tips på hur man kan variera sina varma mackor. Skriv gärna nedan i kommentarsfältet om du har fler goda tips på hur man kan variera sina varma mackor.

17 sätt att variera dina varma mackor

  • Byt skinkan mot hamburgerkött eller salami.
  • Byt tomatpurén mot tomatsalsa eller tacosås.
  • Byt rostbrödet mot annat bröd, exempelvis en rustik surdegslimpa.
  • Lägg på en skiva ananas på varje macka, eller lägg på bananskivor och curry.
  • Bred på ett lager chipotlepasta eller sambal oelek om du gillar hetta.
  • Lägg på en skiva paprika eller byt färska tomaten mot soltorkad tomat.
  • Ha på en skiva lök eller hackad röd eller gul lök.
  • Toppa de färdiggräddade mackorna med rucola, pinjenötter och balsamico.
  • Smaksätt med färska basilikablad under osten.
  • Variera med skivade champinjoner – färska eller på burk.
  • Servera mackorna med en sås – exempelvis bearnaise eller creme fraiche.
  • Gör taco-inspirerade varma mackor med köttfärs, jalapeños och gräddfil.
  • Byt ut den vanliga osten eller lägg till mozzarella, fetaost eller ädelost.
  • Byt skinkan mot tonfisk på burk (eller ta både och).
  • Bred en smaksatt färskost på brödet (pepparrotsost är exempelvis gott).
  • Ge de varma mackorna en vilt-touch med färsk rosmarin.
  • Dijonsenap adderar en extra piff på exempelvis skinka.

Vin till varma mackor

Allegrini La GrolaVisste du förresten hur gott det är med ett glas rödvin till de varma mackorna? Ja, det är kanske inte helt oväntat eftersom pizza och rödvin går hand i hand. Som en kontrast till denna enkla rätt valde jag ett rödvin i lite högre prisklass. Det är verkligen speciellt att äta en enkel vardagsrätt och vända upp och ner på det hela med ren lyx i glaset – prova vetja.

Allegrini La Grola (42334) kommer från det välkända vinhuset Allegrini i Italien och görs på den klassiska amarone-druvan Corvina, samt Oseleta och Syrah. Detta ljuvliga rödvin bjuder på kryddiga toner och mörka bär, paketerade i en sammetslen ekfatston och med nyanser av mörk choklad. Vinet påminner en hel del om amarone men upplevs inte som lika ”sött”. För egen del föredrar jag en ripasso före amarone eftersom det jag föredrar strävheten i en ripasso. Av samma orsak känns även La Grola lite mer intressant.

Recept med vintips

Testa gärna mackorna med vinet till. Vill du ha ett annat vin, ta en extra titt på den italienska vinhyllan på Systembolaget då dessa viner generellt funkar fint till denna typ av rätt. Satsa på ett vin som inte är för klent eftersom osten på mackorna adderar fett och sälta som behöver mötas upp. Dessutom gör syran i tomaten och tomatpurén att vinet behöver matcha denna syra. Här kan du läsa mer om hur man kombinerar mat och vin.

Tre ytterligare viner som kan passa till de varma makorna och som ligger i prisklassen runt 79 kronor är Simonsig Cape Blend Cabernet Sauvignon Pinotage Shiraz (2849), Manifesto Nero d’Avola (2680) och Fantini Farnese Sangiovese (2344).

Och du, glöm inte att du kan använda receptgeneratorn för att hitta recept med vin. Välj recept med vinförslag under ”kriterier”. Sedan kan du kombinera med druvtyp eller dryckestyp under ”dryck” samt ursprungsland och olika råvaror.

» Här hittar du alla recept med vintips

Varma mackor med ost, skinka och tomat Varma mackor med ost, skinka och tomat

För: 4 personer (4 mackor var)

16 skivor rostbröd (prova det med surdeg)
tomatpuré (eller smör)
16 skivor skinka
2 stora tomater
ost (exempelvis goudaost)
torkad oregano

  • Fördela ut brödskivorna på en plåt med bakplåtspapper.
  • Bre på ett lager tomatpuré på varje brödskiva. Lägg på en skiva skinka. Skiva tomaten och lägg en skiva tomat ovanpå skinkan.
  • Hyvla ost och lägg över så det täcker (det är gott med mycket ost). Man kan även använda riven ost, me det är knepigare att få den att stanna kvar på mackan.
  • Grädda de varma mackorna i 200°C på varmluft eller 225°C på över- och undervärme i 10 minuter. Du kan också köra dem i micron på full effekt i 1-2 minuter. Tiden varierar beroende på ugn och hur mycket ost och övrigt innehåll man har på mackorna, så kontrollera att osten smält, men inte börjat skrumpna. Smula torkad oregano över de nygräddade mackorna.

Rekommenderat vin till: Allegrini La Grola (42334) från Italien av 80% Corvina, 10% Oseleta och 10% Syrah

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.