Varmrökt lax med mungbönsallad och pepparrotscreme

Korv och lax går hand i hand

Varmrökt lax med mungbönsallad och pepparrotscreme är en smarrig rätt att laga till helg såväl som vardag. Den här maträtten blev till när jag hittade varmrökt chililax i butik – den fick utgöra huvudråvaran i kvällens middag. Lagar du detta går det förstås lika bra med vanlig varmrökt utan chili. Dock var denna jättegod.

Jag gillar att blanda kött och fisk i samma rätt, och i denna har laxen fått sällskap av skivad salami. En del må rynka på näsan av denna kombination men blir sedan förvånade över hur bra det passar ihop när de väl smakat. Ännu en gång är detta ett recept som går snabbt att laga. Det är fritt från gluten och vita spannmål vilket gör att det blir extra bra efter träningen.

Varmrökt lax med mungbönsallad och pepparrotscreme

För: 4 personer

Varmrökt lax med mungbönsallad och pepparrotscreme

Mungbönsallad:
2 dl torkade mungbönor
10 cm purjolök
3 msk olivolja
1 msk äppelcidervinäger
2 msk bruscettamix
salt, peppar

Pepparrotscreme:
3 msk riven, färsk pepparrot
2 dl creme fraiche
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar

Sallad:
250g cocktailtomater
2 avocado
100g tapas salchichon
100g blandad sallad (maché, mangold, rucola)

400g varmrökt chililax

1. Blötlägg bönorna minst åtta timmar, men gärna ett dygn. Byt vattnet en gång. Ångkoka mungbönorna med salt i ca 30 minuter. Finstrimla purjolöken och blanda den med mungbönorna. Slå på olja, vinäger, bruscettamix och kryddor. Ställ svalt.

2. Riv pepparroten och rör ihop med creme fraiche, vinäger och kryddor.

3. Halvera cocktailtomaterna och tärna avocado. Blanda med skivor av salchicon och sallad.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.