Varmrökt lax och potatissallad med sparris

Enkel sommarmat

Enkel mat är något jag varierar sommarens middagar med. Jag menar, vem orkar stå varje kväll och vara kreativ? Sommaren är till för att njutas och då är det smidigt med lättfixad mat. Denna middagsrätt bestående av varmrökt lax och potatissallad med sparris samt en klick majonnäs är enkel att fixa.

Madeleine Landley röker matPotatissalladen kan man gärna göra i förväg – till och med på morgonen eller dagen innan. Vill man ha den lite ljummen kan man värma den hastigt i mikron. Själva potatissalladen består av kokt färskpotatis, men även vanlig fast potatis går bra. Skippa den mjöliga sorten. Potatisen blandar jag med grön sparris, strimlad purjolök och inlagd paprika som också går under namnet paprikasallad.

Något köpt och något lagat

Sparrisen lägger jag ner med potatisen när det bara är 2 minuter kvar av koktiden. Den ska absolut inte bli sladdrig utan ska ha kvar sin al dente kärna. Potatissalladen blandar jag sedan med en vinägrett av vitlök, dijonsenap, olja och vinäger. Det hela blir en god och färgglad potatissallad som passar att servera både på våren och sommaren. Till potatissalladen serverar jag varmrökt röding eller lax. Denna köper jag färdig i butik för att hålla det riktigt enkelt. Om du vill röka laxen själv gör du så här.

Variera gärna tillbehören om du känner för det. Självklart passar det lika bra med exempelvis skivad rostbiff, grillad kyckling eller något vegetariskt alternativ så som grillad spetskål eller grillad aubergine.

» Här hittar du fler goda sommarrecept

Varmrökt lax och potatissallad med sparris

Varmrökt lax och potatissallad med sparris

För: 4 personer som tillbehör

800g färskpotatis
1 knippe grön sparris
10 cm purjolök
1,5 dl paprikasallad (ca 1/2 burk)

1 vitlöksklyfta + 1 msk olivolja
1 tsk dijonsenap
3 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
1 msk vatten
salt, svartpeppar

Övrigt:

400–500g varmrökt lax eller röding
majonnäs

  • Tvätta potatisen (detta gör man enklast genom att rumla runt den i vasken). Skär bort den träiga änden på sparrisen. Koka potatisen hel i saltat vatten i en stor kastrull tills den flyter upp till ytan (cirka 12–15 minuter). Lägg i sparrisen när det är cirka 2 minuter kvar av koktiden.
  • Låt potatisen svalna en aning och skär den sedan till lagom munsbitar. Skär sparrisen i 2–3 cm långa bitar. Strimla purjolök och skär paprikan till mindre bitar om det är långa remsor.
  • Pressa en vitlöksklyfta i en liten skål och slå på olja. Kör på högsta effekt i mikron i 30 ekunder. Blanda vitlöksoljan med dijonsenap, olivolja, balsamvinäger och vatten. Blanda allt vinägretten med de övriga ingredienserna och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  • Dra skinnet från laxen och lägg lagom bitar på fyra tallrikar. Lägg upp potatissallad och servera med en klick majonnäs.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.