Vårsallad med jordgubbar, rödbetor och fetaost

Lyxig sommarsallad

Har du testat att ha jordgubbar i en sallad? Det är jättegott och förvånar många konservativa typer. Jordgubbar hör faktiskt inte bara till efterrätter och tårtor, det är nämligen precis lika bra i en huvudrätt eller en sallad. I den här sommarsalladen får jordgubbarna samsas med sparris, haricots verts, fetaost och frön. Det är just fetaosten som gör att jordgubbarna kommer till sin rätt – och att salladen blir lite matigare.

Fräsch förrätt

Denna härliga sommarsallad passar bra när man vill äta något lättare och inte heller orkar stå och trixa i köket. Vill man ändå greja i köket kan man bjuda på denna sallad som förrätt vid en trerätters middag – i mindre portion. Gott gotti gott gott. Bara att förbereda och servera.

Vårsallad med jordgubbar, rödbetor och fetaost

För: 4 personer

500g färska rödbetor
150g haricots verts
1 knippe grön sparris
100g fänkål
3 msk flytande smör
2 msk flytande honung
1/2 lime
1 rödlök
1/2 dl solrosfrön
250g jordgubbar
45g rucola
45g romansallad
200g fetaost
1/2 ask smörgåskrasse

1. Skala och dela rödbetorna till mindre bitar. Koka upp en kastrull med saltat vatten och koka rödbetorna halvmjuka (ca 25 minuter).

2. Snoppa haricots verts och dela sparrisen till mindre bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och ha ner haricot verts, sparris och skivad fänkål. Ringla i flytande honung och pressa över lime. Låt fräsa några minuter och ha sedan ner de kokta rödbetorna, rödlök, och solrosfrön. Salta och peppra och fräs allt under omrörning ca 5 minuter.

3. Dela jordgubbarna till mindre bitar och fördela ut dessa samt sallad över tallriken. Fördela ut de stekta grönsakerna och avsluta med att smula över fetaost och klippa över smörgåskrasse.

Rekommenderat vin till: Albia Rosé (nr 2248) – 89:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.