Vårtallrik med betor, potatis, quinoa och fetaost

Vegetariskt till påsk

Här om dagen svängde jag ihop denna vårtallrik med betor, potatis, quinoa och fetaost. Snön yrde utanför huset och nu när april gjort entré med sitt ombytande väder och snöstormar kände jag att det var dags för något riktigt vårigt. Denna härliga middagsrätt passar också perfekt till påsk då den både är lite festligare och färgglad. Det är ju perfekt om man vill servera något vegetariskt som middag under påsken.

Jag tycker det är väldigt fint med de röd-vita polkabetorna i salladen, men polkabetorna kan man naturligtvis byta mot vanliga rödbetor, om man vill. Denna rätt är lakto-vegetarisk, men byter du fetaosten mot en vegansk motsvarighet blir rätten helt vegetarisk och vegansk. Har man härlig ramslök att skörda är också ett tips att servera salladen med en ramslöksolja istället för vanlig naturell olivolja.

Madeleine Landley, Landleys kök

En härlig, ljummen sallad till middag

För att göra denna rätt behöver man två kastruller – den ena lite större, samt en ugn. Visst är det så att ingredienserna kräver olika tillagningsmoment, men det kan man förenkla. Jag börjar med att koka potatis och polkabetor med skalen på. Potatisen lyfter man sedan ur kastrullen medan polkabetorna får koka klart. Potatisen och tomaterna får sedan åka in i ugnen på rostning. Quinoan kokar man i den andra kastrullen och sedan är det bara att lägga upp allt på tallrikarna. Använder man färska haricots verts behöver de så klart kokas. Det kan man så klart också förenkla genom att ta mer vatten i kastrullen med quinoan och bara lägga i haricots vertsen när det är 4–5 minuter av quinoans koktid.

Jag serverar denna sallad ljummen. Man kan naturligtvis bara värma den någon minut i mikrovågsugnen innan det är dags att äta – om man har förberett allt innan. Vill man servera den ”nylagad”, men ändå förbereda vissa moment kan man vänta med att sätta in potatis och tomater i ugnen till innan det är dags att äta. Dessa är nämligen viktigast att de är varma.

» Här hittar du fler härliga vårrätter

Vårtallrik med betor, potatis, quinoa och fetaost

Vårtallrik med betor, potatis, quinoa och fetaost

För: 4 personer

800g fasta små potatisar
800g polkabetor
250g babyplommontomater
2 dl röd quinoa (torkad)
300g haricots verts
2 paket fetaost (à 150g)
salt, svartpeppar
balsamvinäger
extra virgin olivolja

  • Tvätta potatis och polkabetor. Koka upp en kastrull med saltat vatten och lägg i potatis och betor med skalen på. Koka i 15 minuter. Ta ur potatisen och koka betorna i ytterligare 20–25 minuter, eller tills de mjuknat – känns med en tandpetare. Slå av kokvattnet och slå på kallt vatten. Skrapa sedan av skalet med en kniv eller en potatisskalare. Skär polkabetorna till klyftor.
  • Låt den förkokta potatisen svalna lite och kvarta den sedan. Lägg i en ugnsform och ringla över lite olja. Skaka om och salta ett varv. Fös potatisen åt ena sidan i formen. Halvera babyplommontomaterna och lägg dem i andra änden. Ställ in formen i 225°C i 20 minuter.
  • Koka quinoan enligt anvisningen på förpackningen.
  • Tar du frysta haricots verts, tina dem i ett varmt vattenbad med lite salt. Om du tar färska, snoppa dem och sjud dem i 4 minuter i saltat vatten. Skär haricots vertsen till cirka 4 cm långa bitar – gärna med sneda snitt.
  • Fördela ut potatis, polkabetor, bönor, tomater och quinoa på fyra tallrikar. Smula över fetan i större bitar, salta och peppra, ringla över balsamico och olja. Dekorera gärna med någon färsk ört, exempelvis bladpersilja, gräslök eller oregano.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.