Västerbottenlax med färgglatt mos och oliv-ajvar

Lättlagat recept till våren

Kära vänner, jag känner att jag har försummat er lite när det kommer till recepten. På sistone har jag haft så ofantligt mycket att göra att att andra saker har fått gå först – ja, bloggandet är ju fortfarande min hobby. Dumt nog trodde jag att arbetslösheten skulle göra att jag fick mer tid över. Ack så fel jag hade. Det är ungefär som när folk blir mamma- eller pappalediga och har en lång lista med saker att göra… Det finns helt enkelt inte tillräckligt med tid.

Mycket kul har hänt på sistone

Jag har har ju som bekant blivit officiell bloggare för Årets Kock 2013 vilket gjort att resandet runt om i Sverige startade redan den här veckan. Förra veckan for jag runt på Restauranggalan i mina höga guldklackar och fotade som en tok, och nästa vecka drar jag och fiskar löjrom i det pittoreska fiskeläget, Spiken. Det ska bli kanon!

Hel lax i ugn

Nu är vi mitt uppe i den fyra dagar långa mässan Mitt Kök. Jag var där hela dagen igår och kommer även att vara där idag och i morgon. Ser ni mig där är det bara att hojta. Jag har rött hår, höga klackar och lystrar på Manni ;)

Ni ser att vintern är fullmatad med spännande saker, och lagom till helgen tänkte jag bjuda på ett lättlagat och festligt recept – a´la Husman. När jag inventerade utbudet i kylen hittade jag en fin bit med Västerbottenost. Den kom också att spela huvudrollen i denna rätt.

Lax med Västerbottensost, färgglatt mos och oliv-ajvar

För: 4 personer
Temperatur: 200°

Västerbottenlax med färgglatt mos och oliv-ajvar

Färgglatt mos:

600g potatis
200g romanesco
1 dl creme fraiche
5 bitar soltorkade tomater
8 cm purjolök
salt, peppar, oregano

Lax med Västerbottensost:

1 laxsida (ca 500-600g)
80g Västerbottenost (ca 1,5 dl riven)
salt, peppar

Oliv-ajvar:

2 dl ajvar
1 dl hackade kalamataoliver
salt, peppar

1. Skala, halvera koka potatisarna mjuka i saltat vatten (ca 10-5 minuter). Dela romanescon till mindre träd och koka ca 8-10 minuter i en separat kastrull. Slå av vattnet och mosa potatis och romanesco med en potatismosare. Klicka i creme fraiche och ha ner finstrimlad purjolök och soltorkade tomater. Hetta upp innan servering.

2. Skrapa bort eventuellt fiskfjäll med ett rivjärn. Lägg ner laxen i en ugnsfast form på ett bakplåtspapper med skinnsidan nedåt. Salta och peppra och riv över osten. Ställ in i ugnen i 20 minuter i 200°.

3. Rör ihop ajvar med hackade kalamataoliver och kryddor. Servera med en kvist med färsk timjan.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.