Västerbottensostpaj med bacon och rödlök

Festlig paj till kräftskivan

Varje år till kräftskivan gör jag en Västerbottensostpaj – det blir liksom ingen kräftskiva utan Västerbottenspaj. Jag gillar att variera det hela och gör gärna olika sorters Västerbottensostpaj. Ibland blir det paj med bacon och lök, ibland en paj med kantareller och ibland en helt klassisk med bara karamelliserad lök och Västerbottensost. Man kan förstås också ha lite kräftor i pajen eftersom inte alla är proffs på att skala kräftor och det är hjälpsamt att ge dem några på traven.

Denna västerbottensostpaj med bacon och rödlök har sin topping ovanpå. Man gör alltså en helt vanlig ostpaj och lägger sedan allt det goda ovanpå. På så vis får man en riktigt tjusig paj som man kan toppa med vad man vill. Jag toppar gärna min paj med ätliga blommor. Några exempel på ätliga blommor att välja till denna paj är tagetes, ryssgubbe, kryddkrasse eller gräslöksblommor. De gula blommorna på bilden är ryssgubbe.
Mer om ätliga blommor kan du läsa här.

Om du använder färdig pajdeg

Är du bekväm går det precis lika bra att använda färdig pajdeg eller smördeg. På de flesta köpedegarna står det att man ska förgrädda skalet, dock blir pajen mycket bättre om den inte förgräddas. Jag förgräddar aldrig köpt deg eftersom skalet blir för torrt och bränt.

Självklart passar förstås även den här pajen till midsommar. Det är ju ändå rätt klassiskt med Västerbottensost även denna högtid.

» Fler recept på Västerbottensostpaj hittar du här

5 tips på hur du lyckas med Västerbottenspajen

Kolla in videon där jag visar hur enkelt det är att göra en klassisk Västerbottenspaj. Och du, glöm inte att prenumerera på Landleys köks YouTube-kanal så missar du inga nya videos. Det är helt gratis och allt du behöver är ett gmail-konto.
 

Västerbottensostpaj med bacon och rödlök

För: 8 personer

Västerbottensostpaj med bacon och rödlök

Pajdeg:

4 dl vetemjöl
1 tsk salt
125g rumsvarmt smör
1 tsk ättiksprit (12%)
5 msk vatten

Stanning:

4 ägg
2 dl grädde
300g riven västerbottensost
salt, peppar, lökpulver

Topping:

1 paket bacon
1 liten rödlök
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl pumpafrön
40g babymangold
1 näve gula och röda babytomater
färsk dill
ätliga blommor

  • Blanda mjöl och salt i en bunke. Smula ner smöret och knåda ihop till en grynig massa med mjölet. Ha i ättiksprit och vatten till degen fått en smidig konsistens. Är den för torr – ha i mer vatten, är den för kladdig – mer mjöl. Kavla ut degen till en rundel, platta ut den i en smörad pajform och ställ svalt i cirka 10 minuter. Se gärna till att det är lite överhäng eftersom pajdegen drar ihop sig vid förgräddning. Nagga botten med en gaffel och förgrädda i 10 minuter i 175°C.
  • Vispa ihop ägg och grädde med riven västerbottensost och kryddor. Ha ner ostmassan i pajskalet och grädda i ugn i 200°C i cirka 40–45 minuter.
  • Stek bacon, låt svalna och skär till mindre bitar. Hetta upp en stekpanna med en skvätt olja och rosta solrosfrön och pumpafrön med en nypa salt till de fått lite färg. Blanda bacon och frön med tunna klyftor av rödlök och mangold. Fördela ut ovanpå pajen och dekorera med tomater, dill och ätliga blommor.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.