Västerbottenspaj med bacon och lök

Recept på Västerbottenspaj till Kräftskiva

Ett givet inslag till kräftskiva är förstås Västerbottensostpaj. Denna smakrika ost från Burträsk bjuder på en sälta som passar bra till kräftorna och gör förstås att man får något mer i magen än enbart kräftor. Vi har alltid en västerbottenspaj och en kräftstjärtspaj för dem som inte orkar skala kräftorna. Jo, det det finns ju faktiskt de som tycker det är mycket jobb att hålla på och pilla med kräftor och nötknäppare.

Älskade västerbottensost

Och på tal om att vara bekväm – är man bekväm köper man en rulle med färdig pajdeg som man rullar ut i pajformen. Tänk då på att färdig pajdeg inte behöver förgräddas. Vill man inte köpa en stor bit ost finns det färdigriven Västerbottensost finns att köpa. Denna har ett lite högre kilopris men är smidigt om man inte vill ha så mycket och inte orkar riva själv. Denna paj passar perfekt till midsommar, till påsk och till kräftskivan.

Västerbottenspaj med bacon

Kräftor och vinDetta recept innehåller även bacon. Då får man lite mer smak på pajen och förstås lite fett som är bra till all nubbe och öl. Vill man ha pajen helt vegetarisk skippar man bara baconet. Löken blir absolut godast om den får mjukna i smör i en stekpanna innan den åker ner i pajen. Här hittar du ännu fler recept på goda tillbehör till kräftskivan.

Lekar och sånger

» Här hittar du också roliga lekar, inspiration på teman, hemliga uppdrag vid bordet och mingellekar för att hitta bordsgrannen.

5 tips på hur du lyckas med Västerbottenspajen

Kolla in videon där jag visar hur enkelt det är att göra en klassisk Västerbottenspaj. Och du, glöm inte att prenumerera på Landleys köks YouTube-kanal så missar du inga nya videos. Det är helt gratis och allt du behöver är ett gmail-konto.
 

Västerbottensostpaj med bacon och lök

För: 6-8 personer till kräftskivan
Tid: 20-25 minuter
Temperatur: 225°

Västerbottenspaj med bacon och lök

Pajdeg:

125g smör
3 dl vetemjöl
1-2 msk vatten
salt

Fyllning:

2 stora gula lökar
1 paket bacon
4 dl riven västerbottensost

Stanning:

3 ägg
3 dl grädde
salt, peppar

1. Knåda ihop smör, mjöl, vatten och salt. Kavla ut och fördela ut i en pajform om cirka 26-28 cm Ø. Nagga botten med en gaffel och förgrädda i 175° i 10 minuter.

2. Hacka löken och stek den mjuk i smör i en stekpanna. Om du vill ha bacon i pajen, stek detta för sig och blanda sedan med den stekta löken. Fördela ut ost, lök och bacon i pajskalet.

3. Vispa ihop ägg, grädde och kryddor. Slå stanningen över och grädda pajen i botten av ugnen i 225° 20–25 minuter eller till pajen stelnat. Tag ut och låt svalna.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.