Paj till kräftskiva med lax och ost

Recept på ostpaj med lax

Hur gör du på din kräftskiva? Ställer du till med stor fest, serverar massor av nubbe och öl, leker och dansar in på tidiga morgontimmen? Eller håller du det kanske lite enklare med nykokta kräftor, en paj och lite vin? Ja, visst kan man dricka vin till kräftorna, och visst kan man ställa till med stor såväl som liten fest. En del äter inte ens kräftorna på det traditionella viset utan lagar till goda maträtter där kräftorna redan är i maten.

Allt till kräftskivan

Vi har ofta stora fester med lekar och aktiviteter. Folk brukar sova över, och visst pågår festligheterna natten lång. Det är himla kul, och just därför har jag också samlat alla våra tips från de fester vi har haft. Här hittar du massor av tips till kräftskivan, samt lekar och sånghäften.

Gott till sommarens buffé

I denna västerbottenspaj har västerbottensosten fått samsas med lax. Det blir en god kombination med mycket smak och lite mer protein. Gillar man inte västerbottensost – eller kanske tycker den är dyr kan man byta den mot riven prästost. Jag testar olika varianter på västerbottenspaj varje år och alla dessa recept hittar du i bloggen. » Fler recept på goda tillbehör till kräftskivan hittar du här.

5 tips på hur du lyckas med Västerbottenspajen

Kolla in videon där jag visar hur enkelt det är att göra en klassisk Västerbottenspaj. Och du, glöm inte att prenumerera på Landleys köks YouTube-kanal så missar du inga nya videos. Det är helt gratis och allt du behöver är ett gmail-konto.
 

Västerbottenspaj med lax

För: 6 personer
Tid: 45 minuter
Temperatur: 175°

Paj till kräftskiva med lax och ost

Pajdeg:

3 dl dinkelmjöl
125g smör
0,5 tsk salt
0,5 tsk ättika (12%)
3 msk vatten

Fyllning:

2 bitar styckfryst lax
4 dl riven västerbottensost
2 dl grädde
4 ägg
1 stort knippe dill
salt, peppar

1. Knåda ihop mjöl med rumsvarmt smör och salt. Blanda ättika och vatten i en skål och knåda ihop med degen. Smöra en pajform och platta ut den i formen. Förgrädda skalet i 10 minuter i 175°C.

2. Tina laxen och skär den till tunna strimlor. Fördela ut i botten av pajskalet.

3. Riv ost och blanda med grädde, ägg och klippt dill. Smaka av med peppar. Slå oststanningen över laxen och grädda sedan i 35-45 minuter på 175C°.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.