Västerbottenspaj med lök

Recept på klassisk västerbottenspaj med lök

Västerbottenspaj kan man göra på olika vis och med olika fyllning. Till kräftskivan kan det passa bra med en enklare variant som inte tar uppmärksamheten från kräftorna, exempelvis denna med lök och god västerbottensost. Man kan också köra en klassisk västerbottenspaj med enbart ost, eller varför inte en västerbottenspaj med bacon och ost.

Kräftor

Goda varianter på sommarpaj

Ska man äta Västerbottenspaj till exempelvis midsommar, eller som en huvudrätt kan det istället passa bra med lite matigare innehåll som i denna ostpaj med kummin, bacon och smörstekta kantareller. Det är faktiskt också gott att ha kräftorna i pajen, som i en kräftpaj med dill och ärtor.

» Fler recept på god mat till kräftskivan hittar du här.

Tips till kräftskivan

Kräftskiva är en trevlig sammankomst som man enligt traditionen har i samband med kräftfiskesäsongen då den startar under sensommaren och början hösten. Man äter även kräftor i Finland, främst bland den finlandssvenska befolkningen. Ordet kräftskiva tros ha kommit från ”bordsskiva” då man hämtar mat och dryck direkt från buffébordet och inte har en sittande servering. Ska du ha kräftskiva? Här hittar du massor av tips till kräftskivan, samt lekar och sånghäften.

5 tips på hur du lyckas med Västerbottenspajen

Kolla in videon där jag visar hur enkelt det är att göra en klassisk Västerbottenspaj. Och du, glöm inte att prenumerera på Landleys köks YouTube-kanal så missar du inga nya videos. Det är helt gratis och allt du behöver är ett gmail-konto.
 

Västerbottenspaj med lök

För: 8 personer till kräftskivan
Tid: 30 minuter
Temperatur: 200°C

Västerbottenspaj med lök

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
100g smör
0,5 tsk salt
0,5 tsk ättika (12%)
3 msk vatten

Fyllning:

1 stor gul lök
4 dl riven västerbottensost
3 dl grädde
4 ägg
salt, peppar

1. Knåda ihop mjöl med rumsvarmt smör och salt. Blanda ättika och vatten i en skål och knåda ihop med degen. Smöra en pajform. Kavla ut degen och platta ut den i formen. Förgrädda skalet i 10 minuter i 175°C.

2. Hacka löken och smält smör i en stekpanna. Ha ner löken i pannan och stek den på mediumvärme. När den är mjuk och nästintill genomskinlig är den klar.

3. Riv ost och blanda med stekt lök, grädde och ägg. Smaka av med peppar. Ha ner oströran i pajskalet och grädda sedan i 30-40 minuter på 200°C.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.