Gott recept med flinkastek
Jag vill slå ett slag för flintasteken – denna stackars köttbit som fått stå ut med både spott och spe alldeles för länge. Säger man flintastek rynkas det på näsor och samtalet styrs snabbt om till filé. Ja, vi stackars Svenssons hemma i stugorna som handlar boxvin och grillar filé vet i många fall inte bättre. Dessutom låter vi oss ofta påverkas av vad andra säger – både på gott och ont. Men frågan är om du testat en riktigt kärleksfullt grillad flinta som har legat precis lagom länge på grillen?
Är flintastek samma sak som julskinka?
Till att börja med, ja – flintastek kommer från samma del som julskinkan, i alla fall på sätt och vis. Den styckningsdetalj vi kallar skinka på grisen, det vill säga den bakre delen, består av flera olika styckningsdetaljer – ytterlår, innanlår, fransyska och rulle. Det är därför julskinka finns i olika storlekar och kan ha olika mönstring på fettstrimmorna. Även flintasteken styckas ut från grisens bak och är skivad tvärs över alla skinkmuskler samt ben. Därför får man en ger en stor fin skiva.
Flintasteken sägs ha kommit till i Västervik någon gång mellan 60- och 70-talet. Då kallades den för rysstek. I början av 80-talet ändrade man namnet till flintastek med inspiration från familjen Flinta. Ryssteken fick från början ingen större framgång, men i och med namnbytet blev det en försäljningssuccé.
Så lyckas du med grillningen
När det kommer till den här typen av kött har många en bild i huvudet som involverar en svedd och torr flintastek på en engångsgrill. Man ska också gärna grilla den på en camping iförd crocks… Eftersom flintasteken både är förmarinerad och billig hamnar den också ofta i varukorgen tillsammans med en trött potatissallad så fort det ska impulsgrillas i parken – det är enkelt. Ja, i en engångsgrill går inget att räddas. Dessutom är engångsgrillar väldigt dåliga för miljon. Nä, jag tycker vi kastar bort allt vad usla grillar heter och satsar på en uppdaterad och härlig sommarvariant med hemmagjord, fransk potatissallad.
Jag gillar att grilla med ved och tycker absolut det bör testas. Visst krävs det en lite större insats än då man grillar med kol eller briketter eftersom det måste underhållas och inte ger en lika långvarig glöd. Dock får man en riktigt god röksmak och bra hetta – det är helt enkelt värt det. Ni som är inbitna BBQ:are vet vad jag pratar om. Glöm heller inte att välja svenskt kött eftersom det är mycket bättre. Varför svenskt kött är bättre kan du läsa här.
Innertemperatur på köttet
För att få en riktigt sjysst flintastek; Behåll svålen på köttet och snitta den runt om med cirka 4 centimeters mellanrum så att köttbiten håller sig platt. Fördela ut veden i kanterna av grillen och låt köttet grillas lite långsammare när flammorna har lagt sig. Använd gärna en stektermometer för kontrollera att köttet inte överlagas. Vid cirka 63°C är den klar. Tänk också på att temperaturen stiger ytterligare några grader efter grillningen. Vill du trots allt inte grilla flinta går detta recept bra att applicera på vilket kött man vill – till och med en filé. Alla innertemperaturer för kött, fisk och kyckling hittar du här.
Vedgrillad flintastek med majspuré och fransk potatissallad
Fransk Potatissallad:
700g småpotatis
45g rucola
1 knippe rädisor
1 salladslök/knipplök
10 bitar soltorkade tomater
0,5 dl kapris
Vinägrett:
2 msk skånsk senap
1 dl extra virgin olivolja
2 vitlöksklyftor
1 msk balsamvinäger
2 msk majonnäs
salt, peppar
Majspuré:
1 liten burk majs
2 dl creme fraiche
0,5 tsk äppelcidervinäger
salt
Övrigt:
1,2 kg flintastek med ingefära och Sweet Chili
hickorysås
bearnaisesås
1. Gnugga potatisen och koka dem hela i saltat vatten till de mjuknat. Slå av vattnet och häll på kallt vatten så att tillagningen avstannar. Dela potatisen till mindre bitar och ha ner i en skål.
2. Skölj rucola och rädisblad. Strimla rädisor, salladslök och soltorkade tomater. Ha ner i en skål tillsammans med hela kapris.
3. Pressa vitlöken i en skål och slå på 1 msk olivolja. Kör i microvågsugnen ca 30 sekunder. Rör ner skånsk senap, balsamvinäger, majonäs och resten av olivoljan. Salta och peppra och slå över potatissalladen.
4. Mixa majsen och rör ihop med creme fraiche, äppelcidervinäger och en nypa salt.
5. Grilla köttet. Kontrollera gärna innertemperaturen så att det inte blir överlagat. Skär bort svålen och skär köttet till breda remsor. Servera med bearnaise och hickorysås.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.