Hur gör man en ”riktig” vegansk Jansson?
Visste ni att det inte finns ett enda recept på riktig vegansk Janssons Frestelse? Jodå, jag har dammsugit internet och kan konstatera att det finns flera recept, men inget av dem liknar en äkta Jansson. Den klassiska lösningen när man vill servera en vegetarisk Jansson är att göra en potatisgratäng som man smaksätter med malda nejlikor. Vill du prova det kan du kika på detta superpopulära recept på potatisgratäng. Byt grädden mot vegetabiliskt alternativ som vispas ihop med majsstärkelse.
Jag har också hittat recept med kapris, oliver, soltorkade tomater, champinjoner och andra substitut. Dock finns det inget som påminner om en Jansson. En Jansson ska smaka som en Jansson! Alltså bestämde jag mig för att utmana mig själv och se om jag kunde ta fram ett vegetariskt och veganskt alternativ till Janssons Frestelse. Om det gick? Ja läs vidare så får du se…
Jag har alltid undrat vad som skiljer veganer och en vegetarianer åt. Då fick jag förklarat för mig att veganer och renodlade vegetarianer inte äter något som kommer från djurriket. Veganer använder heller inte övriga produkter som kommer från djurriket, exempelvis skor och kläder av skinn. Äter man ägg kallas man för ovo-vegetarian och äter man mejeri kallas man för lakto-vegetarian. Det finns också en massa andra varianter så som pescetarianer, Stockholms-vegetarianer osv.
Janssons Frestelse utan grädde och ansjovis
Vad består då en Jansson av? Lök, potatis, grädde, ansjovis och ströbröd. Eftersom en vanlig Jansson innehåller smör, grädde och ansjovis måste dessa bytas ut om den ska bli vegetarisk eller vegansk. Lök och potatis är vegetariska så dessa behöver vi inte göra något åt. Ströbröd som endast innehåller vetemjöl, salt och jäst har exempelvis ICA. Även Wasa gör sitt ströbröd på samma vis, men där kan det finnas spår av mjölk. Beroende på hur noga man är föreslår jag att man kikar på innehållsförteckningen för att utesluta mejeri (och ägg).
Sen kommer vi till det trixiga – ansjovisen. Hur gör man en Janssons Frestelse utan ansjovis? Ja, som bekant byter många ut ansjovisen mot någon annan grönsak – det ger inte samma smak. Jag började istället fundera på hur man kunde få en grönsak att bete sig som ansjovis. Lösningen heter aubergine!
Alternativ julmat om man är vegan
För att få samma smak behöver man först och främst en ansjoviskryddad inläggning. Vad jag har förstått har alla ansjovisproducenter olika, hemliga recept. Jag hittade efter lite letande detta recept på egen ansjovis hos Pers mat. Jag utgick ifrån det men justerade mängderna som jag tyckte passade. Det jag inte hade var sandelträ, men det var bara lägga en beställning hos Kryddlandet som dök upp dagen efter. Jag beställde också lite extra så jag kan göra egen inläggning till matjessill.
Lagen kokades ihop och sedan var det bara att tunnhyvla auberginen. Därefter får allt stå i kylen i en vecka. Auberginen används på samma vis som ansjovis, och precis som i en klassisk Jansson tar man också lite av lagen till stanningen. Välj en liten aubergine så slipper du ett stort kärnhus. Skippa bitarna utan kärnhus och se till att bitarna tunna. Antingen skivar man dem till stavar eller så hackar du upp dem till mindre bitar. När auberginen ligger där i lagen ser den faktiskt lite ut som falukorv.
Vegansk grädde
Nästa problem att lösa var grädden. Grädde kommer som bekant från kossan vilket gör den till en animalisk produkt. Är man lakto-vegetarian är det bara att köra på vanlig grädde. Är man däremot är laktosintolerant, mjölkallergiker, vegan eller vegetarian, då finns det andra alternativ. Tål man inte laktos väljer man laktosfri grädde. Man kan även välja havregrädde, kokosgrädde, sojagrädde eller grädde baserad på mandel.
Mitt val föll på oatly imat. Den finns i de flesta butikerna och den har ingen bismak (som kokosgrädde). Observera dock att oatly imat görs på havre. Är man överkänslig mot gluten bör man välja något annat eftersom denna inte uttalat görs på säker havre.
Hur använder man Oatly imat i en gratäng?
Precis som jag hade trott beter sig denna gräddersättning som matlagningsgrädde. Det innebär att den inte binder sig och blir tjock som vispgrädde. Det löder man däremot enkelt genom att först vispa ihop den med majsstärkelse. Majsstärkelsen får vätskan att binda sig när den värms upp. Majsstärkelsen är också glutenfritt.
När allt detta var löst var det bara att sätta igång och laga. Smaken blev mycket bra och nog sjutton skulle man ha kunnat lura vem som helst att detta var en helt vanlig Janssons Frestelse.
Jag skar dock auberginen lite för tjockt (som falukorvsstavar) vilket ger den färdiga gratängen en ”al dente” känsla. Detta kan man dock lösa genom att lägga ner auberginen när lagen fortfarande är lite varm, samt att skära den riktigt tunt – cirka 2-3 millimeter tjockt. Jag skar som sagt också auberginen till stavar, men man kan också hacka den till mindre bitar innan den åker ner i gratängen.
Så, nu hoppas jag att ni ska våga prova detta recept på Landleys Vegansson. Man måste som sagt vara ute en vecka i förväg om man gör varianten med vegansk ansjovis eftersom lagen måste hinna dra. Dessutom måste man hinna beställa sandelträ som är viktigt för smaken.
Nedan hittar du både receptet på Vegansk Janssons Frestelse med vegansk ansjovis samt ett snabblagat recept på Vegansk Janssons Frestelse utan vegansk ansjovis. I den varianten blandar du istället en mindre mängd av kryddorna med stanningen. Kommentera gärna nedan om ni lagat den eller om ni har frågor. Lycka till! Sugen på vanlig, klassisk Janssons Frestelse med ansjovis?
» Här hittar du fler goda julrecept
Kolla gärna in filmen där jag visar hur man gör en klassisk Janssons Frestelse. Principen är densamma fast ingredienserna i detta recept är veganska.
Vegansk Janssons Frestelse med vegansk ansjovis
Vegetarisk ansjovis:
4 dl vatten
1 tsk ättika (12%)
1 tsk salt
0,5 dl strösocker
1 msk sandelträ
1 tsk oregano
1 tsk nymalen svartpeppar
1 tsk nymalen vitpeppar
1 tsk cayennepeppar
1 msk kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen muskotnöt
1 tsk malen kryddnejlika
0,5 tsk malen kardemumma
4 mindre lagerblad, smulade
75g skalad och strimlad, liten aubergine
Kolla också in receptet längre ner på Vegansk Janssons Frestelse utan vegansk ansjovis), som är snabblagat och passar om du har bråttom.
Vegansk Jansson:
2 stora gula lökar
olja eller mjölkfritt smör/margarin
1,3 kg mjölig potatis
4 dl oatly imat
0,5 dl majsstärkelse
3 msk vätska från auberginens kryddlag
salt, peppar, vitlökspulver
0,5-1 dl ströbröd
1. Koka upp vatten. Slå i ättika och rör i socker och salt. Blanda i alla kryddorna. Låt lagen svalna en aning och häll sedan över lagen i en burk med lock.
2. Skala en liten aubergine och skär eller hyvla till tunna, smala stavar. Skippa alla bitar med kärnhus och använd dem till något annat. Lägg 75 gram aubergine i lagen. (Lagen är dock så koncentrerad att den räcker till 150 gram aubergine, om du vill lägga in mer på en gång.) Låt auberginen ligga i lagen i 7 dagar i kylskåp. Skaka gärna om burken ett par gånger under tiden så allt blandas.
3. Hacka lök och låt den mjukna i en stekpanna med mjölkfritt smör eller olja.
4. Skala och skär potatisen tunna strimlor eller kör i hushållsassistent med stora rivjärnshål.
5. Vispa ihop oatly imat med majsstärkelse och kryddlag från auberginen samt salt, peppar och vitlökspulver.
6. Lägg en tredjedel av potatisen i botten av en gratängform. Fördela ut hälften av löken och aubergine. Lägg på ett lager potatis och upprepa proceduren. Avsluta med ett lager potatis överst. Slå stanningen över gratängen och strössla över ströbröd. Lägg ut några klickar mjölkfritt smör på toppen eller spraya över olja. Grädda i 225°C i 1 timme. Täck med folie om den börjar bli bränd mot slutet.
Det är trots allt smaken från ansjovisen som gör en Jansson. Har du ont om tid kan du smaksätta ”grädden” med kryddblandningen och skippa steget med inlagd aubergine – då går det på nolltid.
Vegansk Janssons Frestelse (snabblagad utan vegansk ansjovis)
Stanning till vegansk Jansson
4 dl oatly imat
0,5 dl majsstärkelse
0,5 tsk vitvinsvinäger
2 tsk salt
0,5 tsk strösocker
0,5 tsk vitlökspulver
0,5 tsk sandelträ
0,5 tsk oregano
0,5 tsk nymalen svartpeppar
0,5 tsk nymalen vitpeppar
0,5 tsk cayennepeppar
0,5 tsk kanel
0,5 tsk malen ingefära
0,5 tsk malen muskotnöt
1 krm malen kryddnejlika
1 krm malen kardemumma
Vegansk Jansson:
2 stora gula lökar
olja eller mjölkfritt smör/margarin
1,3 kg mjölig potatis
salt, peppar, vitlökspulver
0,5-1 dl ströbröd
1. Vispa ihop oatly imat med majsstärkelse, vitvinsvinäger och alla kryddor.
2. Hacka lök och låt den mjukna i en stekpanna med mjölkfritt smör eller olja.
3. Skala och skär potatisen tunna strimlor eller kör i hushållsassistent med stora rivjärnshål.
4. Lägg en tredjedel av potatisen i botten av en gratängform. Fördela ut hälften av löken. Lägg på ett lager potatis och upprepa proceduren. Avsluta med ett lager potatis överst. Slå stanningen över gratängen och strössla över ströbröd. Lägg ut några klickar mjölkfritt smör på toppen eller spraya över olja. Grädda i 225°C i 1 timme. Täck med folie om den börjar bli bränd mot slutet.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Kan man spara auberginen (som ligger i lag) till en annan gång om det blir över? Frysa eller nåt?
Hej Gunvor.
Ja, allt går ju att frysa åtminstone en gång ;) Det borde säkert funka.
Mvh
Madeleine
Hej, står det fel angående vilken del av auberginen som ska användas? På fotot ser det ut att vara bitar utan kärnor, men i receptet står lite olika, bla ”Skippa bitarna utan kärnhus”.
Tack för din fantastiska sajt. Du är bäst!!
Hej Anna.
Jag hänger nog inte riktigt med på din fråga eller vad som är fel i texten eller receptet.
Mvh
Madeleine
Åh, jag önskar att jag sett detta recept tidigare. Hittade ett annat med Kapris som jag tänkte prova men det här lät ju mycket roligare. Får bli nästa jul.
Gjorde denna dan före dan. Körde varianten utan aubergine som var utlyst som mindre krydda därav. Halverade potatismängd och kryddor då jag enbart hade en 250 ml oatley förpackning. Alltså 1/4 tsk ist för 1/2 tsk. Allt utom sandelträ och svartpeppar åkte i. Väl färdig så var den så kryddstark att det bränner obehagligt mycket i munnen. Då ska sägas att i min värld är ingen måltid vanligtvis komplett utan siracha. Misslyckat :(
Hej Maria.
Om du halverar receptet bör du dra av mer på mängden kryddor än bara hälften eftersom det är en mindre mängd potatis som kan duga i sig av kryddorna. Som du kanske märkt kan man nästan salta potatis i oändlighet och det för att den har en sån förmåga att suga upp det hela i torrvaran. Observera också att sandelträ är en av de ingredienser om ger den typiska Jansson-smaken. Sriracha är ju en chili som påverkar andra receptorer i munnen, så jag kan förstå att du upplevde det annorlunda även om du är vad vid ”het” mat (snarare än kryddstark). Vd tråigt att det blev en sån flopp.
Mvh
Madeleine
Jättegod jansson! Men första gången gjorde jag på mängden cayennepeppar som står i receptet på den snabba varianten (0,5 tsk) och det blev alldeles för starkt och pepprigt. Jag gjorde om med 0,5 krm istället och det blev bättre. Står det fel i receptet eller ska det vara så starkt? Tack för ett i övrigt mycket bra recept!
Imponerad av ambitionsnivån att verkligen få till en vegetarisk Jansson!
Hej, jag har gjort lagen till ”ansjovisen” och den är lite tjock,seg och lite slemmig i konsistensen. Ska den vara så?
Hej Maria.
Hmm jag har ingen minne av att den blev seg men lite simmig blir den. I ärlighetens namn spelar det nog inte så stor roll, huvudsaken är att smaken tränger in i auberginen och att auberginen mjuknar.
Mvh
Madeleine
8 dagar kvar till julafton och jag har gjort iordning en burk med vegetarisk ansjovis. Nu ska den få vila i kylen en vecka.
Ska bli så spännande att öppna burken den 23 december och se om jag kan få till god Vegansk Janssons frestelse.
Suveränt god Jansson. Körde snabbvarianten. Avvek från receptet Halverade mängden nejlika då den lätt annars tar överhand. Tog en extra dl havregrädde. Blev mkt bra!
Hej David.
Vad kul att höra :) Fint också att få ta del av dina tips.
Mvh
Madeleine
Hej!
Tror du det räcker med 4 dagar i kylen istället för 7? :)
Hej,
Lite kort om tid men skulle så gärna vilja testa. Tror du det hinner bli en bra vegansk ansjovis om den står i bara 4 dagar istället för sju?
Tänkte i sådana fall slänga ihop det direkt så jag har till julbordet!
Hej Emmie.
Det funkar säkert fint.
Anledningen till att auberginen ska ligga länge i lagen är för att den ska mjukna. Man kan så klart steka auberginen ett litet tag på väldigt låg temperatur så att den mjuknar men inte får färg. Då uppnår du lite samma resultat. Då kan du också ha lite av lagen i stanningen (kanske 1 msk) eftersom auberginen inte heller hinner dra i sig lika mycket smak. Ett annat alternativ är ju naturligtvis också att testa receptet utan auberginen som ligger under.
Mvh
Madeleine
Ska det bara vara 1 tsk ättika 12%?
Superbra vegansk jansson!!!
Tusen tack Lotta. Vad roligt att höra :)
Mvh
Madeleine