Vegansk jordärtskockssoppa med kryddiga kikärtor och timjanolja

Så enkelt blir soppan vegansk

Här om dagen räknade jag till att det finns över 300 vegetariska recept publicerade här i bloggen. När det kommer till veganska recept är antalet lägre. Anledningen är att jag gärna lagar mat med ägg och mejeri. Det finns dock ett smidigt sätt att göra många lakto-vegetariska recept helt vegetariska eller veganska – man byter den animaliska grädden mot en vegetabilisk grädde eller mjölk.

Detta goda recept på vegansk jordärtskockssoppa med kryddiga kikärtor och timjanolja är precis som namnet antyder – veganskt. Det innehåller alltså bara råvaror som kommer från växtriket. Jordärtskockan är en övervintrande perenn som är i säsong mellan september till april. Under sommaren blommar den, men på hösten när näringen gått ner i knölarna och kan man skörda den igen. Man kan faktiskt plantera den både under våren och på hösten.

Soppa med jordärtskocka

Jag minns första gången jag introducerades till jordärtskockans magiska värld. Jag var sju år och hade just börjat skolan. Vår rektor älskade att odla och såg till att Rosengården, en liten trädgård som låg i ena änden av skolgården, rensades upp. Vi ettagluttare fick hjälpa till och sedan fick vi plantera några märkliga knölar. Senare när knölarna växt till sig fick vi smyga in i hemkunskapens skolsalar (något som bara mellanstadie- och högstadieeleverna fick) för att göra soppa. Det är något av det roligaste jag minns från lågstadiet – att få röja i trädgården – och det var en av de godaste sakerna jag ätit. Kanske är det därför jordärtskockssoppa ligger mig så varmt om hjärtat.

Jordärtskockan är faktiskt inte släkt med kronärtskockan utan med solrosen. Lustigt nog smakar den ändå väldigt likt kronärtskockan. Tillsammans med en krämig bas samt en läcker topping blir detta en riktigt härlig rätt som passar fint att bjuda på både till förrätt och huvudrätt. Mängden nedan är beräknat som huvudrätt. Servera med en god brödbit som komplement.

Glutenfri, god och hälsosam

Aito HavreprodukterBasen i denna härliga vår-soppa är som sagt inte grädde. Istället gör jag den med en vegetabilisk havreprodukt från Aito som gör att soppan blir helt vegetarisk och vegansk. Aito är ett finskt företag och som producerar mjölkfria produkter. Dessa är perfekta om man vill äta hälsosamt och gott utan att behöva välja bort mejeri.

Aito har flera produkter på den svenska marknaden; Oat Drink Organic är en ekologisk havredryck som passar fint till smoothies och flingor, eller bara att dricka som den är. Oat Drink Barista lämpar sig att ha i kaffet tack vare sitt fluffiga skum. Den passar också till matlagning och bakning. Oat Cuisine i sin tur ersätter grädden i matlagningen medan Oat for Whipping är en fluffig havreprodukt som vispas och används till dessert. Denna är sötad och lämpar sig därför just till efterrätter. Alla produkterna utom Oat Drink Organic är glutenfria vilket är perfekt om man inte tål gluten.

Krämig och fyllig

I detta recept på vegansk jordärtskockssoppa använde jag mig av Aito Oat Cuisine som är en vegetarisk gräddersättare till matlagning. Soppan blir krämig och god – och det märkt faktiskt ingen skillnad vad gäller smaken att grädden är vegetabilisk. Oat Cuisine är också så pass fyllig att man inte behöver reda soppan med extra stärkelse, något man ibland kan behöva göra med vegetabiliska produkter. I slutänden är det precis lika enkelt att använda Aito Oat Cuisine som gammal hederlig grädde från kossan.

Jordärtskockssoppan toppar jag med kryddiga kikärtor som steks med olja och lite grillkrydda, rostade sesam- och solrosfrön, en härligt grön olja med timjan samt de roliga morotslockarna. För att göra morotslockarna behöver man en grönsakssvarv som gör moroten till krulliga strimlor. Lockarna friterar man sedan och låter svalna innan man toppar soppan med dem. Den som inte har en grönsakssvarv kan skala moroten tunt med en potatisskalare och fritera flagorna. Receptet under kan tyckas vara långt, men mycket kan göras i förväg. Timjanoljan får gärna stå under dagen så den får god smak och blir fint grön. Likaså kan man rosta fröna och steka kikärtorna i förväg. Moroten kan man svarva och fritera några minuter innan. Soppan kan man värma på till servering.

Vegansk jordärtskockssoppa med kryddiga kikärtor och timjanolja

Vegansk jordärtskockssoppa med kryddiga kikärtor och timjanolja

För: 4 personer

Timjanolja:

2 msk färsk timjan
2 msk rapsolja
1 nypa salt

Rostade frön:

0,5 dl solrosfrön
1 msk svarta sesamfrön
salt

Vegansk jordärtskockssoppa:

1/2 silverlök
800g jordärtskockor
5 dl Aito Oats Cuisine
5-6 dl vatten
2 tsk salt
svartpeppar

Kryddiga kikärtor:

1/2 tetra eller burk med kokta kikärtor (á 400g)
grillkrydda

Morotslockar:

200g morot (tjock morot)
5-6 dl rapsolja

Övrigt:

färsk timjan till dekoration

  • Repa timjan och ha ner i en mixer eller en kryddkvarn. Mixa så den finhackas. Ha sedan i oljan och mixa igen. Smaka av med en nypa salt. Låt oljan stå under dagen så att smakerna får gå ihop och oljan tar upp den gröna färgen.
  • Rosta sesam- och solrosfrön i en pytteliten skvätt olja i en stekpanna. Rör om hela tiden så de inte bränns. Salta ett varv och låt svalna.
  • Hacka silverlök och låt den mjukna på låg värme i lite olja i en kastrull. Skala och skär jordärtskockorna till tärningar. När löken börjat mjukna, efter cirka 5 minuter, ha ner jordärtskockstärningarna i kastrullen. Öka värmen lite och låt dessa värmas tillsammans med löken i ytterligare 5 minuter under omrörning.
  • Slå på Aito Oats Cuisine och vatten. Låt allt puttra under lock i cirka 15 minuter. Lyft av kastrullen från plattan och kör soppan slät med en mixerstav. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och låt den värmas. Smaka av med salt och några drag på pepparkvarnen. Späd med mer vatten om den känns för tjock.
  • Skölj kikärtorna och låt dem rinna av i ett durkslag. Hetta upp en stekpanna till medelvärme med lite olja. Ha ner kikärtorna (var beredd med locket om de börjar sprätta). Pudra över grillkryddan och stek under omrörning några minuter.
  • Välj en så tjock morot som möjligt. Skala den och fäst i svarven. Svarva ut lockar av moroten och friterade dem sedan i rapsolja på cirka 140°C. Lyft ur och låt rinna av på ett papper.
  • Häll upp soppan i skålar. Fördela ut kikärtorna, fröna och morotslockarna. Ringla över timjanolja och dekorera med små kvistar av färsk timjan.

Receptet vegansk jordärtskockssoppa med kryddiga kikärtor och timjanolja är ett sponsrat samarbete med Kaslink Aito.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.