Vegansk pumpapaj med nöttopping

Vad kan man byta till för att receptet ska bli veganskt?

Som du kan se överst i detta recept står det att det är ett samarbete. Bakgrunden till detta samarbete är faktiskt att jag hörde jag av mig till Aito i början av året. Jag ville helt enkelt hitta produkter som gav mig en större möjlighet att kunna erbjuda recept med alternativa ingredienser, om man vill göra recepten vegetariska eller veganska. Aitos produkter lät som ett intressant alternativ jag gärna ville prova vidare.

Aito havreprodukterI slutänden handlar det inte bara om att tipsa om alternativ, utan också att kunna ge tips på produkter jag verkligen provat ordentligt i matlagningen samt se hur de beter sig vid upphettning och hur de bör doseras. Alla som provat en mejeri-ersättare vet att man ibland behöver addera stärkelse för att få rätt konsistens, så att översätta rakt av går ju inte alltid. Jag vill således inte bara kasta ur mig ett alternativ utan att ha testat, vilket jag sett att andra gärna gör.

Veganska och glutenfria

Jag har tidigare testat Aitos två produkter för matlagning som heter Aito Oat Cuisine och Aito Oat for Whipping. Det här är två produkter som faktiskt går att översätta rakt av. Man behöver alltså inte addera ytterligare konsistensmedel eller liknande för att det man lagar ska bli tillräckligt fylligt. Aito Oat Cuisine är som matlagningsgrädde medan Aito Oat for Whipping är som vispgrädde.

Förutom de två matlagningsprodukterna Aito Oat Cuisine och Aito Oat for Whipping finns även Aito Oat Drink Barista och Aito Oat Drink. Alla dessa fyra är glutenfria. Det finns även en ekologisk produkt, Aito Oat Drink Organic, som inte är glutenfri.

Alla de fem produkterna görs av nordisk havre och tas fram med så låg miljöpåverkan som möjligt. Det som blir över vid tillagningsprocessen återanvänds och omvandlas till biogas eller återvinns på andra sätt. Alla produkterna tillverkas i Finland, förutom Aito Oat Drink och Aito Oat Drink Organic som produceras i Karlshamn i Sverige. Vill du testa dem säljs produkterna på Willys, Coop och Hemköp.

Aito Oats for Whipping

Vegansk grädde som kan vispas

Man kan ju undra om det finns några vispbara veganprodukter på marknaden som är något att ha? Jag måste ändå säga att jag är imponerad av Aito Oats for Whipping. När man vispar den blir den fluffig precis lika enkelt som vanlig vispgrädde. Värt att nämna är att denna produkt lämpar sig för desserter eftersom den innehåller tillsatt socker. Den är alltså lite söt men behöver inte sötas ytterligare. Eftersom jag använder Aito Oats for Whipping även i pajen nedan krävs en mindre andel socker i fyllningen jämfört med i andra pumpapajer. Jag vispar den också som ett tillbehör som serveras till pajen.

Jag kan också rekommendera det smarriga receptet på Vegansk jordärtskockssoppa med kryddiga kikärtor och timjanolja som görs med Aito Oat Cuisine. Jordärtskockor är i säsong hela vinterhalvåret, så den passar perfekt att laga den här tiden på året.

Vegansk pumpapaj med visp

Madeleine Landley med olika sorters pumporPå tal om säsongsmat är det utmärkt att laga en god pumpapaj av alla pumpor så här under hösten. Pumpa duger ju till så mycket mer än bara dekoration! Man kan naturligtvis ta vilken pumpasort man vill, men jag använder i detta recept den klassiska halloweenpumpan. Här kan du läsa mer om olika sorters pumpa. En vegansk pumpapaj med nöttopping passar att bjuda på som dessert när man själv inte äter animaliska produkter, eller om man har gäster som är veganer. Istället för smör i pajdegen (samt att steka nötterna i) tar man veganskt smör (kolla in vegan block som är en riktigt bra produkt), och istället för de ägg man brukar ha i pajfyllningen för att den ska stelna har jag tagit gammal hederlig majsstärkelse. Också kallad Maizena.
Du kan så klart också ta en neutral olja till pajdegen, om du inte vill använda veganskt smör.

» Här hittar du fler veganska recept

Vegansk pumpapaj med nöttopping

Vegansk pumpapaj med nöttopping

Cirka 8-10 bitar

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
0,75 dl strösocker
125g veganskt smör (ex vegan block)
1 msk vatten

Fyllning:

800g pumpa
4 dl Aito Oat for Whipping
2 tsk ingefära
2 tsk malen kanel
2 tsk riven muskot
1 msk strösocker
0,5 tsk nymalen svartpeppar
1 tsk citronsaft
2 msk majsstärkelse
0,5 dl kallt vatten

Kanderade nötter:

25g hasselnötter (ca 0,5 dl)
25g mandel (ca 0,5 dl)
1 klick veganskt smör
0,5 msk strösocker
1 nypa salt

Till servering:

2 dl Aito Oat for Whipping

  • Blanda mjöl, socker och veganskt smör till en grynig massa. Blanda i vattnet och knåda ihop till en deg. Platta ut degen i en pajform. Nagga botten med en gaffel och förgrädda ställ in den i kylen i 30-60 minuter. i 175°C i 10 minuter. Förgrädda i 200°C på över- och undervärme i 10 minuter.
  • Skala, kärna ur och tärna pumpan. Ha ner pumpatärningarna i en kastrull tillsammans med Aito for Whipping och låt det koka utan lock i 15 minuter. Rör gärna om någon gång då och då. Kör purén till en slät smet med mixerstav och blanda med kryddor, socker och citronsaft. Rör ut majsstärkelsen i kallt vatten och blanda med purén.
  • Låt purén svalna en aning och ha sedan ner den i pajskalet. Grädda i 200°C på över- och undervärme i 50 minuter.
  • Grovhacka nötterna. Värm upp en stekpanna med en klick veganskt smör och ha ner nötterna. Låt dem stekas under omrörning någon minut, ha sedan ner sockret och en nypa salt. Stek ytterligare någon minut tills sockret smält och nötterna fått fin färg. Strössla ut nötterna över den nygräddade pajen och dekorera gärna med några blad av citronmeliss. Servera med vispad Aito Oat for Whipping.

Receptet vegansk pumpapaj med nöttopping är ett sponsrat samarbete med Kaslink Aito.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.