Vegansk stroganoff med rotsaker

Vegetarisk höstmat

Jag tipsar ofta i recepten här i bloggen hur man kan göra dem både laktosfria, glutenfria och veganska, men rätt som det är slinker det in ett hel-veganskt recept här i bloggen. Varför? Tja, för att det är kul att utmana sig själv och försöka laga av enbart vegetabilier.

Det här är en vegansk stroganoff med rotsaker, paprika, svartkål, kikärtor, och naturligtvis de klassiska ingredienserna dijonsenap och tomatpuré. Istället för korvstrimlor eller biffstrimlor, som de allra vanligaste stroganofferna innehåller, har denna stavar av rotsaker. Grädden i sin tur är den vegetabiliska varianten. Eftersom de vegetabiliska gräddersättarna oftast inte brukar bli tjockare när man kokar dem, vilket grädde blir, kan man behöva ta hjälp av majsstärkelsen för att ge veganstroganoffen lite fyllighet.

Madeleine Landley ätligt ogräsOatlys iMat upplever jag att de inte blir tjock vid upphettning, men det tyckte jag däremot att Aitos ersättare blev, så man får testa sig fram lite, beroende på vilken sort man väljer. Äter du mejeri och vill göra en lakto-vegetarisk stroganoff kan du byta vego-grädden och majsstärkelsen mot 4-5 dl gammal hederlig vispgrädde.

Roligare stroganoff

En stroganoff blir ju ganska tråkigt orange som den är, därför har jag också i röd paprika och svartkål för att addera både smak och färg. Den som nu ändå vill ha en stroganoff med kött, eller kanske prova någon av de olika varianterna kan kika på de andra recepten på stroganoff – här finns både vegetariska varianter, med korv och med kyckling.

Hur smakar kål?

Stroganoff är för mig en riktig hösträtt. Särskilt när man använder sig av höstens kål och rotsaker som i detta recept. Just kål har massor av fin smak som kan lyfta det mesta. För mig är det en smak jag har kommit att gilla desto mer på senare år. Kanske har också de gröna kålsorterna fått lite lyxighetsstämpel på sistone eftersom många finkrogar använder dem i sina rätter. De har helt enkelt en ton som adderar det lilla extra. Jag har funderat på hur man skulle beskriva smaken av kål, men den är ju rätt speciell. Lite rostad kanske… och grön, järning och jordig. Helt enkelt ”kålsmak”. Frågar man ett barn kommer man säkert att få en helt annan beskrivning ;) Hur skulle du beskriva smaken av kål?

» Här hittar du fler goda höstrecept

Vegansk stroganoff med rotsaker

Vegansk stroganoff med rotsaker

För: 4 personer

100g svartkål
1 stor gul lök
400g sötpotatis
400g rotselleri
1 röd paprika
1 dl tomatpuré
3 msk dijonsenap
4-5 dl iMat/havregrädde*
1-2 msk majsstärkelse*
1 tetra/burk kokta kikärtor
salt, peppar

  • Ansa bort den träiga stammen från svartkålen och skär bladen till centimeter-breda remsor. Smält smör i en stekpanna och ha ner svartkålen. Låt den mjukna på låg temperatur. Salta ett varv och ös över svartkålen i en skål.
  • Grovhacka löken och stek den på medeltemperatur i en stekpanna. Ös över i en skål.
  • Skala och skär sötpotatis och rotselleri till stavar. Smält smör i en stekpanna och ha ner rotsaksstavarna. Låt dem mjukna i cirka 5 minuter (de kan behöva mer tid om stavarna är tjocka – känn med en tandpetare). Skaka runt dem då och då så de blir jämnt tillagade.
  • Kärna ur och strimla paprikan och ha ner med rotsakerna. Låt den stekas med ytterligare någon minut. Ha sedan ner löken i pannan. Klicka i tomatpuré och dijonsenap. Rör ihop havregrädden med majsstärkelse och rör ne ri pannan. Ha ner sköljda kikärtor och låt det värmas någon minut. Smaka av med salt och malen svartpeppar. Servera med kokt ris.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.