Veganska linsbiffar med jalapeño och ramslök

Vegetariska biffar med linser

Linser är perfekt att göra vegetariska biffar på. De är billiga att köpa, finns i olika färger och är fyllda med mineraler, fibrer och protein. De behöver heller inte blötläggas och har en kort koktid. Jag lagar helst mina vegetariska biffar med ägg eftersom det gör dem saftiga och goda, gör att smeten stabil och att biffarna hålla ihop fint när man steker dem. Detta kan nämligen vara det knepigaste när man gör vegetariska biffar, och särskilt om man ska grilla dem – att få dem att hålla ihop.

RamslökEftersom jag vet att många idag är både veganer eller vegetarianer valde jag att göra dessa äggfria, veganska linsbiffar med jalapeño och ramslök utan ägg. Jag har också haft i hackad mandel för smak, struktur och lite fett. Mandel innehåller också en del mineraler. Smaksättningen utgörs av morötter och vårens goding, ramslök. Denna adderar lite vitlökssmak.

Har du ingen ramslök byter du mot 2-3 matskedar hackad gräslök och en liten pressad vitlöksklyfta. För att få lite härlig hetta i biffarna blandas smeten också med hackad jalapeño. Gillar man inte hetta skippar man bara dessa. Det går också bra med inlagd jalapeño.

Vegobiffar utan ägg

Biffarna kan förvaras både i kylen och frysen. Gör man dem lite större passar de fint att byta ut mot köttbiffen i en burgare. Jag tycker också de är goda att göra riktigt små så man kan dippa dem i en god sås. Lite som fritters. Då passar de utmärkt som mingelmat och på buffé. Det alla mest vanliga sättet är förstås att servera de vegetariska biffarna med en matig sallad. Exempelvis denna Rödbetssallad med feta och pumpafrön, denna goda Kikärtssallad med tomater och grillad paprika eller en sallad med qiunoa, kål, morötter och broccoli. Du kan förstås också prova med receptet på matvetesalladen nedan.

Hur många biffar du får varierar förstås beroende på hur stora du gör dem. Jag gjorde mina biffar ganska små – ungefär som 6 cm i diameter. Då blev det ungefär 26 stycken. Jag tycker det här är perfekt buffémat eftersom man kan göra mycket på en gång, och det då finns det dessutom ett vegetariskt alternativ på buffébordet. *Välj vegansk créme fraiche till såsen så blir rätten helt vegetarisk och vegansk.

» Här hittar du fler recept på vegetariska biffar

Veganska linsbiffar med jalapeño och ramslök

Cirka 26 stycken

Veganska linsbiffar med jalapeño och ramslök

2 dl röda linser
2 dl sötmandel
4 morötter
10 blad ramslök
1 färsk jalapeño
1 tetra blandade bönor + spadet (eller två ägg)
0,5 dl olivolja
0,5 dl majsstärkelse
salt, peppar, vitlökspulver

Sallad:

3 dl matvete
1 broccolihuvud (250g)
1/2 citron
125g babyplommontomater

Tillbehör:

créme fraiche eller gräddfil*
1 tsk persillade

  • Sjud linserna i saltat vatten i 10 minuter. Slå av vattnet och mosa linserna slarvigt. Hacka sötmandel i en mixer och riv morötterna på de små hålen på ett rivjärn. Hacka ramslök (kan bytas mot 2 msk gräslök och en liten vitlöksklyfta) och jalapeño. Blanda allt tillsammans med bönorna och bönornas spad samt olivolja, majsstärkelse och kryddor. Forma till biffar och stek olja. Äter man ägg kan bönornas spad bytas mot mot två ägg. Då håller de ihop lite bättre.
  • Koka matvetet enligt anvisningen på förpackningen. Skär broccolin till mindre träd och sjud i saltat vatten i cirka 3-5 minuter. Blanda det kokta matvetet med skal och saft från en halv citron, broccoli och halverade småtomater. Servera med gräddfil eller creme fraiche smaksatt med persillade.

Röda, veganska linsbiffar med jalapeño och ramslök

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.