Vegetarisk allt i ett-pasta med halloumi och champinjoner

Mat med allt i ett

Madeleine Landley GlobalPå sistone har all min tid gått åt till att att slutföra min kommande bok. Min första bok Grytor – lättlagat till vardag och helg handlar ju som namnet antyder om grytor. Grytor är enkel och kul mat man kan laga både i veckorna eller bjuda på med goda tillbehör på helgen. Min kommande bok skulle man nästan kunna säga blir lite som en uppföljare, för den innehåller också en massa goda och enkla recept – den kommer nämligen att bjuda på 50 allt i ett-recept.

På sistone har jag alltså lagat allt i ett-mat på en massa roliga sätt. Detta recept på vegetarisk allt i ett-pasta med halloumi och champinjoner påminner lite om ett av recepten som är med i boken. Den här pastan är istället vegetarisk till skillnad från den i boken som görs med bamsiga köttbullar. Efter att ha lagat en massa allt i ett-mat blev jag så pass inbiten att jag fortsatte laga rätter i denna anda. Egentligen är jag med för 3-i-1 eller 4-i-1 där man lagar kolhydraterna, sallad, sås och protein separat och sedan kombinerar. Men som sagt, denna typ av mat är också smidig, och just pastan i boken blev så himla god.

One pan-pasta

Vegetarisk allt i ett-pasta med halloumi och champinjonerDenna pastarätt är lakto-vegetarisk eftersom den görs med halloumi och crème fraiche. I alla fall om man väljer en äggfri pasta. Tar du en pasta som görs med ägg blir rätten lakto- och ovo-vegetarisk. Välj gärna den svenska motsvarigheten till halloumi som heter Eldost, om det finns i butik. På Cypern, där halloumin kommer ifrån, använder man nämligen mest antibiotika inom hela EU i djurhållningen. Alltså är det bättre att välja svensk ”halloumi” istället.

När man gör pasta kokar man oftast pastan separat och serverar med såsen, eller har ner i såsen på slutet. Till allt i ett-rätt kokar man istället pastan med de övriga ingredienserna. Det gör den lättlagad och smakrik – och man slipper extra disk. I smaksättningen har jag också i en liten dutt med gul curry för att få in extra umami i det hela, något som jag börjat med på sistone. Man känner alltså inte curry-smaken, men det blir en fin, underliggande rondör. Absolut något att prova om du vill ta ut svängarna lite.

» Här hittar du fler goda allt i ett-rätter

Vegetarisk allt i ett-pasta med halloumi och champinjoner

Vegetarisk allt i ett-pasta med halloumi och champinjoner

För: 4 personer

250g färska champinjoner
1 bit halloumi
1 stor gul lök
1 krm gul curry
0,5 tsk vitlökspulver
1 broccolihuvud (à 250g)
0,5 dl kapris
1 dl tomatpuré
4 dl crème fraiche (34%)
300g tagliatelle
6 dl ljummet vatten

  • Gnugga champinjonerna rena och låt dem torka. Skär dem sedan till kvartar. Dela halloumin rakt igenom så den blir hälften så tjock och skär den till tärningar. Hacka gul lök och skär broccolin till mindre träd med hjälp av en liten kniv.
  • Hetta upp en stekpanna med höga kanter till medelvärme och smält en klick smör. Ha ner champinjonerna och stek dem några minuter. Fös champinjonerna utmed sidorna och ha ner halloumin. Stek allt tills det fått yta.
  • Ha ner löken och låt den mjukna. Pudra över gul curry och vitlökspulver och ha ner broccolin. Stek ytterligare några minuter under omrörning.
  • Ha i kapris, tomatpuré och crème fraiche. Blanda allt och öka värmen till högsta så det börjar koka. Lägg i tagliatelleknytena och slå på vattnet. Bland allt. Dra ner värmen så det puttrar och låt allt gå i 5–6 minuter. Se till att pastan löser upp sig från knytena och mjuknar ordentligt.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.