Paj till buffé
Våren börjar göra sig påmind och jag börjar bli sugen på lättare, vårigare mat. Vegetarisk champinjonpaj med soltorkade tomater och fetaost är utmärkt att servera vid övergången mellan vinter och vår. Bland annat för att den tillför en lätthet, samtidigt som den görs av lite rustikare ingredienser. Jag lagar min paj i en rektangulär pajform med löstagbar botten och låg kant. Jag tycker denna form är lite roligare än en vanlig rund paj. Dessutom kan man ta loss den ut formen och stjälpa upp på ett snyggt fat eller en plåt.
Annorlunda mat till festen
Till det här receptet har jag valt färdig smördeg på rulle. Detta gör pajen frasig – och så blir den klar i ett nafs. När jag ska laga paj ber jag ofta sambon göra degen så jag kan fokusera på innehållet. Då slipper jag dessutom kladda ner mig. Vill du göra egen pajdeg hittar du receptet här. Tänk på att den hemmagjorda pajdegen bör förgräddas medan den färdiga inte behöver det.
Den här mumsiga pajen är utmärkt att ställa fram på buffébordet eller att äta till lunch. Ska du bjuda på pajen kan den med fördel lagas i förväg. Vänta med toppingen och strössla över den precis före servering. Efterso pajen innehåller både ägg och mejeri är den således lakto- och ovo-vegetarisk.
» Här hittar du fler recept på goda pajer
Vegetarisk champinjonpaj med soltorkade tomater och fetaost
Vegetarisk champinjonpaj:
1 gul lök
70g babyspenat
1 burk hela champinjoner (á cirka 400g)
10 bitar soltorkade tomater
150g fetaost
3 dl grädde
3 ägg
salt, peppar, vitlökspulver
1 rulle smördeg
Topping:
0,5 dl solrosfrön
2 msk skalade sesamfrön
1 dl gröna oliver
1/2 påse blandad sallad
smörgåskrasse eller valfria skott
1. Hacka den gula löken. Hetta upp smör i en stekpanna och ha ner löken och låt den mjukna. Ha ner babyspenaten och fräs den hastigt med en nypa salt i max en minut. Ös över i en bunke. Slå bort spadet från champinjonerna och halvera dem om de är stora. Ha ner champinjonerna i en stekpanna och stek tills de torkat till och fått lite yta. Ha ner en klick smör på slutet och låt den ge smak åt champinjonerna. Smaka av med salt, peppar och vitlökspulver. Strimla soltorkade tomater och blanda med smulad fetaost, de stekta champinjonerna och spenaten.
2. Vispa ihop grädde med ägg och kryddor. Fördela ut smördegen i en pajform. Ha ner fyllningen och slå på stanningen. Grädda i 225°C i 35 minuter. Lägg gärna över en bit aluminiumfolie de sista 10 minuterna så pajen inte bränns. Är den döbakt i botten eller inte helt stelnad, kör den under folie till den är klar.
3. Hetta upp en stekpanna och rosta solrosfrön och sesamfrön tills de fått lite färg och börjar knäppa. Fördela ut sallad, gröna oliver, rostade frön och skott över pajen.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Hej! Kan man göra själva fyllningen dagen innan och sedan göra äggstanningen och toppingen på dagen man ska göra pajen?
Hej Viktoria.
Ja, det kan man.
Mvh
Madeleine
Kan man frysa den vegetariska champinjonpajen?
Mvh
Sara
Hej Sara.
Jag skulle vilja påstå att det mesta går att frysa :) Dock skulle jag inte frysa själva toppingen, bara pajen.
Mvh
Madeleine
Fantastiskt god paj! Men du hade glömt att skriva ned löken och vitlökspulvret i instruktionen, som tur var hade jag tagit fram alla ingredienser innan så det löste sig – trots att jag egentligen bara brukar följa instruktionerna till punkt och pricka, haha.
Hej Lina.
Vilken tur att du kunde improvisera.
Tack för att du sa till, och vad kul att du gillade den :)
Mvh
Madeleine
Det verkar saknas champinjoner i receptet? 🤔 vi höftar lite!
Hej Mimmi.
Jodå, de hade sannerligen trillat bort helt och hållet… men nu är de tillbaka.
Tack för att du hojtade till. Gillar också din inställning, för det är precis så matlagning ska gå till – man höftar lite och det blir gott ändå ;)
Hoppas det smakar.
Mvh
Madeleine