Vegetarisk chiligryta med Mifú

Vegetariska alternativ och köttersättare

En vegetariskt chiligryta kan man göra på många olika vis. Det enklaste sättet är att byta ut köttet i den vanliga grytan man brukar laga mot exempelvis någon grönsak, baljväxter eller mot någon form av köttersättning. Idag finns flera typer av köttersättning, för alla vill haka på det vegetariska tåget. Ta exempelvis Quorn, tofu och seitan – som funnits på marknaden ett tag, Oumph, pulled vego – som görs på veteprotein (och smakar allt annat än gott)… och nu på sistone Mifú.

Vad är Mifú?

Mifú är en nyhet från Valio som görs på mjölkprotein. Den som är allergisk mot mjölkprotein kan inte äta Mifú, det kan däremot den som är laktosintolerant eftersom Mifún inte innehåller någon laktos. Mifú ser ut som stora korn av keso men är värmetålig vilket gör att den går att steka och värma upp. Konsistensen är lite som kesons, men lite mer åt mozzarellahållet. Personligen tycker jag inte att den på något vis påminner om kött vilket både Oumph och Quorn gör, däremot är den ett kul alternativ för den som vill äta lakto-vegetariskt och vill variera middagen med något annorlunda.

Jag har tidigare ätit Mifú i en pasta, och det passade väldigt bra. Dock äter jag pasta väldigt sällan, så den här gången fick Mifún hamna i en chiligryta – Chili con Mifú. Jag gjorde alltså min klassiska Chili con Carne, fast med Mifú. Sambon blev väldigt förtjust i Mifún och gillade konsistensen, vilket också fick mig att tänka på att barn säkert också kan tycka det är kul. Kopplingen sambon och barn har alltså inget med varandra att göra, utan mer roligthetsfaktorn :)

Vegetarisk chiligryta

Vill du prova Mifú på ett enkelt sätt passar detta recept på vegetarisk chiligryta med Mifú bra som start. Jag gillar när middagen är enkel att laga i veckorna. Då har jag nämligen varken har tid eller ork att stå greja för länge i köket. Det jag framför allt också gillar med en gryta är att den är lätt att värma på dagen efter. Inget som blir saggigt eller smaklöst. Har du provat Mifú? Berätta gärna i kommentarsfältet nedan vad du tyckte.

» Här hittar du fler vegetariska recept

Vegetarisk chiligryta med Mifú / Chili con Mifú

För: 6-8 personer

Vegetarisk chiligryta med Mifú

Chili con Mifú:

1 stor gul lök
1 röd lök
3 vitlöksklyftor
2 stjälkar blekselleri
1 röd paprika
1/2-1 röd chili
2 askar Mifú
1 tetra blandade bönor
1 tetra kidneybönor
2 tetror krossade tomater
1 msk chilipulver
1 tsk malen spiskummin
1 msk torkad oregano
salt, peppar

Tillbehör:

ris, pasta eller potatis

1. Hacka gul och röd lök och låt den mjukna i en stekpanna med höga kanter. När löken mjuknat, ha ner pressad vitlök.

2. Strimla selleri, paprika och chili och ha ner i pannan. Gillar du het mat tar du hela chilin, annars halva. Ha ner Mifún och låt den stekas med de övriga ingredienserna i cirka 10 minuter. Rör om då och då.

3. Skölj bönorna och ha ner i pannan. Slå på de krossade tomaterna och smaka av med kryddor. Låt puttra ihop ytterligare 10 minuter. Servera med kokt ris, pasta eller potatis.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Vegetarisk chiligryta med Mifú