Vegetarisk currygryta med bönor och ris

Vegetarisk, indisk gryta

Januari är här och desto fler tänker på vad de äter. Många har nyårslöften som ska hållas som går ut på att träna mer, äta bättre eller kanske att sluta röka. Själv är jag inte mycket för nyårslöften. Däremot sätter jag ofta igång med träningen igen efter juluppehållet och tycker då även att det passar att äta lite bättre.

Vegansk och glutenfri

Fler och fler vill äta mer vegetariskt och mindre kött – helt enkelt lite grönare. Jag tycker det låter som en bra idé men kommer förstås aldrig att sluta med kött. Däremot känns det fräsch att emellanåt flika in ett vegetariskt recept på veckomenyn. Den här grytan är dessutom både vegansk och glutenfri. Att laga vegetariskt är inte svårt. De enklaste rätterna, enligt min mening, är att göra en gryta eller gratäng då de passar precis lika bra utan kött. Exempelvis som en vegetarisk currygryta med bönor och ris.

När man inte har kött i maten behöver man förstås andra saker som mättar. Då brukar jag framför allt använda mig av bönor och linser. Även pumpa och champinjoner är två saker jag gärna tar till som är billiga och ökar mättnadskänslan. I denna gryta har jag även haft i potatis, eftersom stärkelsen adderar fyllnad, samt att det blir god smak och trevlig konsistens. Servera förslagsvis grytan med ris, pasta, bulgur eller quinoa samt saltrostade frön.

» Fler vegetariska maträtter hittar du här

Vegetarisk currygryta med bönor och ris

För: 8 personer

Vegetarisk currygryta med bönor och ris

2 stora gula lökar
4 vitlöksklyftor
800g muscatpumpa
500g potatis
350g champinjoner
150g fänkål
1 röd paprika
1 burk stora vita bönor
1 burk cannellinibönor
2 burkar krossade tomater
1 dl tomatpuré
2 msk chipotlepasta
2 msk gul curry
salt, peppar

Tillbehör:

3 dl ris
saltrostade frön

1. Hacka gul lök och vitlök. Skala och tärna potatis och pumpa. Smält en stor klick smör i en gryta och ha ner hackad gul lök och vitlök. Låt löken mjukna och ha sedan ner pumpa och potatis. Fräs allt under omrörning ett par minuter.

2. Gnugga champinjonerna rena och hacka dem. Strimla fänkål och kärna ur och hacka paprika. Ha ner det i grytan samt sköljda bönor. Ha i krossade tomater och skölj ur burkarna med lite vatten som du också har ner i grytan. Rör i tomatpuré, chipotlepasta och kryddor. Lägg på locket och låt grytan puttra ihop på mediumvärme i cirka 30 minuter.

3. Servera med kokt ris och toppa med saltrostade frön.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.