Vegetarisk currygryta med kokosmjölk

Köttfri currygryta

Det sägs att vi äter alldeles för mycket kött. Om så är fallet finns det massor av smarta sätt att minska sin köttkonsumtion på. För egen del äter jag köttfritt emellanåt eftersom jag tycker det känns fräschare på något vis. Och, ibland är jag helt enkelt bara inte sugen på kött.

Vegetarisk currygryta med kokosmjölk är utmärkt att servera när man vill äta köttfritt och laga något enkelt. Det är också smidigt om man vill rensa upp i kylen och ta tillvara på grönsaker som ligger och skräpar. Det var just så denna maträtt blev till – vi behövde tömma kylen och jag ville laga något enkelt. Man kan alltså ta vad man har hemma. Har man inte rödkål kan man ta vitkål. Har du andra rotsaker går det precis lika bra att byta mot dem.

Enkel och vegetarisk vardagsmat

Det proteinrika i denna maträtt utgörs av Quorn, en köttersättningsprodukt som framställs av mykoprotein som kommer från svamp. Quorn finns i olika form så som filéer, färs, schniztlar, burgare, m fl. I detta recept valde jag de smidiga strimlorna. Alla quorn-produkterna tar man direkt från frysen och steker. De ska alltså inte tinas innan eftersom de då förlorar lite av sin struktur. Det är också en av de smidiga sakerna som jag gillar med quorn – man behöver inte planera maten i förväg genom att börja tina den och ha sig.

För att få ännu mer krämighet i grytan använder jag förutom kokosmjölk även creme fraiche. Man kan förstås späda även med mjölk, eller vatten såväl som mer kokosmjölk om man vill ha det laktosfritt.

» Fler vegetariska recept hittar du här

Observera att alla vegetariska recept här i Landleys kök passar den som äter ovo- och /eller laktovegetariskt. Det är nämligen så vi äter hemma hos oss. Läs mer om Landleys kök här.

Vegetarisk currygryta med kokosmjölk

För: 4-6 personer

Vegetarisk currygryta med kokosmjölk

2 paket Quorn Bitar
1 gul lök
200g rödkål
200g blomkål
1 stor morot
100g rotselleri
1 tetra kokosmjölk (5dl)
2 dl vatten
2 dl créme fraiche
1 msk äppelcidervinäger (eller vit balsamico)
2 msk gul curry
1 msk chiliflagor
salt, peppar
1 röd paprika
1/2 purjolök

Övrigt:

1 ask ärtskott
cashewnötter

1. Smält smör i en djup stekpanna och ha ner de frysta quorn-strimlorna. Stek på hög värme tills de tinat och fått yta.

2. Hacka löken och ha ner med strimlorna. Strimla rödkål och dela blomkålen till mindre träd. Skär motor och rotselleri till smala stavar. Ha ner allt i grytan tillsammans med kryddor och stek under cirka 10 minuter. Rör om då och då så det inte bränner fast.

3. Slå på kokosmjölk och skölj ur tetran med vatten som du också har ner i grytan. Rör i creme fraiche och äppelcidervinäger och blanda allt. Låt det puttra ihop och ha sedan ner strimlad paprika och purjolök. Servera med caschewnötter och gärna lite ärtskott.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.