Vegetarisk daal med röda linser, blomkål och vitkål

Enkel och vegetarisk vardagsmat

Efter nyår brukar många vilja äta hälsosammare. Vad det innebär är helt individuellt. En del vill äta mindre fett, vissa mindre socker eller kolhydrater, en del vill äta mindre tillsatser, en del vill äta så det ger mer resultat vid träning medan andra vill helt enkelt äta mindre kött. Detta recept på vegetarisk daal med röda linser, blomkål och vitkål är enkelt mat utan kött. Jag äter den med de olika, goda tillbehören, men passar det inte ens hälso-planer skippar man dem bara.

Jag tycker denna daal är hur god som helst och vi äter den ofta. Grytan kan man med fördel göra i förväg och värma på. Då behöver man bara komplettera med ris och de olika tillbehören. Daal är en linsgryta som kommer från Indien. Steker man i olja eller veganskt smör blir den helt vegansk. Vill man servera den med myntasåsen kan man byta till vegansk creme fraiche så fortsätter rätten att vara helt vegetariskt och veganskt. För glutenfritt skippar du naanbröden.

Röda linser är perfekt i gryta

Den som saknar kött kan komplettera med kyckling eller fläskkött. Jag tycker dock att den är god precis som den är. Tack vare de röda linserna, som är grytans vän nummer ett, blir den mustig och fyllig. Röda linser har ju en tendens att koka sönder, och det är också det som ger den fina basen. Jag har även i i vitkål i denna daal eftersom det är en riktig vinter-råvara i Sverige, samt att det gör den ytterligare matig och nyttig. I en klassisk daal kan man ha i hur mycket kryddor som helst, men jag håller mig till gul curry och lite malen ingefära – jag tycker det räcker. Framför allt eftersom gul curry i sig innehåller en mängd kryddor.

» Här hittar du fler goda vegetariska recept

Vegetarisk daal med röda linser, blomkål och vitkål

Vegetarisk daal med röda linser, blomkål och vitkål

För: 8 personer

Sval myntasås:

2 dl creme fraiche* eller naturell yoghurt
1 kruka mynta
1 nypa salt

Vegetarisk daal med vitkål:

2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
400g vitkål
250g blomkål
4 dl röda linser
1 liter vatten
2 msk gul curry
1 tsk malen ingefära
1 burk kokosmjölk (ca 400g)
1 burk krossade tomater (ca 400g)
salt, peppar

Tillbehör:

5 dl ris
mangochutney bengal
saltade jordnötter
2 naanbröd**

  • Strimla myntabladen och blanda med creme fraiche. Smaka av med en nypa salt. Ställ svalt.
  • Grovhacka de gula lökarna. Finhacka vitlöken. Strimla vitkål och skär blomkål till mindre bitar.
  • Värm olja eller smör i en gryta och ha ner löken. Låt en den mjukna på medelvärme. När löken mjuknat, ha i vitlöken och låt den värmas någon minut. Dra upp värmen något och ha ner vitkålen. Stek allt under omrörning i grytan tills vitkålen börjat mjukna och få lite färg.
  • Ha ner linserna och blomkål med det övriga i grytan och slå på vatten. Salta ett varv och lägg på ett gläntat lock. Låt det småputtra i cirka 10-15 minuter. Rör i alla kryddorna, kokosmjölk och krossade tomater. Smaka av med salt och peppar. Låt puttra ytterligare 5-10 minuter. Servera med sval myntasås, kokt ris, chutney, jordnötter och naanbröd.

*Väljer du en vegansk creme fraiche till myntasåsen blir rätten helt vegetariskt och veganskt. Stek i olja eller veganskt smör. **Skippa naanbröden för glutenfritt.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.