Vegetarisk färsgryta med kikärtor

Vegetarisk mat är underskattat

Vegetarisk mat har blivit otroligt populärt på sistone, och nog är det nästan lite underskattat. Här i bloggen har de vegetariska recepten också blivit en av de mest besökta kategorierna. Kul, tycker jag, för de vegetariska recepten är himla goda.

Nästan alla de vegetariska recept jag lagar är antingen ovo- eller laktovegetariska. Det vi alltså säg att de innehåller ägg eller mejeri. Anledningen till det är för att jag gärna äter både ägg och mejerivaror. När allt kommer till kritan är också de recept som publiceras här de som vi lagar hemma.

Enkla och goda grytan

Detta recept på vegetarisk färsgryta med kikärtor är dock lite annorlunda. Det är nämligen utan både ägg och mejeri. Att laga helt vegetariska recept är inget jag strävar efter – snarare med mindre kött, men ibland blir det så av en slump. I listan över tillbehör finns dock creme fraiche med. Men det kan man skippa om man så vill.

Den här grytan kan ätas precis som den är. Eller så serverar man den med de klassiska taco-tillbehören så som pitabröd eller tacoscal, ost, gräddfil och jalapeños. Det är alltså en bra rätt när man vill mumsa fredagstacos.

Ett lättlagat, vegetariskt alternativ

Färsen i det här receptet utgörs av Quorn färs. Det här är ett vegetariskt alternativ som görs av svampprotein, så kallat mykoprotein. Quorn färsen behöver man inte tina innan utan tar direkt ut frysen och steker. Tinar man den först tappar den nämligen sin struktur och blir för lös. Quorn färs kan även bli för mjuk och lös om den suger för mycket vätska. Därför är ett bra knep att ha i den allra sist om man ska ha den i grytor som ska stå och puttra länge. Quorn Färs vinner alltså på inget på att ligga och puttra länge.

» Prova gärna fler recept med Quorn färs.

Vardagsmat utan kött

Vegetarisk färsgryta med kikärtor räcker till många och är perfekt att servera som enkel vardagsmat. Tack vare bönor och kikärtor blir den mättande och god. Jag lagar ofta en stor omgång mat trots att vi bara är två i hushållet. Sedan har man rester under flera dagar som man bara kan smaksätta med olika kryddor och komplettera med olika tillbehör. Smidigt!

Bli förresten inte skrämd av kryddorna i receptet nedan. Har du en liten kryddhylla därhemma går dessa att ersätta med färdig tacokrydda. Den innehåller nämligen ungefär samma ingredienser.

» Fler vegetariska recept hittar du här

Vegetarisk färsgryta med kikärtor

För: 8 personer

Vegetarisk färsgryta med kikärtor

1 stor gul lök
350g färska champinjoner
4 vitlöksklyftor
1 morot
2 påsar fryst quorn färs (eller 600g nötfärs)
1 burk röd paprika (à 200g)
1 röd chilifrukt
2 tetror kikärtor
2 tetror krossade tomater (à 500g)
1 dl tomatpuré
1 dl vatten
rökt paprikapulver, malen koriander, malen spiskummin, oregano, timjan, ancho chilipulver*
1 knippe libbsticka/1 stjälk blekselleri
1 knippe bladpersilja
salt, peppar

Tillbehör:

jalapeños
créme fraiche
solrosfrön

1. Hacka gul lök och låt den mjukna i smör i en stekpanna med höga kanter eller en gryta. Hacka vitlök, champinjoner och morötter och ha ner det i pannan när löken mjuknat. Stek några minuter under omrörning och ha sedan ner den frysta quorn-färsen. Stek tills färsen tinat och fått lite yta.

2. Slå av vattnet från paprikan och ha ner den samt hackad röd chili, sköljda kikärtor, krossade tomater, tomatpuré och vatten i grytan. Krydda ordentligt och ha i hackade örter. Låt allt puttra ihop under lock i 5 minuter. Servera med jalapeños, créme fraiche och solrosfrön. Solrosfröna adderar lite tuggmotstånd till quorn-färsen.

* Kan ersättas med färdig tacokrydda.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Vegetarisk färsgryta med kikärtor räcker till många och är perfekt att servera som enkel vardagsmat. Tack vare bönor och kikärtor blir den mättande och god.