Vegetarisk gratäng med zucchini och paprika

Ett recept för den som vill äta mer grönt

Det sägs att vi äter med ögonen – jag är absolut beredd att hålla med. Denna färgglada gratäng gör mig först och främst glad när jag ser de härliga färgerna. Men en vegetarisk gratäng med zucchini och paprika är ju även gott och mättande. Denna gratäng innehåller både grädde och ägg vilket gör den ovo- och lakto-vegetarisk.

Vad som idag kallas för vegetariskt verkar vara lite svävande – det beror helt enkelt på vem man pratar med och vad de tycker själva. Jag har fått lära mig att när man är vegetarian äter man inget från växtriket. Alltså inget kött, ägg eller mejeri. Äter man ägg är man ovo-vegetarian och äter man mejeri är man lakto-vegetarian. Äter man varken ägg eller mejeri är man kort och gott vegetarian. Har man dessutom en livsstil som inte involverar något från växtriket, då är man vegan. Man har alltså inte skinnsäten i bilen, bär kläder av ull eller har skinnskor. Väldigt många jag pratat med anser de att de är vegetarianer när de inte äter kött. Vissa äter alltså ägg eller mejeri, eller båda.

Råvaror Globalkniv Vegetariska och veganska recept

Här i bloggen har jag valt att klassa dessa köttfria recept i fyra receptkategorier; Veganska recept, som inte innehåller något från växtriket – inga ägg och ingen mjölk. Ovo-vegetariska recept, som innehåller ägg. Lakto-vegetariska recept, som innehåller mejeri.

Dessutom finns samlingskategorin vegetariska recept, som innehåller ägg eller mejeri, ibland båda och ibland inget. Denna samlar alltså alla de tre föregående kategorierna recepten.

Serveringstips

Denna mumsiga vego-gratäng innehåller som sagt både ägg och grädde. Vill man göra den vegansk eller helt vegetarisk byter man grädden mot Oatly iMat som är en havrebaserad ”vegansk grädde”. Istället för ägg blandar man grädden med en till ett par matskedar majsstärkelse. Färskost med gräslök byter du mot 1 deciliter extra iMat samt hackad gräslök.

Servera gratängen den är med en sallad, eller ha den som tillbehör till kött, kyckling, fisk eller vegetariska biffar. Serverar du denna gratäng som tillbehör räcker den till 4 personer. Ska du äta den som huvudrätt räcker den till 2 personer.

» Här hittar du fler recept på goda gratänger

Vegetarisk gratäng med zucchini och paprika

För: 4 personer som tillbehör
2 personer som huvudrätt

Vegetarisk gratäng med zucchini och paprika

Fyllning:

1 stor gul zucchini (cirka 400g)
1 stor grön zucchini (cirka 400g)
1 morot
1 röd spetspaprika
3 salladslökar
salt, peppar, vitlökspulver

Stanning:

3 ägg
3 dl grädde
200g färskost med gräslök

  • Skiva gul och grön zucchinin och varva de två sorterna, lutande, i en ugnsfast form.
  • Skär moroten till tunna remsor med en potatisskalare. Kärna ur, halvera och strimla spetspaprikan. Skiva salladslök. Fördela ut allt ovanpå. Salta, peppra och pudra över vitlökspulver.
  • Vispa ihop ägg och grädde med färskost. Slå över grönsakerna och ställ in gratängen i 150°C varmluft i 1 timme (eller cirka 200°C på över och undervärme).

Vegetarisk gratäng med zucchini och paprika

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.