Enkel, vegetarisk vardagsmat
Mörka november är här och nu är det dags att kura in sig med god och värmande vardagsmat. Varför inte ladda upp med enkelt husman som går enkelt att tillaga och som är perfekt att göra i förväg och värma på? Den här grytan är också rätt festlig vilket gör att den passar precis lika bra att bjuda på till helgen. Den är helt (lakto) vegetarisk och kan för den som saknar kött serveras med grillade korvar.
Perfekt buffémat
Till buffé och fest är den här maträtten en riktig hit då den kan lagas till många. Fixar man en stor gryta kan alla sleva upp själva. Till det kan man grilla eller steka på ett lass med korvar av valfri sort som man trär ett träspett igenom när de grillats klart. Detta gör dem enkla att äta. På så vis kan både vegetarianer och köttätare får sig en god buffé. Saknar man fler tillbehör kan man servera en bit baguette eller tortillabröd.
Vegetariskt med halloumi
En av sakerna som är så himla gott med den här grytan är halloumin. De flesta skivar sin halloumi och steker eller grillar den, för att sedan servera som den är. Men, halloumi blir så himla gott när man integrerar den i maten. Om du ska värma grytan på grillen kan en eldfast gryta vara bra att välja. Jag gjorde min i en stor gryta av gjutjärn.
Vegetarisk gryta med kikärtor och halloumi
2 gula lökar
5 stora vitlöksklyftor
2 paket halloumi
2 mellanstora zucchinis
5 stänger blekselleri
2 orange paprikor
2 burkar krossade tomater
0,5 dl tomatpuré
1 msk grönsaksfond
2 msk äppelcidervinäger
2 burkar kikärtor
salt, peppar, oregano
1. Hacka löken och vitlöken. Fräs upp smör eller vitlök i en stor kastrull och ha ner löken. Låt den mjukna och ha sedan ner tärnad halloumi. Låt det brynas några minuter.
2. Skär zucchinin till kvartar och skiva sellerin. Kärna ur och skär paprikan till bitar. Ha ner grönsakerna i grytan och låt dem ligga ett par minuter innan du slår på krossade tomater, tomatpuré, grönsaksfond och äppelcidervinäger. Är du inte vegetarian är kalvfond gott att byta grönsaksfonden mot. Låt allt puttra ihop några minuter, ha sedan ner sköljda kikärtor. Krydda och låt allt puttra på svag värme under lock cirka 30 minuter.
3. Servera som det är eller med stekt lammkorv eller den rackarns goda säsongskorven chimichurri från Garant. Men nej, då blir den inte vegetarisk.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
verkar fett god kanske ska testa på icke vego och kolla om dom är lika antusisstiska som jag.;P
Hej Christoffer.
Ja om man inte provar får man ju aldrig veta ;) Hoppas du gillar det.
Mvh
Madeleine
Hur länge håller den?? Kan man frysa in??
Hej Jenn.
Den går att frysa men halloumin kan bli lite porösare om den ligger länge. Hur långe den håller i frysen? Jag brukar ha saker som ligger och skräpar i frysen i ett år eller mer. Den är ju vegetariskt så det är inget som kan härskna. I en frys är det ju inget som kan bli dåligt, bara smaka lite sämre. Jag skulle säga att du låter det sunda förnuftet avgöra hur länge du låter den ligga i frysen.
Mvh
Madeleine
Hur funkar det att göra grytan dagen före servering??
Hej Lotta.
Ja, det tycker jag absolut att den gör.
Mvh
Madeleine
Jättegod gryta! Den har jag gjort många gånger!