Vegetarisk gryta med linser, kikärtor och grönsaker

Vill du äta mer grönt?

Vill du äta mer vegetariskt? Då är du inte ensam. En vegetarisk gryta med linser, kikärtor och grönsaker är ett enkelt sätt att börja på – framför allt om du är nybörjare på det vegetariska köket och inte riktigt vet vad du ska laga. Grytor och gratänger är mat som med enkelhet kan varieras på ett köttfritt vis. Till dessa behöver man inte tänka på en massa komponenter som ska samspela eller hitta alternativ till köttet. Gratänger och grytor klarar sig faktiskt på egen hand och kan så klart kompletteras med pasta, potatis, ris eller en sallad, om man så önskar.

Vegansk gryta med kikärtor, linser och grönsaker

Denna gryta har lite av en texmex-ton då den smaksätts med malen koriander och spiskummin. Linserna och potatisen gör den både mättande, matig och god. Eftersom potatisen redan är i grytan behövs egentligen inga särskilda tillbehör. Dock är jag helt såld både på jasminris som tillbehör samt dessa saltrostade frön som passar till det mesta och som adderar knaprighet och ytterligare en textur.

Den som vill äta helt vegetariskt eller veganskt kan också ge sig i kast med detta recept eftersom den görs helt utan animaliska produkter. Steker gör man i mjölfritt margarin eller gammal hederlig rapsolja.

» Här hittar du fler goda vegetariska recept

Vegetarisk gryta med linser, kikärtor och grönsaker

Vegetarisk gryta med linser, kikärtor och grönsaker

För: 8-10 personer

Vegetarisk gryta med linser och grönsaker:

2 stora gula lökar
4 stora vitlöksklyftor
4 morötter
4 stjälkar blekselleri
600g fast potatis
2 tetror krossade tomater (á 500g)
5+2 dl vatten
1 msk malen spiskummin
1 msk malen koriander
1 msk chipotlepasta
salt, peppar
2 msk vitvinsvinäger
4 dl gröna torkade linser
1 tetror/burkar kikärtor (á 400g)

Övriga tillbehör:

5 dl jasminris
inlagda jalapeños
rustikt bröd

  • Hacka löken och stek den på låg värme i smör tills den mjuknat. Finhacka vitlöken och ha ner den på slutet. Ös över löken i grytan.
  • Skiva morot och selleri. Skala, kärna ut och hacka pumpan (eller skala och tärna potatis). Ha ner allt i grytan. Slå på krossade tomater och skölj ur förpackningarna med vatten. Rör i alla kryddor och vitvinsvinäger. Låt allt koka upp och låt det sedan puttra under lock i en timme. Ha ner linserna och låt puttra ytterligare en timme under lock. Ha ner kikärtorna innan servering. Kontrollera om mer kryddor behövs.
  • Grovhacka mandel och stek i en torr panna. Ha ner solrosfröna och allra sist sesamfröna. Salta ett varv och låt svalna i en skål.
  • Pressa vitlöken och ha ner i en skål. Ringla över lite smör och kör sedan i micron på högsta effekt i 30 sekunder. Rör ihop vitlöken med creme fraiche. Smaka av med salt. Servera med kokt ris, jalapeños och rustikt bröd.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.