Vegetarisk gryta med zucchini och kikärtor

Vegetarisk vardagsmat

Vad lagar du helst för mat på hösten? Själv lagar jag mycket grytor och gratänger. Den är så enkelt där de kan stå för sig själva och puttra på spisen eller i ugnen. Hjälps man åt att skala, hacka och diska går middagen fort – ner med ingredienserna i grytan eller gratängformen, sedan gör man något annat.

Vegetarisk gryta med zucchini och kikärtor är en enkel vardagsgryta som blir matig och mättande tack vare grönsaker och kikärtor. Jag har ofta ost eller mejeri i mina grytor eller gratänger, men denna gryta är faktiskt helt vegetarisk och fri från både laktos och gluten. Perfekt om man har allergi eller särskilda preferenser.

Köttfri gryta

Köttfritt är något vi äter allt som oftare hemma hos oss. Det är kul att experimentera med, ibland känns det helt enkelt fräschare än att trycka i sin en köttbit. Till denna gryta kokade jag kikärtor själv. Det är faktiskt inte alls svårt eller jobbigt. Det kräver bara lite planering eftersom ärtorna måste blötläggas och kokas i förväg. Här får du mer tips samt alla tider för blötläggning och kokning av bönor och ärtor.

Jag brukar ofta blötlägga bönorna på morgonen så de får stå under dagen, eller på kvällen så de får stå under natten (och under dagen om man vill). Det gör inget om man blötlägger bönor för länge. Har man bråttom kan man blötlägga i varmare vatten, och vet man att de ska stå länge tar man kallare vatten. Jag har också i salt i blötläggningsvattnet.

Knepen när man ska blötlägga bönor

Hinner man inte hinner koka bönorna när man tänkt, gör det som sagt inget om de är blötlagda längre. Börjar de skumma byter man bara vattnet och sätter in dem i kylen. Jag har haft bönor som legat blötlagda i flera dygn med hjälp av metoden ovan. När bönorna eller kikärtorna är kokta låter jag dem svalna i sitt vatten, häller över allt – både bönor och vatten – i en burk och sätter på locket. Sedan kan man ha dem ståendes i upp till två veckor i kylen.

Receptet nedan är med kikärtor på burk. Vill du använda egna, torkade bönor tar du 2 dl torkade kikärtor som du blötlägger och kokar. Blötlägg förslagsvis under dagen. Koka dem sedan på mediumtemperatur cirka 1 timme och 20 minuter (80 minuter). Därefter använder du dem som vanligt i grytan. Servera grytan som den är eller med quinoabiffar. Saknar du köttet passar det fint med stekt falukorv.

» Recept på fler köttfria rätter hittar du här

Vegetarisk gryta med zucchini och kikärtor

För: 4-6 personer

Vegetarisk gryta med zucchini och kikärtor

2 gula lökar
3 stora vitlöksklyftor
1 broccolihuvud (250g)
1 stor zucchini
2 tomater
1 stor burk hela champinjoner
2 dl vitt vin
2 burkar krossade tomater
2 burkar kikärtor
3 msk torkad oregano
1 msk äppelcidervinäger
salt, peppar

1. Grovhacka löken och låt den mjukna i smör i en gryta. Hacka vitlöken och ha ner den när löken börjat mjukna.

2. Dela broccolin till mindre träd och hacka även stammen – skippa den sista träiga delen. Skär zucchini till kvartar och hacka tomaterna grovt. Ha ner allt i grytan. Ha ner champinjonerna och halva champinjonlagen. Är champinjonerna stora kan man halvera dem. Slå på vitt vin och låt allt puttra ihop fem minuter. Rör om då och då så det inte bränner fast i botten.

3. Rör i de krossade tomaterna. Krydda, slå på äppelcidervinäger och ha i sköljda kikärtor. Blanda med övriga innehållet och låt det puttra ihop ytterligare 5-10 minuter. Avsluta med at smula över fetaost innan servering.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.