Vegetarisk Halloweengryta med pumpa

Gryta till Halloween och allhelgona

Snart är det halloween och allhelgona igen. Går inte tiden himla fort? Jag är inte längre så mycket för att spöka ut mig men ser dessa högtider som ett perfekt tillfälle att bjuda på god mat, gärna med pumpa. Varför då inte svänga en vegetarisk Halloweengryta med pumpa? Halloween är ju synonymt med pumpa, och visst är pumpa en alldeles utmärkt ingrediens at använda i matlagningen. Alla sorters pumpa går att använda, men man brukar skippa de små prydnadsvarianterna eftersom de inte är något goda. Här kan du läsa mer om olika pumpasorter.

Halloweenpumpa däremot är perfekt att ha i maten – något en del kanske inte känner till. Många tror ju att halloweenpumpan bara duger till dekoration, men den har precis lika bra matvärde som vilken annan pumpa som helst. Dessa pumpor är ju ganska stora, så jag brukar dela dem med en stor köttkniv så man får ordentligt med tyngd i skäret. Kärnorna brukar jag gröpa ur med en sked – och dessutom spara några till nästa års odling. Skalet skalar man av med en potatisskalare och sedan är det bara att tärna fruktköttet och använda i maten.

Madeleine Landley med olika sorters pumpor

Vad kan man laga av pumpa?

Det blir ju ganska mycket mat av en pumpa, men som tur är håller pumpan ett par veckor i kylen om man plastar in den uppskurna ytan och lägger pumpan i kylen. Har du kvar själva stjälken på pumpan får den gärna sticka ut från folien. Både aubergine, zucchini och pumpa ”andas” nämligen med den. Låter man den vara oplastad håller den längre. Skulle det bildas lite mögel på ytan är det bara att skära bort det.

Om man vill ta tillvara på pumpan direkt är ett tips att koka ner den till en puré. Detta gör man enklast genom att tärna pumpan till centimeterstora bitar, slå på vatten så det täcker och sedan koka ner tills vattnet reducerats och pumpan mjuknat. Det brukar ta cirka 20 minuter utan lock. Pumpan mixar man sedan och späder med lite vatten om det blir gör trögt. Frys in eller förvara pumpapurén i kylen. Sedan är det bara att plocka fram den och ha som en bas i grytan, ha ner i et pajskal eller göra soppa på. Själva smaksättningen gör man när man ska använda den. Låter du den vara neutral från början går den alltså att använda i både söta och salta rätter. Smidigt! Här hittar du en massa goda recept med pumpa.

Ta vilken pumpasort du vill

Denna gryta kan man göra med vilken sorts pumpa man vill. Du kan alltså ta halloweenpumpa, butternut, muscat eller hokkaido. Eller så klart någon annan sort. Spaghettipumpan skulle jag dock skippa eftersom den blir trådig. En del av pumpan kokar man ner till en puré för att ge en orange och tjockare bas till grytan. Då sipper man också använda stärkelse eller mjöl för att göra den fylligare. Sedan har man i bitar av pumpa för att få tuggmotstånd. Denna vegogryta samsas även med paprika, zucchini och purjolök. Den är ganska såsig i sin konsistens. Det hela serverar jag med kokt ris och rostad lök, i djupa skålar.

» Här hittar du fler inspirerande halloween-recept

Vegetarisk Halloweengryta med pumpa

Vegetarisk Halloweengryta med pumpa

För: 6 personer

500g + 300g pumpa, exklusive skal
8 dl vatten
1 tsk salt
1 röd paprika
1 zucchini (ca 300g)
15 cm purjolök
salt, peppar
1 tsk vardera av malen spiskummin, malen koriander, rökt paprikapulver
1-2 msk äppelcidervinäger
1 tsk srirachasås

Tillbehör:

kokt ris
rostad lök

  • Skala, kärna ut och hacka pumpan till mindre bitar. Ha ner 500 gram pumpa i en gryta tillsammans med 8 dl vatten och salt. Koka i 10 minuter och kör det sedan slätt med en mixerstav.
  • Kärna ur och strimla paprika. Kvarta zucchinin och strimla purjolöken. Stek paprika och zucchini i smör så de får lite yta. Ha ner purjolöken på slutet och låt den stekas någon minut. Ös över i grytan med den mixade pumpan. Ha ner resten av den hackade pumpan i grytan. Använd vegetabiliskt smör eller olja så blir grytan helt vegetarisk och vegansk.
  • Rör i alla kryddorna och låt grytan småputtra under lock i 20 minuter. Smaka av med äppelcidervinäger, srirachasås och mer salt om det behövs. Servera med kokt ris och rostad lök.
Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.