Vegetarisk italiensk pasta med soltorkade tomater och champinjoner

Enkel sommarmat

En paellapanna kan vara bra till många saker – man behöver faktiskt inte bara ha den till paella. När vi var i Valencia förra våren köpte jag med mig en paellapanna hem till Sverige. Som tur var hade jag en stor väska med lite saker i, så den fick plats utan problem och utan övervikt. Väl hemma var vi lagat flera goda paellas i paellapannan på grillen. Det är riktig sommarmat för mig. Att laga mat i en paellapannan är både enkelt och smidigt eftersom man kan laga mat åt många. Kolla gärna in detta recept på paellapanna med kyckling och räkor.

Vegetarisk pasta på grillen

Men nu var det inte paella som skulle lagas i pannan, utan en härligt vegetarisk pasta – ja en lakto-vegetarisk, i alla fall. Platsen där vi hänger ute på tomten kallar vi för Orrgolan. Denna plats har en pergola och mina föräldrar har ordet ”orre” i sitt efternamn. Alltså fick den nya uteplatsen heta så. När denna goda pasta skulle döpas fick den då naturligtvis namnet ”Pasta Orrgola”.

Vegetarisk italiensk pasta med soltorkade tomater och champinjoner lagade jag alltså i en stor paellapanna på en klotgrill. När vi använder en paellapanna på klotgrillen brukar vi sätta ett större grillgaller ovanpå grillen som pannan står på. Annars åker den ner i klotet och elden kvävs.

Bjud på något gott och enkelt

Alla har förstås inte tillgång till en stor panna, eller ens en grill, så självklart kan denna härliga sommarrätt även lagas på spisen, om man så vill. Då lagas den enklast i en wok-panna. Jag gillar dock att laga maten utomhus så mycket det går. Tack vare att pannan är så stor kan man laga en riktigt stor omgång som räcker till 8-10 personer. Perfekt när man har fest och vill bjuda på något gott och enkelt. Glöm inte att spana in vintipset under receptet som passar mycket bra till.

» Här hittar du fler goda pastarecept

Vegetarisk italiensk pasta med soltorkade tomater och champinjoner

För: 8-10 personer

Vegetarisk italiensk pasta med soltorkade tomater och champinjoner

1 paket spagetti
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor
4 morötter
1 stor burk hela champinjoner
1 stor zucchini
1 röd paprika
10 bitar soltorkade tomater
1,5 dl gröna oliver
2 dl olja
25g smör
6 dl grädde
1 dl hackade örter, ex persilja, basilika, oregano
salt, peppar, persillade
1,5 dl stora kapris med skaft

1. Koka pastan i saltat vatten enligt anvisningen på förpackningen. Dra av cirka 2 minuter på koktiden. Slå av vattnet och slå på nytt vatten som pastan får stå i tills det ska ner i pannan.

2. Hacka gul lök, vitlök, morötter och skär zucchinin till kvartar. Slå av lagen från champinjonerna och havera de som är stora. Lägg allt i en bunke. Kärna ur och strimla paprika och blanda i en skål med strimlade, soltorkade tomater samt oliver.

3. Tänd grillen och ställ på paellapannan när bricketterna eller kolet fått bra glöd. Ställ på paellapannan så den värms upp. Ringla i olja så det täcker botten och ha i en smörklick. Låt smöret puttra upp och ha sedan i lök och vitlök, morötter och zucchini. Fräs om under omrörning till morötterna mjuknat och lök och zucchini fått färg. Krydda.

4. Ha ner paprika, soltorkade tomater och oliver i pannan. Låt det fräsa ett par minuter så paprikan mjuknar. Slå bort vattnet från pastan och ha ner den i paellapannan. Slå på grädde, ha ner hackade örter och krydda. Blanda ihop allt med kapris och låt det koka ihop några minuter. Servera med riven parmesanost, svartpeppar och Johans chiliolja.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Vegetarisk italiensk pasta med soltorkade tomater och champinjoner är enkel sommarmat som passar bra att laga till många.