Vegetarisk lasagne med getost, zucchini och smörfrästa champinjoner

Lasagne med grönsaker

Det är trevligt med traditioner. Särskilt de traditioner som involverar lasagne. Den årliga traditionen i min familj är att jag varje sommar gör en vegetarisk lasagne. Varje år varierar jag innehållet, och för varje år blir de också bara bättre och bättre. Jag minns hur jag i början hade i massor av ingredienser. Jag behövde sysselsätta hela familjen i matlagningen för att ens orka laga den. Idag har jag skalat av det hela och försöker att använda renare smaker.

Fredagsmat eller till söndagsmiddag

Denna vegetariska lasagne blir en stor rackare. Laga som söndagsmiddag till familjen eller bjud in vännerna på en härlig fredagslasagne. Gör den gärna dagen innan så får den stå till sig och blir ännu godare. Använd en form som är cirka 25×35 centimeter så får den plats.

Godaste tomatsåsen

I lasagnen samsas zucchini, aubergine, champinjoner, rucola och getost. Det blir en smakrik och ljuvlig kombination. Bechamelsåsen har också fått tillskott av ost och olja smaksatt med tryffel. Obligatoriskt är också en mustig tomatsås. Denna gör man enklast själv genom att låta gul och vit lök puttra ihop med krossade tomater. Ju längre den får puttra, desto godare blir den. En nypa socker rundar av syran i tomaterna och gör den mjukare och fylligare.

Vintips till lasagnen

Testa årets vegetariska lasagne. Det här är en riktig fullträff som fick två tummar upp av familjen samt några tår. Servera förslagsvis med det röda vintipset du hittar under receptet samt en enkel sallad av gurka, salladsblad, majs och äppelcidervinäger.

Vegetarisk lasagne med getost, zucchini och smörfrästa champinjoner

För: 8 personer
Tid: 60 minuter
Temperatur: 225°

Vegetarisk lasagne med getost, zucchini och smörfrästa champinjoner

Bechamelsås:

4 msk flytande smör
4 msk mjöl
5 dl grädde
3 dl mjölk
3 riven ost
1 tsk tryffelolja
salt, peppar
3 ägg

Tomatsås:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tetra passerade tomater
1 tetra krossade tomater (500g)
2 msk torkad oregano
1 tsk strösocker
salt, peppar

Övrigt:

1 stor aubergine (650g)
1 stor zucchini (650g)
650g färska champinjoner
1 vitlöksklyfta
200g rucola
1 vitlöksklyfta
1 msk äppelcidervinäger
200g färsk getost
1/2 paket lasagneplattor (500g)
0,5 dl ost till toppen

1. Smält smör i en kastrull. Ha i hackad gul lök och pressad vitlök. När löken mjuknat, slå på tomaterna och ha i kryddor. Låt det puttra på låg temperatur under lock cirka 15-20 minuter.

2. Smält smör i en annan kastrull och vispa i mjölet. Rör direkt i grädde och mjölk när det klumpar ihop sig. Låt det puttra upp och sedan småputtra ett par minuter. Rör i osten och smaka av med tryffelolja, salt och peppar. Låt småputtra ett par minuter. Se till så att de inte bränner fast. Rör i äggen precis innan såsen ska ner i lasagnen.

3. Skiva champinjoner och stek med smör och vitlök till vätskan i svampen reducerats. Smaka av med salt och peppar. Ös över champinjonerna i en skål.

4. Fräs upp rucolan i smör i stekpannan. När den sjunkit ihop, slå på äppelcidervinäger och smaka av med salt och peppar. Låt svalna.

5. Tunnskiva aubergine och zucchini. Ringla smör i en stor form och fördela ut aubergine i botten. Fördela ut lite champinjoner och häll på ett lager tomatsås. Lägg på ett lager lasagneplattor. Fortsätt med ett lager zucchiniskivor, stekt rucola och getost. Häll sedan på ett lager bechamelsås och lägg på ett lager lasagneplattor. Varva ingredienserna hela vägen upp och avsluta med ett lager bechamelsås allra överst. Ställ in lasagnen längst ner i ugnen i 60 minuter i 175-200°C. Börjar den bli bränd, lägg ett lager folie ovanpå. Tag ut och strössla över ost direkt som får smälta. Låt lasagnen stå till sig 10 minuter innan den serveras.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.