Vegetarisk paj med smörstekta champinjoner, grönkål och zucchini

Var kan man göra med grönkål?

Grönkålen står stolt i mina odlingsland och klara kylan utan några problem. Egentligen är det snarare kållarver och andra kryp som är hotet, men trots det har min hemodlade grönkål klarat sig rätt fint i år. Många förknippar grönkål med dekoration som ligger kring julskinkan… och sedan kanske inte så mycket mer.

För egen del älskar jag grönkål. Ja inte bara grönkål, utan alla kålsorter. Tack vare att grönkålen blir så pass mjuk i sin textur så fort den utsätts för värme passar den bra i både gratänger och pajer. Den är också god i soppa och pasta – bara för att nämna några saker. Här hittar du fler goda recept med grönkål.

Paj med höstens godsaker

Har du grönkål i odlingslandet eller kanske till och med har fått över från julen är det gott att ha ner dem i en vegetarisk paj med smörstekta champinjoner, grönkål och zucchini. För mig är det här en riktig höstpaj som jag passar på att göra när alla dessa godsaker är i säsong. Ja, champinjoner och zucchini hittar man ju året runt i butik, men den svenska zucchinin, och om man odlar själv, är ju redo att mumsas upp på hösten.

Champinjonerna i denna paj kan man naturligtvis byta mot nyplockad skogssvamp, exempelvis kantareller, trattkantareller eller annat. Eller varför inte någon sopp, om man plockat sånt. Jag tycker att paj passar fint både till lunch och middag. Jag har ofta en paj redo till lunch när vi ska ha gäster. Då gör jag pajen dagen innan så den får stå till sig och smakar då ännu bättre. Det hela serverar jag tillsammans med en enkel sallad med tomat, gurka och nån dressing.

Det här är en ovo- och lakto-vegetarisk paj. Idag finns ju ersättare för både ägg och mejeri, så byter du dessa mot äggersättare samt vegetabiliskt smör och grädde, då får du en helt vegetarisk och vegetabilisk paj.

» Här hittar du fler goda pajrecept

Vegetarisk paj med smörstekta champinjoner, grönkål och zucchini

Vegetarisk paj med smörstekta champinjoner, grönkål och zucchini

För: 6–8 personer

Pajskal:

4 dl vetemjöl
1 tsk salt
150g rumsvarmt smör
2 tsk ättikssprit
0,25–0,5 dl vatten

Fyllning:

2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
300g champinjoner
70g grönkål
1 tsk äppelcidervinäger
200g zucchini
1/2 röd paprika
salt

Stanning:

4 ägg
4 dl grädde
salt, peppar

  • Ha ner vetemjöl, salt, ättika och smör i en bunke. Rör ihop allt för hand eller med en stor plastgaffel. Ha i lite av vattnet i taget – det behövs olika mycket beroende på hur varmt smöret är. Jag brukar börja med halva mängden vatten och sedan ha i mer om det behövs. Knåda hastigt ihop degen och forma till en boll. Låt den vila framme i 10 minuter. Blir degen för klibbig pudrar man bara på lite mer mjöl. Kavla ut degen på en bänk, rulla upp den löst över kaveln och rulla ut över pajformen. Platta ut den fint i pajformen och nagga botten med en gaffel. Var noga med att också nagga pajen runt om i vinkeln där botten går över till kant . Ställ in pajformen i kylen i 30 minuter. Värm ugnen till 200°C på över- och undervärme och förgrädda pajskalet i 10 minuter.
  • Halvera lökarna, skär av ändarna och skär löken till smala klyftor (på ledden mellan ändarna). Hacka vitlöken. Hetta upp smör i en stekpanna och ha ner löken. Stek den på låg värme tills den mjuknat. Ha ner vitlöken i pannan oh låt den stekas en med en minut. Skrapa ner i pajskalet.
  • Gnugga champinjonerna rena under rinnande vatten. Halvera svamparna och skiva halvorna. Ha ner svampen i pannan och låt den mjukna. ha i en klick smör när den börjat torka till och låt det steka in. Salta ett varv och ha ner i pajskalet.
  • Rengör grönkålen och skär bladen till mindre bitar. Smält smör i stekpannan och ha ner grönkålen. Stek den på låg värme tills den mjuknat. Slå på en skvätt vinäger och låt den fräsa in. Salta ett varv och ös över i stekpannan.
  • Tvätta zucchinin och skär den till kuber. Kärna ur paprika och skär den till smala stavar. Ha ner i stekpannan och låt den mjukna och få lite yta. Salta och peppra ett varv. Ös över i pajskalet och blanda allt.
  • Vispa ihop ägg och grädde. Smaka av med salt och peppar. Slå över pajen och grädda sedan i 225°C på över- och undervärme i 30 minuter.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.