Vegetarisk panna med curry, grönsaker och ris

Vegetariskt till vardagsmiddag

Så här efter nyår är det många som vill äta mer grönt, börja röra på fläsket och leva upp till de utlovade nyårslöftena om att bli en friskare och gladare människa. Med hjälp av ett vegetariskt recept kan jag i alla fall hjälpa dig på traven. Detta recept vegetarisk panna med curry, grönsaker och ris är enkel att laga och passar fint att servera som vardagsmat. Den är också smidig att ta med i matlådan.

Så kan du variera receptet

Det här är ett typiskt recept som man kan variera på massor av vis. För ytterligare protein och fibrer till det vegetariska kan man addera kikärtor. Vegostrilorna kan man byta mot kött om man hellre vill ha det – exempelvis fläskkött, kyckling eller lax. Man kan också byta mot en svamp, exempelvis champinjoner. Den som vill ha en krämig sås rör i en burk kokosmjölk eller tre deciliter grädde i pannan.

Den som vill ha ett helt vegetariskt och veganskt recept steker i vegetabiliskt matfett eller olja. Annars steker man i smör. Jag serverar det hela med kokt ris, saltade jordnötter eller cashewnötter samt sweet chilisås med ingefära. Sweet chilisåsen går att köpa färdig, men man kan även göra egen sweet chilisås med ingefära.

» Här hittar du fler vegetariska recept

Vegetarisk panna med curry, grönsaker och ris

För: 4 personer

Vegetarisk panna med curry, grönsaker och ris

4 morötter
1 broccolihuvud (á 250g)
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
1 ask vegetariska strimlor (300g)
2 tsk gul curry
1 tsk malen kanel
salt, peppar
1 dl vatten

Tillbehör:

3 dl jasminris
saltade jordnötter eller cashewnötter
sweet chilisås med ingefära

Så här lagar du vegetarisk panna med curry, grönsaker och ris:

  • Gnugga morötterna rena och skär dem till korta stavar. Skär broccolin till mindre träd. Skär bort den träiga delen på broccolistocken och skär till mindre bitar – skala stocken med en potatisskalare om den är träig. Kärna ur och skär paprikan till strimlor. Finhacka vitlöken.
  • Stek vegostrimlorna i en stekpanna i matfett så de får yta. Ha ner morötter, broccoli och finhackad vitlök och stek tills grönsakerna mjuknat – cirka 5 minuter. Ha ner paprikan och stek ytterligare någon minuter.
  • Rör i curry, kanel och salt, peppar och vatten. Låt det puttra ihop några minuter. Servera med jasminris, sweet chilisås samt hackade jordnötter eller cashewnötter.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.