Vegetarisk pasta med krossade tomater, svarta bönor och fetaost

Vegetarisk pasta

Idag tänkte jag passa på att bjuda på ett recept till en superenkel middag. Pasta är en råvara som med enkelhet kan göras snabba och billiga middagar med. En vegetarisk pasta med krossade tomater, svarta bönor och fetaost är verkligen kanon att svänga ihop när man har ont om tid och inte orkar stå och slava vid spisen. Man kan ju naturligtvis göra pastan själv, men jag använder färdig köpepasta för enkelhetens skull. Det blir som sagt både enklare och billigare.

Madeleine LandleyDet är några ingredienser som alltid finns hemma i kylen och skafferiet hos mig; krossade tomater, champinjoner och bönor i skafferiet, en burk jalapeños i kylen (vi älskar heta saker hemma hos oss) och en bit fetaost (fetaost har ju så himla lång hållbarhet att det nästan är ett måste i kylen).

En ask med pasta finns också alltid liggandes, såväl som lök och örter – antingen färska, torkade eller frysta. Alltså blev denna rätt lite av ett hopkok av det som fanns hemma. Har man inte blekselleri går det bra med libbsticka – eller att skippa den helt. Man kan också byta mot grön paprika, om man så vill åt den gröna, friska tonen. Det sägs att Kajsa Warg en gång sa ”man tager vad man haver” (vilket hon faktiskt aldrig sa), men just denna var det jag som sa det.

Skillnad på blekselleri, stjälkselleri och rotselleri?

SelleriFör den som undrar över vilken sorts selleri som är vilken så är blekselleri, också kallad stjälkselleri eller bladselleri, de gröna stjälkarna man köper i en avlång påse i grönsaksdisken. Denna typ av selleri är vanlig i amerikanska BBQ-såser. Det är också den sort man använder i drinken Bloody Mary. För den vetgirige smakar blekselleri ungefär likadant som libbsticka. Även de gröna bladen på blekselleri äts.

Rotselleri är istället den beige, knöliga varianten som växer under jorden. Den är rund och har tjocka rötter på undersidan. Jag tycker den ser lite ut som en hjärna. Får du tag i en rotselleri med blast/blad upptill så går dessa också att äta. Här kan du läsa mer om ätbara blad och blast. Blekselleri och rotselleri är olika varieteter av samma sort. Blekselleri går under namnet dulcis och används som grönsak, medan rotselleri heter rapaceum och används som rotfrukt. I denna rätt använder jag som sagt den gröna sorten blekselleri.

Enkel mat till vardag och helg

Pasta är god mat som passar till såväl vardag som helg. Pasta kan enkelt också kombineras med olika såser och tillbehör så som nybakt bröd och rostade frön för att lyxa till det. För att få en krämigare sås kan man röra i creme fraiche eller grädde. Jag gillar dock enkelheten i denna rätt, men att den ändå innehåller mättande och nyttiga bönor samt fetaost som enligt min mening är hur gott som helst.

» Här hittar du fler goda pastarätter

Vegetarisk pasta med krossade tomater, svarta bönor och fetaost

För: 4 personer

Vegetarisk pasta med krossade tomater, svarta bönor och fetaost

1 gul lök
1 stjälk blekselleri
2 msk + 0,5 dl rapsolja
0,5 dl hackade jalapeños
1 liten burk skivade champinjoner (ca 184g)
1 burk krossade tomater
1 tsk torkad oregano
salt, peppar
400g pasta, ex strozzapreti
1 tetra svarta bönor
150g fetaost

  • Hacka gul lök och blekselleri och låt det mjukna i 2 msk olja i en kastrull. Ha ner hackade jalapeños och avrunna champinjoner och låt dem ligga i en minut innan du slår på de krossade tomaterna. Slå på resten av oljan, salt, peppar och smulad oregano och låt det puttra ihop några minuter under lock.
  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Slå av vattnet och rör ner pastan i såsen. Skölj de svarta bönorna och rör ner dem i tomatsåsen. Smula i fetaost.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.