Vegetarisk pasta med pesto, blomkål och broccoli

Enkel och god pasta till middag

Nyligen svängde jag ihop en vegetarisk pasta med pesto, blomkål och broccoli till middag. Denna pasta är enkel att göra och går fort att fixa. Det var också därför jag gjorde den, eftersom jag ville ha något superenkelt och snabbfixat just den kvällen. För att göra denna pasta behöver du en större kastrull eller gryta där pasta, blomkål och broccoli kokas. Man behöver också en stekpanna för att steka lök, vitlök och eventuellt paprika om man använder färsk paprika.

Madeleine LandleyJag använder paprikasallad som är strimlad röd paprika som är inlagd. Jag har alltid några burkar paprikasallad i skafferiet eftersom de håller väldigt länge till skillnad från en färsk paprika. Paprikasallad passar perfekt i grytor, gratäng och således också i pastasåser. I denna rätt kan man också ta grillad inlagd paprika som är inlagd i olja.

Vegetariskt, beroende på hur du gör

Denna rätt är lakto-vegetarisk beroende på hur man väljer att göra. Den kan också bli helt vegansk och vegetarisk. Om du skippar parmesanosten, för rätten funkar även utan, blir den helt vegetarisk och vegansk. Du kan också ta en vegetabiliska ost-ersättare och riva på toppen. Vill du ha den helt vegetarisk och vegansk får du också steka i enbart olja, eller ett vegetabilisk smör.

Jag tar pastasorten tortiglioni från Zeta som är äggfri. För att kött-berika pastan kan du steka bacon och blanda i. Ett gott tillbehör, om man vill göra det hela lite festligare är vitlöksbröd. Och varför inte ett gott glas rödvin?

» Här hittar du fler goda pasta-recept

Vegetarisk pasta med pesto, blomkål och broccoli

Vegetarisk pasta med pesto, blomkål och broccoli

För: 4 personer

250g broccoli
250g blomkål
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
smör + olja att steka i
350g pasta, ex tortiglioni eller penne
1,5 dl paprika, eller 1 färsk röd paprika
1 avokado
0,5 dl grön pesto
1-1,5 dl olivolja
salt, svartpeppar
1 tsk grillkrydda
parmesanost

  • Hacka löken och finhacka vitlöken. Skär broccoli och blomkål till mindre trädi lagom ät-storlek.
  • Välj olja och smör i en stekpanna och lägg i löken. Låt den mjukna på låg värme och lägg sedan i vitlöken så den får värmas 1–2 minuter. Ställ åt sidan. Om du använder färsk paprika, kärna ur och strimla den och stek tillsammans med löken tills den mjuknar.
  • Koka pastan i en stor kastrull enligt anvisningen på förpackningen. När det är 4 minuter kvar av pastans koktid, lägg i blomkål och broccoli. Observera att kokningen kan avstanna, så tajma 4 minuter från det att det börjar koka igen. Slå av vattnet och rör i broccoli, blomkål, lök och vitlök, paprika och tärnad avokado. Rör i pesto, olivolja och grillkrydda. Smaka av med salt och peppar. Servera med riven parmesanost på toppen. Observera att alla pestosorter är olika torra och olika salta, därför kan det behövas olika mängd olivolja och salt – addera olja tills konsistensen känns lagom. Salta lite i taget och smaka av. Tänk också på att parmesanosten är salt.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.