Vegetarisk pastagratäng

Vegetariskt med pasta

Varje sommar under semestern gör jag en vegetarisk lasagne. Det här är en tradition sedan många år tillbaka, och min mamma ser alltid fram emot det och tjatar om att jag inte får glömma att laga den. Det är lite av en klassiker, men varje år gör jag den annorlunda eftersom jag tycker det är kul att prova nytt och variera.

Enkelt och gott i ugn

IngredienserDetta år bestämde jag mig för att istället för den klassiska lasagnen göra en vegetarisk pastagratäng. När allt kommer till kritan blir det ungefär samma sak. Dock kräver en lasagne mer tid och pill om man vill få den att bli riktigt god och tjusig. Till mina lasagner gör jag en ostig bechamelsås och en mustig röd tomatsås. Dessa varvas mellan grönsaker och pastaplattor. I denna version gör jag bara en stanning med krossade tomater. Man slipper alltså alla extra moment och kan bara ösa ner allt i en gratängform och slänga in i ugnen. Hur smidigt som helst!

Bästa vegetariska pastagratängen

Jag är et stort fan av saker som kan lagas i ugn – särskilt gratänger. Det är smidigt när maten står i ugnen eftersom man kan göra annat under tiden maten lagas klart. Välj gärna en stor pastasort som Lumaconi som är stora pastasnäckor, eller Rigatoni, som är stora pastarör. Dessa sorter kan verkligen suga i sig av såsen och fyllas av det goda innehållet. Glöm heller inte att dra av lite på koktiden på pastan eftersom de fortsätter att tillagas i gratängen och då kan bli lite för sladdriga.

» Är du ändå sugen på lasagne? Här hittar du alla de goda recepten på lasagne.

Vegetarisk pastagratäng

För: 4 personer

Vegetarisk pastagratäng

Gratängfyllning:

350g pasta
1 broccolihuvud
1 zucchini, saltad och stekt
200g champinjoner
1 röd lök
1 gul lök
1 röd paprika
1/2 huvud salladskål
vit balsamico
salt
200g fetaost
1/2 kruka basilika

Stanning:

5 dl grädde
4 ägg
1 burk krossade tomater
1 tsk vit balsamico
1 nypa socker
salt, peppar, vitlökspulver

1. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Skär broccolin till mindre träd och skiva upp stammen – allt utom den träiga delen på slutet. Lägg ned broccolin i pastavattnet när det är 3 minuter kvar. Slå av vattnet och ha ner i en gratängform.

2. Skiva zucchinin och rada upp på en skärbräda. Salta över zucchinin och låt den ligga och dra ur vätskan cirka 15 minuter. Torka av överflödig vätska och stek på zucchiniskivorna snabbt i en panna så de får lite färg. Ha ner i gratängformen.

3. Skiva champinjonerna och stek dem i smör i en stekpanna (man kan steka dessa med lök och paprika, men den får godast smak och med steks för sig). Ös över i gratängformen. Hacka gul och röd lök och stek den med smör i en stekpanna så den mjuknar. Hacka röd paprika och ha ner på slutet – cirka 2 minuter. Ha ner i gratängformen.

4. Strimla salladskål och stek med smör i en stekpanna några minuter. Avsluta med att slå över vit balsamico och låt den fräsa bort. Ha ner i gratängformen.

5. Smula i fetaost, repa i blad av basilika och blanda allt. Vispa ihop grädde, ägg och krossade tomater med vinäger, en nypa socker och kryddor. Slå stanningen över gratängen och grädda sedan i 225°C i 40 minuter.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Vegetarisk pastagratäng är gott, enkelt och lagas smidigt i ugn. Perfekt när man vill ha god vardagsmat och inte orkar laga en lasagne.