Vegetarisk pastagratäng med savojkål, fetaost och paprika

Perfekt mat i januari och februari

Recepten på gratänger fortsätter att hagla här i bloggen. Det är kanske inte så konstigt, för under januari och februari är det mestadels grytor och gratänger jag lagar i veckorna. Det är enkel mat som kan lagas i stora omgångar så man har mat till flera dagar.

Detta recept på vegetarisk pastagratäng med savojkål, fetaost och paprika blir en lakto- och ovo-vegetarisk gratäng eftersom den innehåller ägg och grädde. Den är enkel att göra eftersom den inte kräver särskilt många ingredienser. Den är också perfekt att göra i förväg och sedan värma på, om man känner för det.

Middag som lagas i ugnen

SavojkålSavojkål är en rätt underskattat kålsort som är perfekt att ha i en gratäng. Savojkålen växer precis som vitkål till ett huvud, men den är inte lika kompakt och har mörkgröna, krusiga blad. Den har inte heller lika stark kålsmak som vitkålen utan är lite mildare. Jag brukar lossa bladen vartefter utifrån. Sedan lägger jag dem i varandra, halverar dem på längden och strimlar dem sedan. Då får man långa bitar som påminner lite om pastasorten jag har valt. Till denna gratäng har jag valt en pastasort som heter La Mafalde (den kan även säljas som Mafaldine eller Reginette). Det är som en lite bredare badspaghetti med lockiga kanter. Jag tycker den ger ett lite roligare utseende, men självklart kan man ta vilken pastasort man vill – både pasta ”i bitar” eller någon typ av spaghetti går lika bra.

För att göra gratänger steker jag lök, savojkål, champinjoner och vitlök innan jag lägger dem i gratängen. Pastan kokas – jag brukar dra av en minut på koktiden så den inte blir överkokt i ugnen – sedan är det bara att lägga i paprikasallad, smula i ganska stora bitar av fetaost och slå över en stanning av ägg och grädde. Saltar och pepprar man ordentligt i pannan behövs inte ens extra salt och peppar i stanningen (och vill man ha det saltare är det bara att salta när man äter). Svårare än så är det inte att göra en god och enkel vardagsmiddag som lagas i ugnen – helt enkelt en typisk allt i ett-rätt.

» Här hittar du fler recept på goda pastagratänger

Vegetarisk pastagratäng med savojkål, fetaost och paprika

Vegetarisk pastagratäng med savojkål, fetaost och paprika

För: 4 personer

250g pasta, ex La Mafalde
1 stor gul lök
200g savojkål
200g färska champinjoner
2 vitlöksklyftor
1,5 dl inlagd paprikasallad
150g fetaost

Stanning:

4 ägg
5 dl grädde

  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen men dra av en minut på koktiden.
  • Hacka gul lök och strimla savojkålen. Hacka champinjonerna och finhacka vitlöken. Stek lök och savojkål på låg värme i olja och smör tills de mjuknat. Salta och peppra. Lägg över i en gratängform på cirka cm.
  • Stek champinjonerna i smör. Salta och peppra. Lägg i finhackad vitlök på slutet och lägg sedan över i gratängformen. Lägg i pasta, inlagd paprikasallad och bitar av fetaost. Blanda allt.
  • Vispa ägg och grädde och slå över gratängen. Ställ in i 200°C i 25–30 minuter, eller tills stanningen stelnat. Servera med en enkel sallad till.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.