Vegetarisk pasta av pumpa med kål och svarta bönor

Pasta utan snabba kolhydrater

Ibland är det kul att prova något annorlunda. En gång i tiden tyckte jag att vegetariskt var tråkigt. Det var innan jag lärde mig att laga det. En sak är dock svårt med vegetariskt, och det är att laga det utan vita spannmål och snabba kolhydrater. Oftast får vegetarisk mat sällskap av couscous, ris, pasta eller bröd. Ska man få till en mättande rätt utan något av dessa får man använda bönor, linser, nötter – eller som i det här fallet, göra pasta av grönsaker.

Pasta med zucchini eller pumpa

Lagom nu när squash och pumpa är i säsong kan man passa på att göra något kul. Den här rätten är glutenfri och passar bra för den som äter enligt gi-metoden eller LCHF. Ta gärna creme fraiche med 30 procents fetthalt, den är godast och blir inte så rinnig. För att få till pastan, som egentligen inte alls är pasta utan helt och hållet grönsak, behöver man en grönsakssvarv.

PumpapastaVegetarisk pumpapasta med kål och svarta bönor

Recept för grönsakssvarv

Jag köpte min grönsakssvarv i hälsokostaffären Gryningen på Folkungagatan i Stockholm för 395:-. Den finns även att beställa i flertalet webb-butiker så som Bagaren och Kocken och Råvarubutiken eller Lyckas med mat. Dessa säljs under benämningen grönsakssvarv, Spiralizer, Spirali eller Spiromat.

Annorlunda pastasås

Det här är en helt manuell maskin tillverkad i plast. Svarven funkar så att man fäster grönsaken på ett par ”spikar” på en platta. Därefter snurrar man på ett handtag som sitter fast i plattan och så kommer grönsaken ut färdigskivad eller strimlad som pasta på andra sidan av ett skärblad. Tre olika skärblad följer med så att man kan göra både skivor och strimlor. Testa även denna pasta av zucchini med köttfärssås.

Vegetarisk pasta av pumpa med kål och svarta bönor

För: 4 personer

Vegetarisk pasta av pumpa med kål och svarta bönor

Vegetarisk pasta:

1 liter färsk höstsvamp
2 röda lökar
400g färska brysselkål
250 pak choi
150g vaxbönor eller haricots verts
4 msk smör
2 msk flytande honung
5 dl creme fraiche
1 msk äppelcidervinäger
1 burk svarta bönor
8 bitar soltorkade tomater
0,5 dl kapris
1 msk torkad oregano
salt, svartpeppar
1 butternutpumpa (ca 400g)

Övrigt:

parmesanost
solrosfrön

1. Skär bort fästet på brysselkålen, ta bort fula blad och halvera dem. Snoppa vaxbönorna och skär dem till cirka två centimeters långa bitar. Sjud brysselkål och bönor i saltat vatten i cirka 5-7 minuter.

2. Skär eventuellt svampen till mindre bitar och hacka lök. Hetta upp smör i en stekpanna med med höga kanter och stek champinjoner och lök. Strimla pak choi och ha ner i pannan. Slå av sedan vattnet och ha ner vaxbönor och brysselkål i den heta pannan och låt det fräsa upp någon minut. Ringla över honung och låt det steka in. Rör ner creme fraiche, äppelcidervinäger, sköljda svarta bönor, strimlade soltorkade tomater och kapris. Smula i oregano och smaka av med salt och peppar.

3. Skala pumpan och skär av ändarna. Fäst pumpan på svarven och skär till pasta. Vänd ner pumpapastan i stekpannan och låt den värmas under ett par minuter. Servera med riven parmesanost och solrosfrön på toppen.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.