Vegetarisk pytt med kål, morötter, vegostrimlor och ris

Vegetariskt till middag

En gång i tiden lagade jag en del rätter med vegetariska köttersättare. Du vet, vegetariska alternativ som ska imitera kött så som köttbullar, kyckling, kebab osv. Nu för tiden gör jag inte det särskilt ofta, och anledningen är att dessa köttersättare innehåller ett gäng tillsatser, och i bland även socker. Jag undviker både tillsatser och tillsatt socker så ofta det är möjligt, och att vego-branschen vill profitera så mycket det bara går nu när många vill äta mindre kött är kanske inte för alla ett lika välkänt faktum.

Att ta fram köttersättare av importerade råvaror och tillsatser tycker jag är ganska trist. Jag förstår å andra sidan att det är svårt att få något att likna kött utan diverse bindmedel, och just därför lagar jag nu mer och mer vegetariskt med rena grönsaker. Det är både utmanande och kul. Kolla exempelvis in alla dessa recept på festlig vego.

Gott med kål

Med detta recept på vegetarisk pytt med kål, morötter, vegostrimlor och ris har jag i alla fall gått ifrån min regel och testat att laga en rätt med en köttersättare. Det beror också på att detta recept har legat på lager ett tag där hemma, dvs när jag fortfarande tyckte köttersättarna var ganska kul. För att göra denna vegetariska pytt behöver man ett gäng med kål – vitkål, rödkål, grönkål och fänkål, samt morötter och paprika. Jag blandade lila och orange morötter. Proteinet jag testade i det här fallet heter Like Kebab/Like Chicken Bites och är en köttersättare gjord av soja. Den är helt okej konsistensmässigt, men jag vill också poängtera att denna produkt innehåller hela tre tillsatta sockertarter (dextros, rörsocker och maltodextrin (maltodextrin är tekniskt sett inte en sockerart utan stärkelse, men bryts ner till glykos i kroppen)).

Istället för köttersättare

Jag tycker att man kan ta vilken typ av vegostrimlor man vill till denna rätt – det finns ganska många på marknaden idag. Exempelvis innehåller Quorn inget tillsatt socker. Kan man leva utan köttersättarna man man byta mot 400g färska champinjoner som man steker. Det är även gott att addera exempelvis kikärtor i pytten.

Den som äter kött kan naturligtvis byta mot helt naturligt strimlat kycklingkött eller strimlad biff. Till det hela serverar jag jasminris, krossade tomater och creme fraiche. Steker man i olja eller vego-smör, tar en vegansk köttersättare eller byter mot svamp, samt tar vegansk fraiche, då får man en helt vegetarisk och vegansk middagsrätt. Annars är denna rätt lakto-vegetarisk, beroende på vilken köttersättare man tar.

» Här hittar du fler goda vegorecept

Vegetarisk pytt med kål, morötter, vegostrimlor och ris

Vegetarisk pytt med kål, morötter, vegostrimlor och ris

För: 4 personer

250g vitkål
250g rödkål
250g fänkål
2 morötter
1 vitlöksklyfta
1 grön paprika
300-360g vegetariska strimlor (se ovan)
75g grönkål
lökpulver
salt, peppar

Tillbehör:

3 dl jasminris
2 dl krossade tomater/tomatsalsa
creme fraiche

  • Strimla vitkål och rödkål. Smält smör i en stekpanna och ha ner kålen och låt den mjukna. Skiva morötterna och ha ner i pannan. Salta ett varv.
  • Strimla fänkål och kärna ur och strimla paprikan. Finhacka vitlöken. Ha ner i pannan och låt allt mjukna tillsammans med kål och morötter.
  • Ansa grönkålen från träiga kvistar och skär till mindre bitar. Ha ner i stekpannan och ha gärna i en extra klick smör. Stek någon minut så grönkålen får mjukna. Pudra över lökpulver och salta och peppra. Skrapa av allt det stekta i en skål.
  • Stek vegostrimlorna så de får yta. Ös tillbaka grönsakerna i pannan och blanda. Servera med kokt ris, krossade tomater med lite salt eller tomatsalsa samt creme fraiche.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.