Vegetarisk pytt med kikärtor

Okunskap i matbutiken…

Här om dagen hade jag en underhållande diskussion med en kille i grönsaksdisken. De sålde nämligen pak choi för 15 kronor kilot men hade märkt den som mangold. Jag gick förstås och frågade vad pak choien kostade eftersom jag antog att de lagt den fel. Killen i grönsaksdisken pekar då på skylten och säger att pak choien kostar 15 kronor.

– Fast det här är pak choi, inte mangold, hävdade jag.
– Hmmm… men det är samma sak, försökte han med.
– Nej, pak choi är en kålsort. Mangold är en bladgrönsak, sa jag.
– Nej, det är samma, tyckte han.
– Nej, jag är säker, sa jag. Jag har jobbat som frukt- och gröntansvarig.
– Hmmm… äsch jag är inte säker…

Sedan skrattade vi hjärtligt båda två. Dagen efter satt skylten fortfarande kvar. Troligtvis förvirrade den varenda handlande kund som nu tror att det är samma sak.

Är Pak Choi samma sak som Mangold?

Pak Choi påminner till utseendet om mangold. Stjälkarna är ljusa, bladen är mörkt gröna. Däremot är pak choi en asiatisk kålväxt som är släkt med salladskål eller kinakål. Smaken är också rätt lik.

Mangold däremot är släkt med rödbetan. Har man någon gång sått rödbetor och mangold vet man att fröna är på pricken likadana. Vid ett tillfälle lyckades jag till och med blanda ihop fröna och visste inte vilket som kom upp ur jorden senare på sommaren. Tur är då att man både kan äta bladen på mangold och på rödbeta. Visste du inte det? Testa exempelvis Kycklingpaj med salami och rödbetsblast eller Quinoasallad med soltorkade tomater och vitlöksfräst rödbetsblast.

Enkel, vegetarisk vardagsmat

Till vegetarisk pytt med kikärtor har jag varken använt mangold eller rödbetsblast utan pak choi (även om det förstås går bra med rödbetsblast). Istället för köttfärs använde jag Quorn Färs som har en liknande struktur som kött. Quorn görs av svampproteinet Mykoprotein som både är näringsriktigt, köttfritt och ett högkvalitativt. Det är också naturligt fettsnålt och rikt på fibrer. För den som vill äta mer köttfritt finns fler fördelar med att välja Quorn framför vanlig köttfärs;

  • Quorn innehåller mindre kolesterol.
  • Vill man äta fettsnålt innehåller vanlig nötfärs 16,2 gram fett per 100 gram medan Quorn Färs innehåller 2 gram mer 100 gram.
  • Produktionen av quorn släpper ut 90% mindre koldioxid är nötkött och 70% mindre än kyckling.
  • Quorn Färs innehåller 0,5 gram mättat fett, nötfärs innegåller 6,9 gram mättat fett
  • Quorn Färs innehåller 5 gånger så mycket fibrer

Recept med Quorn

Jag kommer troligtvis aldrig att sluta äta kött. Dock tycker jag det är trevligt att äta köttfritt emellanåt. Det känns liksom fräscht. Våga prova det här receptet. Det är både enkelt, gott och passar vilket vardag som helst. Servera vegetarisk pytt med kikärtor som den är eller tillsammans med couscous, linser, quinoa eller ris.

» Fler recept med Quorn hittar du här

Vegetarisk pytt med kikärtor

För: 4 personer

Vegetarisk pytt med kikärtor

2 dl torkade adzukibönor (eller 1 burk kidneybönor)
1 paket quorn färs
1 stor gul lök
1 röd lök
1 stor morot
1 röd paprika
1 gul paprika
3 blad pak choi
1 burk kikärtor
2 tsk spiskummin
2 tsk malen koriander
2 tsk rökt paprikapulver
salt, peppar, chilipulver
1-2 dl vatten

1. Blötlägg adzukibönorna i tre gånger så mycket vatten 10 timmar. Slå av vattnet och ha ner bönorna i en kastrull med mycket vatten och salt. Koka bönorna på mediumvärme i cirka 40 minuter. Skumma av allt slagg som bildas vid uppkokningen. Använder du färdiga kidneybönor på burk kan du hoppa över detta steg.

2. Ha ner den frysta quorn-färsen i en stekpanna med smör. Stek på hög värme så den får lite yta.

3. Hacka gul och röd lök, morot, röd och gul paprika. Strimla pak choi. Ha ner allt i pannan och låt det stekas cirka 5-10 minuter. Rör om då och då.

4. Skölj kikärtor (och kidneybönor om du använder det) och ha ner i pannan. Krydda allt ordentligt och slå på vatten. Låt vattnet fräsa bort och servera sedan pytten som den är eller tillsammans med couscous, linser, quinoa eller ris.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.