Vegetarisk rödbetsgratäng

Enkel vardagsmat

Gratäng är smidig vardagsmat. Det enkla i det hela är att maten sköter sig själv i ugnen medan man kan göra annat. Det som ska ner i gratängen är bara att hacka och ha ner, sedan är middagen i stort sett klar. Jag älskar gratänger och lagar det ofta i veckorna. Innehållet kan kompletteras med både pasta, kött och annat gott.

Den här gratängen är vegetarisk och får sin fina smak och färg från rödbetor. Rödbetor brukar ta lite tid i ugn eller när man kokar dem, därför valde jag att riva dem grovt på ett rivjärn. Glöm då inte att ta på ett förkläde så du får röda stänk på kläderna. Jag brukar servera gratäng med en god sallad, exempelvis på cocktailtomater, gurka, majs och lite äppelcidervinäger.

Bra tillbehör och mat till buffé

Saknar man ändå kött i den här rätten kan man servera gratängen med stekt lax, kycklingfiléer eller en grillad köttbit. Den är alltså även ett bra tillbehör som passar till många när man gar gäster eller ska ha buffé.

LCHF-gratäng

RED: Som ni ser på kommentaren nedan har alla olika preferenser. En del äter LCHF och vill ha mer fett i maten, medan andra vill ha det magert. Är man rädd för fett kan man gott välja lättare varianter av både creme fraiche och grädde. Det finns trots allt både minifraiche och lättgrädde. Av den orsaken står det heller inte vilken sort man ska ta i receptet – man gör som man vill. Samma gäller med mozzarellan som man kan skippa eller byta mot en mager ost. Man får helt enkelt anpassa det efter vad man är ute efter.

Vegetarisk rödbetsgratäng

För: 4 personer
Tid: 35 minuter
Temperatur: 225°

Vegetarisk rödbetsgratäng

Rödbetsgratäng:

1 kg rödbetor
450g champinjoner
10 cm purjolök
1 msk äppelcidervinäger
salt

1 dl gröna oliver
10 bitar soltorkade tomater
250g mozzarella (2 paket)
150g fetaost
2 dl solrosfrön

4 ägg
3 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
salt, peppar, oregano, chiliflagor

1. Skala rödbetorna och riv dem på stora hålen på ett rivjärn eller en mandolin. Sprid ut rödbetsrivet i en ugnsfast form. Gnugga champinjonerna rena och tärna upp dem eller hacka i ett brunoisejärn. Skiva purjolöken. Blanda allt i formen och slå över äppelcidervinäger och salta. Ställ in i ugnen i 225°C i 15 minuter.

2. Tag ut formen och strössla över gröna oliver och strimlade soltorkade tomater. Skiva mozzarellan och fördela ut ovanpå. Avsluta med att smula över fetaost, solrosfrön och sedan ett lager salt och peppar.

3. Vispa ihop ägg, vispgrädde, creme fraiche och en pressad vitlöksklyfta med kryddor. Slå stanningen över. Ställ in i 225°C i ytterligare 25 minuter. Servera med cocktailtomater, gurka och äppelcidervinäger.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.