Vegetarisk sensommartallrik med rotsaker, sockerärtor, skirat smör och dillmajjo

Mat som passar under sensommaren

Vi är någonstans mitt i sensommaren. Den här likväl underbara som melankoliska tiden på året som jag både älskar och som gör mig lite vemodig. Jag älskar lugnet i luften, allt som går att skörda och fynda i naturen samt den där motivationen att starta igång saker, vilket troligtvis kommer av en längre tids paus från alla måsten under sommaren. Jag blir också lite ledsen över att det snart ska bli mörkt och kallt igen, att träden ska bli kala och att solen går ner redan vid två-tiden. Ibland undrar jag hur man står ut med att bo så när långt norrut i världen där det är mörkt så stor del av året.

Samtidigt får man ju tänka positivt och göra det bästa av situationen, för det är ju trots allt ganska trevligt att mysa inomhus med tända ljus, en brasa och en gosig kofta. Det är ju också de här skillnaderna som gör att vi uppskattar allt så mycket mer. Om allt var likadant skulle vi ta det för givet och inte varje vår förundras över det faktum att man kan kan gå från yllekofta till bikini, att träden ska bli gröna och att nätterna aldrig riktigt ska mörkna helt.

Livet på landet

Sensommaren är som sagt härlig. Särskilt om man som jag, bor på landet. Jag läste en krönika i somras som Tony Irving hade skrivit. Jag känner ju Tony eftersom jag har tränat för honom en gång i min ungdom när jag tävlingsdansade. I denna krönika tyckte Tony tyckte att fenomenet att ”bo på landet” och det härliga i det var förknippat med Sverige. Jag håller med, det är något väldigt nordiskt över det hela och nästan lite spirituellt när man kommer från storstaden. Jag tror dock att han missuppfattat det lite, för han ansåg själv att han bodde på landet, men han bor ju mitt i centrala Norrtälje. Är det landet? Nä, jag skulle inte tro det.

Madeleine Landley odlingEkorreMorötter knippe

Här, där jag bor, har grannarna hästar, höns och kossor. Vi har en mil till närmaste matbutik, vi har egen brunn – inget kommunalt vatten, vi har bara skog runt om oss. Det kallar jag för landet. Att kunna kliva ut och ha naturen precis utanför dörren – kanske till och med stå ansikte mot ansikte med en hjort (jodå, det händer ofta), att kunna svänga över till grannen med fyrhjulingen och hämta gödsel till odlingarna, att gå över till andra grannen och låna några nyvärpta ägg till kakan, det är landet. Att bo i en lägenhet vid en park… not so much.

Jag älskar verkligen det här, och jag har ju bott i centrala Stockholm hela mitt liv. Nu har jag bott på vårt landställe i 3,5 år. Det känns bra. Jag har gjort grejen med Stockholm och är rätt trött på det. Här på landet blir man lugn, kan roas åt ekorrarna som fnattar runt i träden och man kan odla – det är nästan en av de bästa sakerna. Nu på sensommaren passar jag på att skörda i odlingslanden. Detta recept på vegetarisk sensommartallrik med rotsaker, sockerärtor, skirat smör och dillmajjo blev till just av den orsaken; jag ville göra en rätt där råvarorna till stor del kom ifrån det egna hushållet. I denna middagsrätt kommer både potatis, tomater, morötter, sockerärtor, svartkål och dill ifrån de egna odlingarna. Smöret, kryddorna och majonnäsen kom ifrån butiken. Det är inte illa pinkat.

Middag med grönsaker ifrån odlingarna

Den som gillar att göra allt ifrån grunden kan så klart slå sin egen dillmajonnäs, men jag använder mig av färdig majjo på burk. Det föreklar det hela och snabbar upp matlagningen. Till denna underbara sensommartallrik rostar jag potatis, morötter och tomater i ugnen. Sockerärtorna lättkokar jag och svartkålen fräser jag i smör. Sedan lägger man upp allt på tallrikar, ringlar över kål-smöret och klickar ut dillmajonnäsen. Det blir så gott! Det är också lite essensen av sensommarens goda smaker. Har du ingen svartkål att tillgå går det lika bra med lite grönkål, späd vitkål eller någon annan typ av bladkål. Både nypotatis, fast eller mjölig potatis går bra, men ny eller fast blir bäst. Välj gärna så små potatisar som möjligt.

Odlar du inte själv? Ingen fara. Pallra dig iväg till matbutiken eller till bondens höstmarknad och inhandla det som behövs. Det är faktiskt inte särskilt mycket som behövs. Gör gärna dillmajjon i förväg och lättkoka rotsakerna så är halva jobbet gjort. Eftersom denna rätt innehåller både äg och mejeri är den således lakto- och ovo-vegetarisk. Använder du en vegansk majonnäs och ett vegetabiliskt matfett blir rätten helt vegetarisk och vegansk. Nä hörrni, nu ska jag traska bort och tita på ekorrarna.

» Här hittar du fler goda sensommarrecept

Vegetarisk sensommartallrik med rotsaker, sockerärtor, skirat smör och dillmajjo

Vegetarisk sensommartallrik med rotsaker, sockerärtor, skirat smör och dillmajjo

För: 4 personer

Rot- och grönsaker:

900g liten fast potatis
8 knippmorötter
260g babyplommontomater
chilipulver, grillkrydda, salt
150g sockerärtor

Skirat smör:

75g smör
75g svartkål
salt

Dillmajjo:

20g dill + några kvistar att dekorera med
2 dl majonnäs

  • Tvätta potatis och morötter. Koka morötter och potatis hela i 10 minuter. Dela potatisarna om de är stora. Halvera de kokta morötterna, lägg dem i ena änden av en ugnsplåt och pudra över salt och chilipulver. Lägg potatisen på en tredjedel av plåten, ringla över olja potatisen och pudra över grillkrydda. Halvera tomaterna och lägg på sista delen av plåten. Smula över lite flingsalt. Ställ in allt i 225°C i 20–25 minuter.
  • Koka upp en kastrull med saltat vatten. Ta av från plattan och lägg i sockerärtorna. Låt ligga i en minut. Slå sedan av vattnet och spola dem i kallt vatten.
  • Dela svartkålen till lagom munsbitar. Smält smöret i en kastrull och lägg i kålen. Vänd runt i smöret med en stekpincett medan det puttrar. När kålen mjuknat, salta ett varv och ta bort kastrullen från värmen. Ställ kastrullen lutande så att smöret rinner ner i ena änden. Låt kålen ligga i den andra änden och rinna av.
  • Hacka dillen och blanda med majonnäs. Lägg över i en spritspåse och ställ svalt.
  • Lägg ut potatis, morötter, tomater, sockerärtor och svartkål. Ringla över skirat kål-smör och klicka ut klickar av dillmajonnäs.

Rekommenderat vin till: Terrapura Reserva Rosé (2479)


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.