Vegetarisk stroganoff med sötpotatis och pasta

Letar du recept på vegetarisk stroganoff?

Jamen då har du hamnat rätt! Halloumistroganoff är hett just nu. Alla som ska eller vill laga en vegetarisk stroganoff har säkert provat det eller kommer med stor säkerhet att göra det. Jag må älska halloumi men tyckte det vore kul att ta stroganoffen ett steg längre. Varför inte göra den utan ost och istället med en falukorvsliknande rotsak. Gissa vilken?

Svaret är… sötpotatis! Gissade du rätt? Jojomen, sötpotatis funkar prima att göra en vegetarisk korvstroganoff på. Ja jag vet, det är lite löjligt att kalla det för en vegetarisk korvstroganoff – för jag blir själv lite irriterad när folk kallar det för vegetariska köttbullar eller vegetarisk hamburgare… Kött är kött, ät det eller ät det inte. Men hade jag inte förklarat för er att detta är som en vegetarisk korvstroganoff hade ni inte hittat hit från första början. Ja, ni som hittar hit via den fenomenala sökmotorn Godgle vill säga… nej förlåt, jag menar Google – guden vi alla sökmotorsoptimerare tillber titt som tätt.

Varför blir denna stroganoff så god?

Låt oss nu istället dyka in i receptet på vegetarisk stroganoff med sötpotatis och pasta. Du som är återkommande besökare här i Landleys kök (tusen tack för det och vad kul att du gillar det jag hittar på) kan känna igen några saker jag ska berätta om nu.

Madeleine Landley1) Jag är för närvarande hel såld på paprika på burk. Paprikan på burk är strimlad och urkärnad och kallas också paprikasallad eller kort och gott inlagd paprika. Denna finurliga lilla ingrediens, som enligt min mening är skafferiets bästa vän, är smidig, god och gör att man slipper ha färsk paprika hemma som ligger och möglar. Ja, den smakar lite annorlunda eftersom den är inlagd i en lag på salt, socker och ättika. Den kommer alltså aldrig rakt av att kunna ersätta färsk paprika. Är det däremot en rätt där paprikan ska tillagas är den inlagda paprikan guld värd. För då känner man knappt någon skillnad. Dessutom skulle jag vilja påstå att det blir godare med lite syra adderat till det hela.

2) Jag tycker att en stroganoff ska innehålla dijonsenap. Det blir så himla bra med den extra lilla fjongen från vinet i senapen. Fjongen i det här fallet är både lite stark och syrlig. Ni förstår nu själva hur himla viktigt det är med syra i maten. Det lyfter allt och gör en platt och tråkig rätt till en intressant skapelse. Förutom tidigare nämnda sötpotatis, paprika på burk och dijonsenap, innehåller den så klart gul lök, matig vitkål som mättar samt en massa smaskig vispgrädde. Den som vill ha en helt vegetarisk och vegansk stroganoff kan byta grädden mot en vegetabilisk variant. Exempelvis Oatlys iMat eller kokosgrädde. Kokosgrädden ger naturligtvis lite annorlunda smak på det hela. I detta recept har jag även haft i två matskedar soltorkad tomattapenade. jag älskar soltorkade tomater, och denna härliga tapenade är gudomligt god. Ta exempelvis Zetas crème av soltorkade tomater och klutta i.

Pasta, ris eller potatis

Till detta recept valde jag att servera pasta, men självklart går det precis lika bra med kokt ris eller kokt potatis – då blir det också glutenfritt samt veganskt i kombination med att du tar bort grädden. Det finns naturligtvis också glutenfri pasta, om så önskas. Eller varför inte välja quinoa? Couscous är inte glutenfritt men däremot också gott till. Recept är till för att inspirera, så ni måste inte följa till punkt och pricka. Våga ta ut svängarna lite, kanske addera en ingrediens, ta bort någon annan… Vad du än tar dig för hoppas jag att det smakar ;)

» Här hittar du föresten fler smarriga, vegetariska recept att spana in!

Vegetarisk stroganoff med sötpotatis och pasta

Vegetarisk stroganoff med sötpotatis och pasta

För: 4 personer

1 sötpotatis (á cirka 500g)
1 stor gul lök
400g vitkål
2/3 burk paprikasallad (cirka 1,5 dl)
5 dl vispgrädde
1 dl tomatpuré
2 msk dijonsenap
2 msk soltorkad tomattapenade
salt, peppar

Tillbehör:

tagliatelle

  • Skala och skär sötpotatisen till korta stavar, ungefär lika stora som när man gör korvstroganoff. Ha ner sötpotatisen i en stekpanna tillsammans med en klick smör och stek den några minuter. Salta och peppra ett varv.
  • Hacka löken till stora bitar ha ner i stekpannan med sötpotatisen. Ha i en till klick smör och stek ytterligare 2 minuter på medelvärme. Strimla vitkålen och ha ner i pannan. Stek tills den mjuknat.
  • Ha ner paprikasalladen. Slå på grädde och rör i tomatpuré, dijonsenap och tomattapenade. Låt allt puttra ihop några minuter tills grädden tjocknat. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt tagliatelle.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.