6 vegetariska smårätter
En del tycker att vegetariskt är tråkigt. Jag tycker att det är hur fint som helst, bara man kryddar ordentligt. Den här vegetariska tallriken med 6 vegetariska godbitar har ett varierat innehåll – allt utan kött förstås. Laga, som i detta fall, en färdig tallrik lite av varje, eller bjud som smårätter till plock eller en buffé. Vill du bjuda på en liten förrätt innan maten är det bara att välja och vraka. Här kommer 6 mumsiga, vegetariska smårätter. Alla rätter är beräknade för 8 personer
En av smårätterna nedan är falafel – något som jag tycker är fantastiskt gott. För det mesta brukar jag inte ha några problem i köket, men just falafel är lite av min akilleshäl. Har du också misslyckats fatalt med något i köket? Då är du inte ensam.
På Spisat kan du läsa ett gästinlägg där jag berättar hur fel det gick när det skulle lagas falafel i det Landleyska köket. De här är förstås enkla att laga, men vill du få lite komisk läsning bör du kika in där. Spisat är för övrigt en jätteskön matblogg med recept och nyheter. Följer ni inte redan den så bör ni. Nedan hittar du recepten mina 6 vegetariska godbitar.
Zucchiniquesadillas (16 st)

1 zucchini (ca 250g)
1/2 gul lök
1 dl riven ost
0,5 dl mandel
1 vitlöksklyfta
1 msk hackad bladpersilja
salt, peppar
- Skiva zucchinin så det blir ett jämnt delbart antal skivor. Lägg upp skivorna på en tallrik, salta och låt stå ett par timmar så att de lakas ur.
- Kör resten av ingredienserna till ett strössel i en mixer.
- Rada upp 16 zucchiniskivor och pytsa ut hacket ovanpå skivan. Placera en zucchiniskiva ovanpå och pressa ihop. Stek varje sida ca 5 minuter på varje sida, zucchinin ska gärna bli lite brun.
Falafel i muffinsform (8 st)

1 burk kikärtor (400g)
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1/2 gul lök
2 ägg
2 msk majsstärkelse
salt, svartpeppar, spiskummin, koriander
skalade sesamfrön
- Skölj kikärtorna och häll ner i en mixerskål tillsammans med alla ingredienser utom sesamfröna. Mixa till en jämn smet.
- Smöra en muffinsform med non stick-beläggning och klicka i kikärtsröran. Strö lite sesamfrön på toppen av varje. Ställ in i 220°C i cirka 20–25 minuter. Ta ut ur formen och lossa försiktigt varje falafel. Servera med myntayoghurt. (se nedan)
Myntayoghurt
1 kruka färsk mynta
2 dl matlagningsyoghurt
0,5 tsk äppelcidervinäger
salt, svartpeppar
- Repa bladen ifrån myntan och hacka dem.
- Rör ihop myntan medmatlagningsyoghurt, vinäger och kryddor. Låt stå någon timme i kylen innan servering.
Rödbetor med parmesan och pumpafrön

4 rödbetor
2 msk crème fraiche
salt, peppar, persillade
2 msk pumpafrön
1 dl hyvlad parmesanost
- Skala och tärna rödbetorna. Koka upp saltat vatten och lägg i rödbetstärningarna. Koka cirka 15 minuter.
- Häll av vattnet och blanda crème fraiche och kryddor med rödbetorna.
- Hetta upp en panna med lite olja och rosta pumpafröna. När de börjar knäppa är de klara.
- Hyvla större bitar av parmesan med en osthyvel. Lägg upp rödbetsröran och strö över pumpafrön och parmesan.
Blomkålssoppa

150g blomkål
2,5 dl vatten
1 dl crème fraiche
2 dl grädde
1 vitlöksklyfta
1 msk majsstärkelse (Maizena)
salt, peppar, lökpulver, chiliflagor
- Koka upp saltat vatten i en kastrull. Dela blomkålen till mindre träd och lägg i vattnet. Låt koka i cirka 15 minuter. Är det mycket vatten kvar efter kokningen, häll då av lite. Det ska vara cirka 2 matskedar kvar.
- Blanda i crème fraiche, grädde, vitlök, majsstärkelse och kryddor och kör till en jämn smet med mixerstav. Ställ tillbaka på plattan och koka upp under omrörning. Servera i små glas med lite chiliflagor på toppen.
Minipaj med ostronskivling
2 dl mjöl
100g smör
1 ägg
2 msk vatten
salt
100g ostronskivling
7 cm purjolök
3 ägg
1 vitlöksklyfta
2 dl grädde
salt, svartpeppar, torkad oregano
- Knåda ihop ingredienserna till pajdegen. Smöra en form för amerikanska muffins (stora muffins). Tryck ut degen i åtta av formarna. Förgrädda i 200°C i cirka 10 minuter.
- Skölj och skiva ostronskivlingen. Strimla purjolöken tunt och blanda med svampen.
- Vispa ihop ägg med pressad vitlök, grädde och kryddor. Fyll pajskalen med svampen och häll på stanningen. Grädda i 225°C i cirka 30 minuter.
Morotssallad med solrosfrön och rostad chili

1 morot
50g blomkål
1 saltgurka
1/4 mango
10 st cocktailkapris
2 msk solrosfrön
1/2 röd paprika
1 röd chilifrukt
1 tsk äppelcidervinäger
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
salt, svartpeppar, oregano
- Hyvla morot och blomkål med en osthyvel eller på en mandolin. Strimla saltgurka och mango på längden. Lägg allt i en skål tillsammans med kaprisen.
- Hetta upp en panna och rosta solrosfröna. När de börjar få färg är de klara.
- Kärna ut paprika och chili. Använd gärna ett par plasthandskar till chilin. Dela chilin på mitten och paprikan i breda bitar och grilla i en het, torr panna. De ska gärna bli lite sotiga. Blanda med grönsakerna
- Pressa vitlöksklyftan och lägg i en liten skål med en smörklick på toppen. Kör på högsta effekt i 30 sekunder. Blanda ner vitlöken med grönsakerna tillsammans med vinäger och kryddor.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.