Vegetarisk Tallrik

En del tycker att vegetariskt är tråkigt. Jag tycker att det är hur fint som helst, bara man kryddar ordentligt. Den här vegetariska tallriken har ett varierat innehåll – allt utan kött förstås. Laga, som i detta fall, en färdig tallrik lite av varje, eller bjud som smårätter till plock eller en buffé. Vill du bjuda på en liten förrätt innan maten är det bara att välja och vraka. Här kommer 6 mumsiga, vegetariska smårätter. Alla rätter är beräknade för 8 personer

En av smårätterna nedan är falafel – något som jag tycker är fantastiskt gott. För det mesta brukar jag inte ha några problem i köket, men just falafel är lite av min akilleshäl. Har du också misslyckats fatalt med något i köket? Då är du inte ensam.

Spisat kan du läsa ett gästinlägg där jag berättar hur fel det gick när det skulle lagas falafel i det Landleyska köket. De här är förstås enkla att laga, men vill du få lite komisk läsning bör du kika in där. Spisat är för övrigt en jätteskön matblogg med recept och nyheter. Följer ni inte redan den så bör ni.

Zucchiniquesadillas (16 st)

Zucchiniburgare

1 zucchini
1/2 gul lök
1 dl riven ost
0,5 dl mandel
1 vitlöksklyfta
1 msk hackad bladpersilja
salt, peppar

1. Skiva zucchinin så at det blir ett jämnt delbart antal skivor. Lägg upp skivorna på en tallrik, salta och låt stå ett par timmar så att de lakas ur.

2. Kör resten av ingredienserna till ett strössel i en mixer.

3. Rada upp 16 zucchiniskivor och pytsa ut hacket ovanpå skivan. Placera en zucchiniskiva ovanpå och pressa ihop. Stek varje sida ca 5 minuter på varje sida, zucchinin ska gärna bli lite brun.

Falafel i muffinsform (8 st)

Falafel

1 burk kikärtor
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1/2 gul lök
2 ägg
2 msk majsstärkelse
salt, peppar, spiskummin, koriander
sesamfrön

1. Skölj kikärtorna och häll ner i en mixerskål tillsammans med alla ingredienser utom sesamfröna. Mixa till en jämn smet.

2. Smöra en teflonform för muffins och klicka i kikärtsröran. Sprinkla lite sesamfrön på toppen av varje. Ställ in i 220° i ca 20-25 minuter. Tag ut ur formen och lossa försiktigt varje falafel. Servera med myntayoghurt.

Myntayoghurt

2 dl matlagningsyoghurt
1 kruka färsk mynta
0,5 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar

1. Repa bladen ifrån myntan och hacka dem.

2. Rör ihop med vinäger, matlagningsyoghurt och kryddor. Låt stå någon timme i kylen innan servering.

Rödbetor med parmesan
och pumpafrön

Rödbetssallad med parmesan och rostade pumpafrön

4 rödbetor
2 msk creme fraiche
2 msk pumpafrön
1 dl hyvlad parmesanost
salt, peppar, persillade

1. Skala och tärna rödbetorna. Koka upp saltat vatten och lägg i rödbetstärningarna. Koka ca 15 minuter.

2. Häll av vattnet och rör ihop creme fraiche och kryddor med rödbetorna.

3. Hetta upp en panna med lite olja och rosta pumpafröna. När de börjar knäppa är de klara.

4. Hyvla större bitar av parmesan med en osthyvel. Lägg upp rödbetsröran och sprinkla över pumpafrön och parmesan.

Blomkålssoppa

Blomkålssoppa

150g blomkål
2,5 dl vatten
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
1 msk majsmjöl
salt, peppar, lökpulver, chiliflagor

1. Koka upp saltat vatten i en kastrull. Dela blomkålen till mindre träd och lägg i vattnet. Låt koka i ca 15 minuter. Är det mycket vatten kvar efter kokningen, häll då av lite. Det ska vara ca 2 matskedar.

2. Blanda i creme fraiche, grädde, kryddor, vitlök och majsmjöl och kör till en jämn smet med mixerstav. Ställ tillbaka på plattan och koka upp under omrörning. Servera i små glas med lite chiliflagor på toppen.

Minipaj med ostronskivling

Minipaj med ostronskivling

2 dl mjöl
100g smör
1 ägg
2 msk vatten
salt

100g ostronskivling
7 cm purjolök

1 vitlöksklyfta
3 ägg
2 dl matlagningsgrädde
salt, peppar, oregano

1. Knåda ihop ingredienserna till pajdegen. Smöra en form för amerikanska muffins (stora muffins). Tryck ut degen i åtta av formarna. Ställ in i 200° i ca 10 minuter på förgräddning.

2. Skölj och skiva ostronskivlingen. Strimla purjon tunt och blanda ihop med svampen.

3. Vispa ihop ägg med pressad vitlök, matlagningsgrädde och kryddor. Fyll pajskalen med svampen och häll ner stanningen mellan. Låt grädda i 225° i ca 30 minuter.

Morotssallad med solrosfrön
och rostad chili

Morotssallad med solrosfrön och rostad chili

1 morot
1 saltgurka
1/4 mango
50g blomkål
10 st cocktailkapris
2 msk solrosfrön
1 röd spansk peppar
1/2 röd paprika
1 tsk äppelcidervinäger
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
salt, peppar, oregano

1. Hyvla morot och blomkål med en osthyvel eller på en mandolin. Strimla västeråsgurka och mango på längden. Lägg allt i en skål tillsammans med kaprisen.

2. Hetta upp en panna och rosta solrosfröna. När de börjar få färg är de klara.

3. Kärna ut paprika och chili. Använd gärna ett par plasthanskar till chilin. Dela chilin på mitten och paprikan i breda bitar och grilla i en het, torr panna. De ska gärna bli lite soliga. Lägg ner med grönsakerna

4. Smält smör i en panna och pressa i vitlöken. Låt fräsa någon minut. Häll ner i skålen med grönsaker tillsammans med kryddor och vinäger.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.