Vegetarisk wok med quinoa, bönor och currysås

Vegansk middag utan kött

Här om dagen när jag och sambon lagade mat frågade han om han skulle hacka gul eller grön squash till maten. Gul, tyckte jag. Det passade ju bättre färgmässigt, förklarade jag. Då kollade han finurlig på mig och erkände att han inte tänkt i de banorna.

Brukar du tänka i de banorna? Det vill säga hur maten kommer att se ut när den är klar. Man äter ju trots allt lika mycket med ögonen, och en brun klump är förstås inte särskilt upphetsande. Gul squash kan vara lite knepigare att få tag i då den gröna är vanligast. Har du nu turen att få tag i en gul, använd det i detta recept. Annars går det förstås lika bra med grön.

Vegetarisk wok med quinoa, bönor och currysås

Vegetarisk wok med quinoa, bönor och currysås

Släng inte mat i onödan

När det kommer till broccolin i detta recept vill jag slå ett slag för att använda allt. Mycket slängs i onödan och jag kan inte kan tjata nog om att ta tillvara på allt. Just vad gäller broccoli brukar folk använda själva bloman och kasta bort stammen. Men varför? Stammen är också broccoli och precis lika god och användbar.

Detta fenomen har jag även sett vad gäller purjo. Många skivar upp den vita delen och kastar bort ”blasten”. Men det är ju det gröna på purjon som är snyggt! Om broccolistammen är träig och ful kan man eventuellt behöva skala den med en potatisskalare. Där innanför är den fin och dekorativ.

Laga wok på elspis

Hemligheten med wokpanna på elspis är att alltid köra den på högsta värme. Annars ligger innehållet bara och feskokar och blir inte alls kul. Det man vill åt är snabb tillagning med knaprig och lite svedd yta – då blir det som godast. Ytterligare en hemlighet är att alltid använda färska grönsaker. Skippa de där fryspåsarna med färdigt wokinnehåll. De smakar tråkigt och blir bara som sladder i pannan. Det krävs lite mer jobb att fixa grönsakerna själv – men det är så värt det!

Här kommer en färggrann goding, fylld med härliga smaker och välgörande nyttigheter; vegetarisk wok med quinoa, bönor och currysås Perfekt för dig som anammar köttfri måndag. Välj vegansk créme fraiche till currysåsen så blir maten helt vegetarisk och vegansk.

» Här hittar du fler goda vegetariska recept

Vegetarisk wok med quinoa, bönor och currysås

För: 4 personer

Vegetarisk wok med quinoabönsallad och currysås

Quinoabönsallad:
2 dl quinoa tricolore
1 dl solrosfrön
400g svarta bönor
0,5 dl avokadoolja
salt

Vegetarisk wok:
6 vitlöksklyftor
4 morötter
1 röd paprika
1 squash (gul)
2 gula lökar
250g broccoli
150g vaxbönor
100g vitkål
3 msk äppelcidervinäger
1/2 kruka koriander
salt, peppar, chiliflagor

Currysås:
2 dl crème fraiche
2 msk gul curry
salt, peppar, malen spiskummin

1. Koka quinoan enligt anvisningen på förpackningen. När den kokat klart, ha ner solrosfrön, svarta, sköljda bönor och avocadoolja. Smaka av med salt.

2. Hacka vitlöken. Skär morötter, paprika, squash och lök i stora bitar. Dela broccolin i mindre träd och skiva upp stammen. Dela vaxbönorna till kortare bitar och strimla upp vitkålet. Hetta upp olja i en wokpanna och ha ner alla grönsakerna. Krydda. Fräs under omrörning på högsta värmen under ca 8-12 minuter. Slå på äppelcider mot slutet och strössla över färsk koriander.

3. Rör ihop creme fraiche med curry, salt, peppar och spiskummin. Servera såsen och quinoasalladen till woken.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.