Vegetariska biffar med bönsallad och getostcreme

Vegetariskt vardagsrecept

Jag kände att det var dags för något vegetariskt så här kommer ett vegetariskt recept. På sistone har det blivit alla möjliga sorters kött och även om jag tycker väldigt mycket om kött kan det vara trevligt med lite omväxling.

En sak jag aldrig slutar att förvånas över är att så fort man säger vegetariskt så knorrar folk och säger att sallad är tråkigt. Ja, alla gör det inte, men en del. Tror man att vegetariskt bara innebär sallad får man tänka om.

Vegetariska biffar med broccoli och potatisMatig bönsallad

Bra råvaror när man äter vegetariskt

Alla tycker inte om bönor och linser, och en del kan tycka att det är hårdsmält. Gillar man inte redan baljväxter är det något man får lära sig att äta. För dem som tycker att man blir galen i magen så kan jag berätta att det går över, man måste bara vänja magen. Jag har själv aldrig haft problem att äta baljväxter, men dem jag lurat på, som tidigare haft magproblem mår nu mycket bättre. Det är glädjande och ett tydligt bevis på hur bra dessa råvaror är. Man håller sig mätt längre och de innehåller massor av nyttigheter som är bra för kroppen.

Bönor, ärtor, linser

Så med det sagt finns det en hel värld av goda råvaror som man kan tillaga när man vill äta vegetariskt. Just bönor, ärtor, linser och frön är utmärkt att få i sig när man vill äta köttfritt. Här kan du läsa om fördelar, koktider och annat smått och gott om bönor, ärtor, linser. Att tillaga dessa godingar är enklare än man kan tro.

Annorlunda recept med ramslök

Den här bönsalladen smaksätts också med ramslök – vårens bästa godsak. Det intressanta med ramslök är att den bara finns en kort tid under säsongen och på särskilda platser. Den smakar väldigt gott – ungefär som gräsig vitlök, och är kul att använda i anrättningarna. Läs mer om ramslök här.

Vegetariska biffar med bönsallad och getostcreme

För: 4 personer

Vegetariska biffar med bönsallad och getostcreme

Vegetariska biffar
med broccoli och potatis:

600g potatis
500g broccoli (2 huvuden)
200g halloumi
2 ägg
2 msk majsredning
15 cm purjolök
chilisalt, peppar

Bönsallad med ramslök:

350g champinjoner
1 dl sesamfrön
1 burk kikärtor (400g)
1 burk sojabönor (400g)
1 burk matvete (400g)
4 msk strimlad ramslök alt 1 vitlöksklyfta
1/2 kruka bladpersilja
3 msk balsamvinäger
salt, peppar

Getostcreme:

2 dl creme fraiche
150g bredbar getost
salt, peppar

1. Skala potatisen och dela den samt broccolin till stora bitar. Koka i saltat vatten ca 10 minuter. Slå av vattnet och plocka ca 1 dl broccoli och 1 dl potatis. Kör resten till en smet i mixer tillsammans med halloumi, ägg och majsredning. Hacka upp den utplockade potatisen och broccolin till mindre bitar och tunnskiva purjolök. Blanda ner i smeten och krydda.

2. Gnugga champinjonerna rena och dela skiva dem tunt. Fräs upp smör i en stekpanna och pressa i vitlök – om du använder vitlök. Ha ner champinjonerna och stek dessa under ett par minuter. Strössla på sesamfrön och låt det ligga me di pannan någon minut. Skölj kikärtor, sojabönor och matvete. Blanda med champinjoner, strimlad persilja och ramslök – om du använder ramslök. Smaka av med balsamvinäger och kryddor.

3. Rör ihop getost med creme fraiche och kryddor. Servera till.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.