Vegetariska biffar med färskost och ramslök

Recept med ramslök

Ett tydligt vårtecken må visserligen vara när folk plockar fram grillen. Jag tycker däremot att det allra tydligaste vårtecknet är när bloggar och sociala medier börjar krylla av recept med ramslök. Min lilla matblogg Landleys kök vill förstås inte vara sämre. Så nu är det dags att damma av alla ramslöksrecept som legat och väntat på att få komma ut och lagas.

RamslökSom bekant börjar ramslökssäsongen lite senare i Stockholmsområdet än i södra Sverige. När ramslöken väl dyker upp är det ett ypperligt tillfälle att ge sig ut och plocka – eller att köpa i butik.

Jag brukar använda den direkt och förvara det som inte går åt i en påse kylen. Den brukar hålla i åtminstone två veckor, om den är ordentligt rengjord. Emellanåt kan det vara bra att kolla till den, öppna påsen och kolla så det inte är för fuktigt så den ruttnar.

Bästa sätten att förvara ramslöken

Jag brukar också hacka och frysa in ramslök så jag har hela året. Som fryst behåller ramslöken både sin färg och smak allra bäst. Det låter kanske lite nördigt, men jag brukar hacka stjälkarna för sig och ha ner i en zip-påse, och strimla bladen och ha ner i en annan. Stjälkarna brukar jag ha i grytor och i äggröra. Bladen har jag i allt annat. Här kan du läsa mer om ramslök.

Kolla gärna in videon nedan där vi ger oss ut och letar ramslök.
 

Vegetariska biffar

Vad ska man då laga av ramslöken? Varför inte prova dessa vegetariska biffar med färskost och ramslök. Eftersom de görs med ägg och färskost är de alltså lakto- och ovo-vegetariska. Servera till en couscoussallad, ris eller denna goda vegetariska wok. Har du inte tillgång till ramslök kan du byta mot 2 matskedar hackad gräslök och en en liten vitlöksklyfta.

» Här hittar du fler recept med ramslök

Vegetariska biffar med färskost och ramslök Vegetariska biffar med färskost och ramslök

Cirka 13-14 stycken

1 tetra blandade bönor
1 tetra kikärtor
2 ägg
100g färskost, ex philadelphia
0,5 dl majsstärkelse
10 blad ramslök
salt, peppar

1. Skölj bönor och kikärtor och ha ned dem i stor skål. Knäck i äggen och kör allt slarvigt med en mixerstav – se gärna till att både ha mosade och halvmosade bönor så blir det bra struktur på de färdiga biffarna. Rör i färskosten, majsstärkelse, hackad ramslök, och salt och peppar.

2. Hetta upp en stekpanna med smör och klicka i röran – cirka 0,75 dl per biff. Biffarna flyter ut ganska mycket i pannan så klicka först ner röran i pannan och låt den stekas cirka en minut. Skyffla sedan ihop det till runda biffar med hjälp av stekspaden. Biffarna blir ganska platta. Stek dem inte för länge så de blir torra.

Servera med vitlöksris och stekta grönsaker. En sås av creme fraiche och riven pepparrot och en nypa salt är gott till.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.